Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Kuba 05:51, 02 kwi 2016

polinka napisał(a)

Ewka myślisz, że opuchlaki to tak tylko w jednym miejscu są, nie wędrują po ogrodzie??

Pytam się z czystej ciekawości bo na rabacie z której przenosiłam cisy było ich multum, nie wiem czy w innej części ogrodu też są...a nie uśmiecha mi się specjalnie kopać aby sprawdzać

nie mam złudzeń co do tego że wędrują ale chyba dorosłe, larwy na ruchliwe nie wyglądają, a co Ci da że sprawdzisz roślinom korzenie? ja jestem szczęśliwsza jak nie wiem
Kuba 05:57, 02 kwi 2016

Zana napisał(a)
Też mnie to ciekawi, na razie tego dziadostwo nie mam, chociaż podejrzewam jednego Rh, że może być zainfekowany, bo z niesprawdzonego źródła był.

raczej stawiałabym że żródło nic tu nie ma- nie wierzę żeby w szkółkach walczyli z opuchlakami, tym bardziej że dopiero jak roślina usycha widać że coś z nią nie tak
Kuba 05:58, 02 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Trzmielina japońska nawet u mnie wymarzała

szkoda
Kuba 05:59, 02 kwi 2016

babka napisał(a)
Tu o trzmielinach, to tylko napiszę, że i mnie ukorzeniają się bez problemu. Ale mam z nimi kłopot bo nie mam gdzie sadzić
Ewa na naradę jutro będę zwoływać, przyjdziesz ?

pewnie że będę, chociaż ja zwykle bardziej mieszam niż pomagam
Kuba 06:00, 02 kwi 2016

inag napisał(a)
Coraz mniej mi się ona podoba i coraz bardziej jestem wkurzona na brak oznaczeń odmian w szkółkach. A miało być tak bezproblemowo...

niestety tak jest, chociaż do wczoraj oznaczenie trzmielina japońska nie zrobiłoby na mnie większego wrażenia
Marta 08:12, 02 kwi 2016

Kuba napisał(a)

o biomasie nie słyszałam ale poczytam
z trzmieliną mam problem ale pniu bo się nie zagęszcza, tej niestety ścinkami nie pomogę

Ciekawa jestem czy ten biomas pomoże. Myślałam, że nie chcą Ci się zagęszczać trzmieliny rosnące w gruncie. Moja na pniu białoobrzeżona, rosnąca w cieniu też taka licha, ale te nieszczepione żółte fajnie rosną na słońcu i w cieniu. Radzą sobie nawet pod świerkiem gdzie jest dosyć sucho, a nie podlewam.
Kasia73 10:05, 02 kwi 2016

Ewa trzmielinę bardzo lubią obgryzać do gołych gałązek ślimaki nagie ( nie wiem czy nie jest jeszcze na nie za zimno?). Z pewnością jest dla nich odpowiednio mokro

Ps jak dzieci zdrowe? Mam nadzieję że lepiej
stychaz 16:29, 02 kwi 2016

Jak tam zdrówko? Podziałałaś ogrodowo?
babka 17:04, 02 kwi 2016

Kuba napisał(a)

pewnie że będę, chociaż ja zwykle bardziej mieszam niż pomagam

Nie gadaj gupot, cho
MirellaB 17:08, 02 kwi 2016

Ewa o trzmielinie kiepskiej na pniu u Ciebie czytam.

Mam ten sam problem. Moje 5 sztuk posadzone w zeszłym roku od północnej strony słabo się zagęszczają. Nie wiem jak im pomóc?

A co to za preparat do zagęszczania?