Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

siakowa 08:48, 21 lip 2015

a słyszałaś że bluszcz jak kwitnie to smierdzi padliną ? hahahaha poważnie tak kiedyś przeczytałam
nawigatorka 08:59, 21 lip 2015

Pod Poznaniem
Kuba 09:02, 21 lip 2015

siakowa napisał(a)
a słyszałaś że bluszcz jak kwitnie to smierdzi padliną ? hahahaha poważnie tak kiedyś przeczytałam

To mojemu pieskowi by ten smrodek pasował
On lubi takie klimaty
Iwk4 11:27, 21 lip 2015

Kuba napisał(a)
Dziękuję Iwonko za tę prezentację, poświęciłaś na jej przygotowanie dużo pracy, za co jestem wdzięczna
dałaś mi znowu do myślenia
piękny jest- rozumiem że masz sam pięciolistkowy? przebarwia się pięknie, ale
- czy posadzony w cieniu też się będzie przebarwiał?
- w linku który podałaś piszą że sadzi się go w słońcu
- czy nie jest zbyt ciężki na ten fragment płotu do obsadzenia?, jeśli dam 1-2 sadzonki to przez kilka lat nie będzie zasłony, a jak dam więcej to za 5 lat płot wytrzyma jego ciężar?
- jego korzenie mnie przeraziły- czy za kilka lat nie rozwalą konstrukcji przejścia nad rowem? tam jest maks. 30-40 cm grubości ziemi

muszę ten temat dobrze przetrawić, obiecałam sobie że nie będę się spieszyć tylko pozbieram wszystkie za i przeciw zanim dokonam wyboru
jeszcze raz Iwonko bardzo dziękuję

Ewa, winobluszcz mam tylko pięciolistkowy. Trójklapowego nie znam, ale Madżenka pisała, ze jeśli się decydować, to tylko na ten drugi Jest on jednak bardziej delikatny i może przemarzać - to jego minus.
Przebarwiają się niezależnie od miejsca, to jest efekt zimnych nocy i zmian wewnątrz liścia reagującego na zimno. Winobluszcz pięciolistkowy lubi słońce lub półcień (potwierdza to także link). U ciebie jest półcień.
Jeśli chodzi o ciężar, to jest tak samo ciężki jak inne pnącza i można go podcinać, nie bój się tego. Ładnie odbija po przycięciu młodymi przyrostami.
Korzenie po 15 latach spore. Ale plusem jest to, że nie rozpychają się w ziemi. Są na swoim miejscu, niektóre starsze obumarły. I tyle. Podobnie, jak korzenie krzewów i drzew.
Miskanty natomiast się rozrastają w szerz i trzeba pamiętać, by karpę co kilka lat wykopać i podzielić.

Ewa, pisały dziewczyny jeszcze o bluszczu. Jest zimozielony. Tutaj znalazłam o nim informację, nadaje się do półcienia i cienia. Niestety, przy bardzo mroźnej zimie też mi przemarzł:
http://www.zielonyogrodek.pl/ozdobne-liscie/bluszcz-pospolity
Kuba 13:37, 21 lip 2015

Tak jak pisałam wcześniej ten trójklapowy nie wspina sie po siatce tylko murze wiec odpada
pięciolistkowy? ciągle nie wiem...z drugiej strony iskanty na czerwonym tle jesienią byłyby ładne, ale Marta zielona i Marzenka swoje winobluszcze pousuwały- ciekawe dlaczego, za ekspansywne?ale Iwonce ekspansywność nie przeszkadza
bluszcz- kusi tym bardziej że zimozielony, przemarzania się nie boję, mieszkam w cieplejszej części kraju

czytałam dzisiaj też o innych pnączach, np. wiciokrzewie, ale oblepiany przez mszyce, teź zimozielony
Danusia polecała też różę pnącą do cienia jako towarzystwo dla bluszczu, ale ta akurat Veichenblau niebieska, a innych nie znalazłam

siakowa 13:40, 21 lip 2015

tylko że bluszzcz z tego co wiem tak szybko nie rośnie, kwestia tego czy chcesz efekt już czy za kilka lat
siakowa 13:41, 21 lip 2015

a może zmieszaj cos co szybko zakryje z bluszczem co sie bedzie wzpinał a potem usuniesz to szybsze
Kuba 13:47, 21 lip 2015

siakowa napisał(a)
a może zmieszaj cos co szybko zakryje z bluszczem co sie bedzie wzpinał a potem usuniesz to szybsze

czyli co?
rzulieta 13:52, 21 lip 2015

siakowa napisał(a)

padliną to nie ale rzeczywiście dziwny odorek hm ja to bym powiedziała śliny zaschniętej po libacji. No fetor straszliwy Ale to musi być już leciwy bluszcz i w cieniu tylko w słońcu tak nie wali
siakowa 13:54, 21 lip 2015

Kuba napisał(a)

czyli co?

no któryś z tych co sie przebarwiają ale traca liście np własnie ten pięciolistkowy i bluszcz zimozielony, nacieszysz sie pare lat tą czerwienią a potem usuniesz i bedziesz mieć zimozieloną ścianę. Ja tak na tyłach działki planuje zmieszać bluszcz, i akinide, chocć zaczełam brac tez pod uwage własnie winobluscz bo akinida mi nie rośnie cos.. tylko nie wiem czy one nie będa się wykluczały w sensie wypierały