Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:09, 04 cze 2017

Ewik napisał(a)
Janka same cudeńka, wedgwood wpadła mi w okolicy. Jak sprawuje się d' isle? Znowu nad nią myślę ☺

Ewuniu, D'isle bardzo lubię. Wydaje mi się, ze jest bardzo podobna do Ancient Mariner, tyle ze kwiat ma mniej pełny - pokazuje środeczek. Nie była w zeszłym sezonie zbytnio trwała, a w tym roku zobaczymy.
Ewik 23:15, 04 cze 2017

Zagajanka napisał(a)

Ewuniu, D'isle bardzo lubię. Wydaje mi się, ze jest bardzo podobna do Ancient Mariner, tyle ze kwiat ma mniej pełny - pokazuje środeczek. Nie była w zeszłym sezonie zbytnio trwała, a w tym roku zobaczymy.

Pamiętam jak mówiłaś,że dość szybko sie obsypuje .obserwuj ją bacznie w tym sezonie ☺
Zagajanka 23:19, 04 cze 2017

_Martini_ napisał(a)
Na Szekspira czekam z niecierpliwością u siebie. Wedgwood się najlepiej przyjęła i zapowiada się nieźle, jak się u Ciebie sprawuje?
Z dzisiejszych portretów zainteresowała mnie White Morsdag. To Twoja nówka?

Szekspir w zeszłym sezonie nie pokazał siebie wcale. A w tym, jak widzisz, ruszył z kopyta. Madrzenka go bardzo lubi i już chyba wiem dlaczego Śliczny jest, wyrazisty. Chociaż ja i tak na razie wolę Falstaffa.

Wedgwood Rose ma wiotkie wyginające się długaśne pędy. Można ją poniekad prowadzić jako pnącą. Dlatego dostała u mnie kratkę stalową jako podpórkę. Rośnie u mnie trzeci sezon i wciąż nie wiem, czy ją kocham. Nie ma takiego innego piwoniowego kwiatka jak u niej, no ale zazwyczaj te cudowne kwiatuszki patrzą w dół, albo wyglądają trochę niedbale, bo płatki ma dosyć delikatne. Nie mam wrażenia "wow", kiedy patrzę na cały krzew, tylko pojedyncze kwiaty na razie zachwycają. Może jeszcze się rozkręci?

Zagajanka 23:27, 04 cze 2017

Ewik, Twoja ulubienica już też u mnie kwitnie:

Przyjemnie mnie zaskakuje w tym sezonie Wildeve. Ma naprawdę wieeelkie kwiaty. Krzaczek nie jest zbytnio zgrabny, ale przynajmniej już nie leży na podłodze:

Tak samo jak The Prince. Kwiaty ma wielkosci mojej dłoni, chociaż nie jest tak intensywny w kolorze jak poprzedniego sezonu:

Ładnie i mocno pachnie Sharifa Asma:

Zapachem czaruje też lubiana na O. Munstead Wood:

Zagajanka 23:35, 04 cze 2017

Białe róze:

Alabaster

William&Catharine w ogóle nie pachnie, ale ma śmieszne pasiaste pączki:

White Gruss an Aachen

Great North Eastern Rose

Pierwszy kwiat Artemis - potwór z niej bedzie w tym sezonie

Zagajanka 23:45, 04 cze 2017

I jeszcze raz do znudzenia bukiety różane:

Queen of Sweden

Geoff Hamilton

Bloom of Ruth

Aphrodite
inka74 00:00, 05 cze 2017

Czy u ciebie rośnie jeden krzaczek Queen of Sweden czy może więcej obok siebie? Jak ona duża jest na szerokość i po ilu sezonach?
Piękna ta rabata na ostatnim zdjęciu.
AniMa 10:25, 05 cze 2017

Wiesz, co??? Podziwiam pamięć do nazw. Każdą pamiętasz czy masz jednak ściągę???
ps. jeszcze 2 lata i pewnie ja różę kupię
Zagajanka 15:32, 06 cze 2017

inka74 napisał(a)
Czy u ciebie rośnie jeden krzaczek Queen of Sweden czy może więcej obok siebie? Jak ona duża jest na szerokość i po ilu sezonach?
Piękna ta rabata na ostatnim zdjęciu.

Iwono, to jest jeden krzaczor.
Sadzona latem 2014 r z doniczki. Na szerokość w górnej częsci ma z 90 cm, na wysokość obecnie z 130 cm, ale pewnie do końca sezonu urośnie do jś 160 cm, bo potrafi. Ścinałam wiosną na 1/3 pędy i wycięłam trochę starych, by prześwietlić.
Zagajanka 15:51, 06 cze 2017

AniMa napisał(a)
Wiesz, co??? Podziwiam pamięć do nazw. Każdą pamiętasz czy masz jednak ściągę???
ps. jeszcze 2 lata i pewnie ja różę kupię

zatem czekamy, aż w końcu na coś różanego tez sie zdecydujesz hehe

Każdą różę znam z wyglądu. No trochę się gubię w nowościach sadzonych jesienią/wiosną, bo jeszcze nie kwitły. Ale ściągę też mam - co, kiedy, gdzie kupione, nazwę hodowcy itp