Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

oliwka 06:42, 15 cze 2017

Janka jak dla mnie dalej kroluje Queen of Sweeden - jej kwiaty sa cudne a u ciebie wyglada tak zdrowo. zaraz za nią Geoff Hamilton jako drugi wyczuwam spokój w twoim ogrodzie, bardzo przyjemnie ogląda się twoje widoczki
oliwka 06:45, 15 cze 2017

A czy te czosnki to krzysztofy?
inka74 08:36, 15 cze 2017

Ale cudne widoki. Więcej zdjęć poproszę ))) przynajmniej tu wzrok nacieszę.
_Martini_ 08:52, 15 cze 2017

Janko, mam dwa pytania. Zastanawiam się nad szałwią lub odetką miedzy różami i nie mogę się zdecydować na kolor. Ktory bedzie lepszy biały czy fioletowy do takich róż: Szekspir, Louis, Melina, Freedom? I czy w ogole będą pasować wysokoscią? Z brzegu rabaty mam już lawendę.

Drugie pytanie będzie jak pójdę do ogrodu, bo muszę coś najpierw sprawdzić
zaczarowanaa 10:56, 15 cze 2017

dziekuję
Zagajanka 13:49, 15 cze 2017

Dziewczyny, dziękuję wszystkim za tak pozytywny odzew

jolanka, róże w sumie są uniwersalne, rosna w miarę dobrze na różnych podłozach, więc moze być prawie każdy nawóz, hydrocompex też.

MirellaB, chciałam jechać na weekend różany, ale 22 dopiero wracamy z wakacji, więc nie wiem, czy sił mi starczy na kolejny wypad

Kasia_CS, czosnki to Krzysztofy. Polecam - bardzo długo kwitna, łądnie zimują. QoS już ma u mnie 3 lata, więc już pokazaje na całego na co ją stać. Nic specjalnie nie robię - nawóz jak wszystkim, albo obornik granulowany.

kasia_w - ten dostojny Pan, to Geoff Hamilton, trochę zakulkowany, by zwiększyć masę kwiatową. Jak jest sucho, to jest piękny, ale nie lubi przedłużających się deszczy - kwiaty się nie otwierają i robią się takie mumie.

zaczarowanaa - napisałam u Ciebie. Mają spory wybór, na ich stronie w ofercie można zobaczyć co konkretnie (dane nie do końca aktualne co prawda)

oliwka - tak, czosnki to Krzysztofy (Allium cristophii), inaczej czosnek białawy. Ja mam problem z określeniem, którą lubię najbardziej. W tym sezonie na pewno dobzre pozakuje siebie Olivia i Ancient Mariner, ale wiele innych nabrało sił i kwitnie na całego obecnie

inka74 - zdjęcia jakieś bedą, jak goście pojadą. Ostatnio na wszystko czasu i sił mi brak... Byle do urlopu!

_Martini_
- Odętki nie mam, ale szałwię mam w wielu miejscach, włąśnie do kontrastu głównie fioletową. Polecam, tworzy fajne akcenty. Caradonna jest trochę za wysoka w 2 sezonie, ale jś średniej wysokości jak najbardziej. Białą szałwię mam przy różowych rózach - też jest ok, ale moja odmiana w 3 sezonie strasznie się pokłada i muszę ją kolejnej wiosny podzielić, bo sie rozrosła nieprzyzwoicie. Tak że obie opcje są ok. Czekam na drugie pytanie
_Martini_ 14:17, 15 cze 2017

Mogę właśnie wybrać między Caradonną lub inną białą, nie pamiętam nazwy lub odętka. Właśnie, muszę się zastanowić czy ja chcę kontrast czy tylko wypełnienie.

Drugie pytanie: wszystkie nówki wsadziłam w odstępach mniej więcej 80-90 cm. Na razie rabata pusta, widać glebę, co mnie denerwuje, ale czy jest sens dosadzać pomiędzy nimi kolejne krzewy? To są głównie róże 1m-1,5m Chcę, żeby w tych miejscach całe lato coś się działo. Ja gęsto sadzisz swoje?
Zagajanka 14:42, 15 cze 2017

Martynko, ja sadzę różnie - większe krzewy tak ok 60-90 cm, mniejsze 40-50 cm.

Pomiedzy rózami zawsze mozesz dać miskanty albo inne trawy lub byliny. Albo nawet coś zimozielonego - buksy, kosodrzewinę...

Jedna rabatę obsadziłam za gesto i musiałąm na jesieni robić rewolucję - przesadzałam częśc róż i bylin, bo raz że nie trafiłąm wzrostem niektórych krzaczków, a dwa zrobił się zbyt gęsty busz.
Zagajanka 14:46, 15 cze 2017

A więc przedstawiam kolejne portrety różane:

Souvenir de William Wood

St.Cecilia

Pashmina

Zagajanka 14:49, 15 cze 2017

Schone Maid

Ascot

Olivia Rose Austin

Snovit