Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Pszczelarnia 09:24, 18 paź 2017

UlaB napisał(a)

i tu jest pies pogrzebany
spójrzmy na taką Hiszpanię (akurat wiem jak tam to działa od znajomych Hiszpanów)
Zgodnie z prawem ichnia "gmina" nie sprzeda działki jesli nie jest zapewniony dojazd i media. Zatem "gmina" - z podatków - jesli chce miec nowych mieszkańców i ściagac z nich podatki musi podzielic działki, zapewnic piekny asfalt i chodniki, oświetlenie, media i wtedy wystawia działki na sprzedaż. Cena wysoka, ale cóż - Hsizpanie tak jak my biora kredyt i oddają pokornie bankowi do emerytury. No chyba że wczesniej sie dorobili stosownej kwoty ale nie miejmy złudzeń - u nich jest równie trudno jak u nas. Efekt - ład i porządek przestrzenny, nie trzeba toczyc bojów o media, bo są, nie trzeba załamywac rąk gdy przyjda ulewy itd. Niestety, cos za cos - ceny nieruchomosci niskie nie sa (w relacji do ich zarobków, nie naszych), podatki tez.

Innymi słowy fundamentalna róznica w konstrukcji prawa budowlanego i administracyjnego w tym zakresie.

Na odludziu tez mozna pobudowac - ale kasy trzeba miec jak lodu....
Handel prywatny działkami budowlanymi ponoć jest utrudniony.

Co znaczy wyrażenie "handel prywatny"?

Ula, ja ręce załamuję, co się dzieje w "biednych" gminach o dużych walorach krajobrazowych. Upadek. Są i deweloperzy osiedli - domków łykendowych na łące między górą a doliną.

Gminy miały pełną wolność w zakresie kształtowania ładu przestrzennego i niektóre nic z tym nie zrobiły. Ot, co.

Już sam fakt wyznaczania obszaru zabudowy do 10 arów, gdzie stare siedliska mają 30 arów, pokazuje ten bezsens.

Ale to już nie na ten wątek. I tak mi się "ulało" goryczy.

popcorn 11:24, 18 paź 2017

Ale fajnie że zaglądacie
Koffam Was baby moje

dzień za dniem ucieka. Planuję mój wyjazd azjatycki. Musze kupić kolejne loty wewnętrzne już teraz, żeby się dostać z miejsca na miejsce. bilety ok 190 zł więc nie rujnują kieszeni
Na co dzień praca, lekcje z Młodą, zajęcia dodatkowe, weekendy rodzinnie spędzane
dziś wedzimy z dziadkiem ryby a potem wiozę młodą i małą sąsiadkę na gimnastykę artystyczną, za yudzień koleżanka zza płota wiezie moją córkę

miłego dzionka!!!
Sebek 22:53, 18 paź 2017

Gettoizacja przestrzeni, scalanie i podział nieruchomości, MPZP - jak dobrze, że to moja tematyka, przynajmniej jestem na bieżąco z dyskusją

popcorn 06:49, 19 paź 2017

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Miłego dnia!

Może dziś posadzę resztę cebulowych. Pewnie ostatnie pogodowe podrygi...
10:11, 19 paź 2017
mnie takie coś zaciekawiło...jakby to było takie proste juz jutro bym "jakąś wariację" w ten deseń budowała

https://www.studiogab.net/1

popcorn 07:59, 20 paź 2017

Super Takie coś chcem, ale połowę mniejsze, bo toto ma 232m2 Po cholerę mi tyle
Ale boskie, dzięki

na pewno jest projekt gotowy podobnej stodółki.
Jakby to było takie proste i np znalazłabym los na loterię i ze 300 tys chociaż, to bym się nie zastanawiała tylko zaczynała budowę

Magleska 08:47, 20 paź 2017

Wyjazd azjatycki ......super ...ale Ci zazdroszczę..... pozytywnie oczywiście
Moja przyjaciółka była w zeszłym roku i teraz w listopadzie leci znowu ....zdjęć się naoglądałam i wzdycham na samą myśl
Miłego dnia )))
UlaB 08:54, 20 paź 2017

Nikita napisał(a)
Dla ogólnego zarysu międzynarodowego.

Holandia. Średnia miejscowość nad dużą rzeką z dostępem do portu jachtowego, z teatrem, z basenem, zabytkową starówką. Segment mieszkalny (rynek wtórny) 80m2 + przedogródek i niewielki ogródek za domem. Spokojna dzielnica mieszkalna, blisko do sklepów, szkół, miejsc rekreacyjnych. Cena: 130 tys euro.

w relacji do holenderskich zarobków cena jest super
dla nas pewnie tez akceptowalna chociaz w moim rejonie za coś takiego na rynku pierwotnym zapłacisz mniej, a nie mieszkam w malutkiej miejscowosci. W poslkich małych miejscowosciach zapłącisz pewnie mniej za spory dom. Tyle ze my lezymy infrastrukturalnie w porownaniu do zachodniej Europy i wiadomo z czego to wynika (jakies plany Marshalla mieli, wczesniej robotnicy przymusowi i takie tam ). Wiadomo tez, ze poziom zycia i zarobki w Pl i Holandii jest nieporownywalny i jesli jest decyzja o wyprowadzce z kraju to jest to dobra opcja.

Generalnie wychodzi na to, że deweloperka wszedzie jest droga, jak chcemy blisko duzego miasta - wszedzie drogo, dom na sensownej działce wyjdzie drogo z powodu ceny działki zazwyczaj, natomiast na rynku wtornym mozna znaleźc sensowne oferty To chyba jest reguła. Inne kraje wygrywają zdecydowanie infrastrukturą, a my kupujemy tańsze działki ale potem zwykle toczymy boje. Zawsze na urlopach patrzę na oferty agencji nieruchomosci. Podejrzewam, ze ceny moga byc zawyzone ale pewnosci nie mam, nie wiem tez jakie sa lokalnie opłaty bo to się różni mocno w róznych krajach i tutaj mozna jeszcze niezle dołozyć. Zszokowały mnie kraje bałkańskie, najbardziej typu Czarnogóra i Malta, oczywiscie na niekorzysc.

Karola, gdzie pędzisz tym razem?
Kasia73 10:48, 20 paź 2017

popcorn napisał(a)
Ale fajnie że zaglądacie
Koffam Was baby moje

dzień za dniem ucieka. Planuję mój wyjazd azjatycki. Musze kupić kolejne loty wewnętrzne już teraz, żeby się dostać z miejsca na miejsce. bilety ok 190 zł więc nie rujnują kieszeni
Na co dzień praca, lekcje z Młodą, zajęcia dodatkowe, weekendy rodzinnie spędzane
dziś wedzimy z dziadkiem ryby a potem wiozę młodą i małą sąsiadkę na gimnastykę artystyczną, za yudzień koleżanka zza płota wiezie moją córkę

miłego dzionka!!!

Karolina zdradzisz przepis na taki wyjazd jak to sobie organizujesz
popcorn 10:25, 21 paź 2017

hej Baby

kupuję bilet. Tym razem znowu Wietnam, bo mam północ całą nie zwiedzoną a kooocham no i termin był świetny. I Chińskie linie lotnicze ze stopoverem w Pekinie gdzie nigdy nie byłam.

1720 zł. Z przesiadką w Pekinie, gdzie w obie strony jest do kolejnego lotu caaaaaały dzień. Więc najpierw połażę po starówce, a wracając połażę po Wielkim Murze.
Okres Świąteczno - noworoczny. Od czasów rozwodu i przed baaardzo słabo mi się kojarzy, a ostatnie święta i klepanie po plecach i uśmiechy politowania i współczucia "na pewno sobie poradzisz sama" - bardzo dziękuję

Wieczorem lecę dalej z Pekinu do Sajgonu. Lot nr dwa. Ląduję o pierwszej w nocy czasu lokalnego, załatwiam wizę i 4h później mam od razu lot numer trzy, wewnętrzny do Hanoi. Na samiutką północ Wietnamu.
Tu i w okolicy spędzam 5 dni. Odpoczywam po przylocie.
Zarezerwowałam spanie w nowiutkim hostelu na starówce, 300 metrów od teatru kukiełek wodnych. Byłam na takim spektaklu już w Sajgonie dwa lata temu, rewelacja. Grają na żywo

https://www.youtube.com/watch?v=KXvhVhBmk6s

Śpię tutaj, nocleg ze śniadaniem za 8 zł

https://www.booking.com/hotel/vn/pillow-backpacker-hostel.pl.html
udało mi się kupić promocyjnie jak dopiero otwierali, czyściutko, w centrum świetne opinie i śniadanie w cenie

Dwa dni zwiedzam Hanoi, trzeci i czwarty wykupię dwudniowy rejs statkiem po zatoce Ha Long:

https://www.google.pl/search?q=ha+long+bay&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5tIjno4HXAhVFbFAKHWneDagQ_AUICigB&biw=1920&bih=974

Po rejsie (spanie na statku lub na wyspie w hotelu) wracam do Hanoi i mam kolejny nocleg w hostelu z linka wyżej.
Następnego dnia rano jadę autobusem do Sapa, w góry, ok 6h na tyłku serpentynami.

Tu szybciutko, bo pogoda raczej bedzie marna, coś jak u nas teraz Tarasy ryżowe:
https://www.google.pl/search?biw=1920&bih=974&tbm=isch&sa=1&q=sapa+vietman&oq=sapa+vietman&gs_l=psy-ab.12..0i13k1j0i13i30k1l9.7185.7185.0.8616.1.1.0.0.0.0.89.89.1.1.0....0...1.1.64.psy-ab..0.1.88....0.MLVc_dGzA00

Wycieczka po okolicznych wioskach, targ:

https://www.google.pl/search?biw=1920&bih=974&tbm=isch&sa=1&q=sapa+vietman+market&oq=sapa+vietman+market&gs_l=psy-ab.3..0i19k1.3559.4625.0.4933.7.7.0.0.0.0.129.630.6j1.7.0....0...1.1.64.psy-ab..0.7.625...0i8i13i30i19k1j0i13i30i19k1.0.FnZd2OapJE4

I tu koniec Wietnamu, przejazd do Laosu a potem Tajlandia i Birma (tydzień)

ciąg dalszy opisu wycieczki nastąpi