Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

kasia_w 16:34, 13 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Pashmina to terminatorka, bardzo ja lubie
Mikolajek kwitnie u mnie pierwszy rok, wiec pieleniem bede sie martwic dopiero w przyszlym. Mam juz na tamtej rabacie srylion siewek werbeny i stipy, co mi tam mikolajek heh
Plamistosc podlapalo u mnie juz sporo roz. Mysle tez, ze to czesciowo przez to, ze nie zdazylam zrobic oprysku miedzianem na wiosne (w zeszlym roku bylo zdecydowanie lepiej, bo byl miedzian). Teraz zapodalam tym najbardziej problematycznym Amistar. Zobacze, jak skuteczny bedzie

Ja tam ścinam mikołajka jak tylko zbrzydnie nieco, mam nadzieję że jeszcze nasion nie rozwlecze. Z Twoimi hektarami to i Mikołajek nie straszny. W porównaniu z nim werbena to pikuś
Może po prostu na razie oberwę listki tym różom, hmm...
Oprysku miedzianem oczywiście nie zrobiłam, a krzyczeli na forum...
Zagajanka 22:32, 13 lip 2016

jolanka napisał(a)
Janeczko, a czym posadziłabyś róże: Aphrodite, W. Sheakspeare, Chippendale i Gospel? Kupiłam własnie i zastanawiam się?

Jolanko, mam tylko dwie pierwsze: William S to purpura z malinowym odcieniem, Aphrodite ciepły róż (odcień brzoskwiniowo-łososiowy), Gospel chyba jest bardziej czerwona niż purpurowa, Chippendale raczej pomarańczowo-różowa. Czyli taki misz-masz i wg mnie te róże do siebie pasują słabo. Musiałabyś je zdecydowanie rozdzielić.

Do towarzystwa każdej róży pasuje szałwia (biała, fioletowa), stipa, różne carexy i inne trawy, lawenda (zalezy od podloza i raczej na skraju rabaty), rutewki, gipsówka, jarzmianki, jeżówki - tylko trzeba przemyśleć spójną kolorystykę...
Zagajanka 22:38, 13 lip 2016

Sebek napisał(a)

Noooo, czeba

Co nie?
Już nie raz czytaliśmy jak koleżanki pluły sobie, że za wcześnie napisały co zamierzają zrobić i co kupić, a za chwilę tego upragnionego czegoś "jakimś dziwnym trafem" już nie dało się dostać...
blyxa 22:46, 13 lip 2016

Przybyłam - zaległości nadrobiłam
Piękne róże - u siebie nie sadzę, ale u kogoś zawsze chętnie podziwiam
Zagajanka 23:05, 13 lip 2016

Ewik napisał(a)
Jak zawsze slicznosci u Ciebie.napisz coś wiecej o róży Claude , rzeczywiście taka wpadajaca w fiolet ?
Moja Zoska już kolejny kwiat ma zarowiasto różowy i zastanawiam się czy to ona.

Mariner jest cudna , bije Olivie na głowę w tym momencie.

Claude B. ma taki trudny do opisania kolor: moze lilakowy? ciemny lawendowy? ale to jest ciepły odcień, jak w Lavender Ice, tylko sporo ciemniejszy.
Cóż o niej powiedzieć jeszcze... zakwitła późno, pachnie, kwiat ma przepiękny krztałt i jest wielki, trzyma się dobrze, krzaczek na razie zbudowała niewysoki, tak do 50 cm, ale docelowo ma osiagać z 90. Jest to jej pierwszy sezon u mnie. Z minusów - podłapała u mnie plamistość/rdzę. Ale jak juz dzisiaj pisałam, niestety nie tylko ona.

Zośka jest taka żarówa na początku, ale później to już płowieje, więc pewnie to ona

Popieram: Ancient Mariner jest super. Na razie ma u mnie przerwę - mus zobaczyć, czy ma nowe pąki. Chciałabym znowu ujrzeć w tym sezonie jej piękne kwaity...
Olivia rozbudowała krzaczek i zaczęła trzymać kwiaty pionowo, może jeszcze będą z niej ludzie...
Zagajanka 23:10, 13 lip 2016

blyxa napisał(a)
Przybyłam - zaległości nadrobiłam

Dawno Cię nie było Macham!

blyxa napisał(a)
Piękne róże - u siebie nie sadzę, ale u kogoś zawsze chętnie podziwiam

Róż na razie nie sadzisz, ale może po takich cudownych widoczkach jednak się skusisz?
Zagajanka 23:17, 13 lip 2016

kasia_w napisał(a)

Ja tam ścinam mikołajka jak tylko zbrzydnie nieco, mam nadzieję że jeszcze nasion nie rozwlecze. Z Twoimi hektarami to i Mikołajek nie straszny. W porównaniu z nim werbena to pikuś
Może po prostu na razie oberwę listki tym różom, hmm...
Oprysku miedzianem oczywiście nie zrobiłam, a krzyczeli na forum...

Oj tam "hektary" trochę więcej niż u Ciebie (a ze na zdjeciach wygląda inaczej, to zasługa murku i złamanej nim perspektywy).
Dzisiaj już widziałam, ze szałwia zaszalała i też się rozsiała, i to chyba z tegorocznych nasion (ścinałam ze 2 tygodnie temu przekwitłe kwiatostany). Świetnie się rozsiewa perowskia, wysoki pzretacznik, zwykłe jeżówki... Jest co plewić nie tylko ze wzgledu na areał, tylko z uwagi na powstajacy na rabatach busz
blyxa 00:04, 14 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Róż na razie nie sadzisz, ale może po takich cudownych widoczkach jednak się skusisz?

Nie. Nie są w moim klimacie. Co nie przeszkadza mi doceniać ich piękna i się pozachwycać
jolanka 08:34, 14 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Jolanko, mam tylko dwie pierwsze: William S to purpura z malinowym odcieniem, Aphrodite ciepły róż (odcień brzoskwiniowo-łososiowy), Gospel chyba jest bardziej czerwona niż purpurowa, Chippendale raczej pomarańczowo-różowa. Czyli taki misz-masz i wg mnie te róże do siebie pasują słabo. Musiałabyś je zdecydowanie rozdzielić.

Miałam raczej na myśli inną różę do każdej z nich Wiem, że razem nie pasują a chcę dokupić. Zdjęcia czasami przekłamują a tak na wyczucie to sama jeszcze nie bardzo potrafię .
Zagajanka 10:33, 14 lip 2016

jolanka napisał(a)

Miałam raczej na myśli inną różę do każdej z nich Wiem, że razem nie pasują a chcę dokupić. Zdjęcia czasami przekłamują a tak na wyczucie to sama jeszcze nie bardzo potrafię .

No to moje typy są następujace:

Aphrodite zgra się kolorystycznie z St Cecilia, Mariatheresia, Sharifa Asma, Giardina, Bremer Stadtmusikanten, Larissa, teoretycznie (bo nie mam) z Chippendale i Abraham Darby, też z różami biało-kremowymi jak Artemis.

Williama S. polecałabym sadzić z zimnymi różami - np Eden Rose, czy coś w stylu koloru a la Louis Odier, Scepter'd Isle, Ballerina (dla kontrastu kształtu), mogła by tu sie sprawdzić też Stephanie Baronin zu Guttenberg, Pashmina, i jakaś biel - moze William and Catharine.

Chippendale prosi się o towarzystwo jś pomarańczowych, żółtych, kremowych, brzoskwiniowych róż (nie moja kolorystyka, nie podpowiem co konkretnie).

Gospel to teoretycznie kolor wiśniowy - moze będzie dobrze wyglądała z jś kremikiem (Artemis? Tranquillity?).