Zagajanko, niska róża krzaczasta w typie Star Profusion - czy możesz coś polecić. Szukam czerwonej ale poza 'Bienenweide Rot' (cudonowna), nie umiem znaleźć.
Janka, dzięki za instrukcje. Z tego, co widzę, to ja ewidentnie lubię róże nietypowe i skromniejsze. Te o wielkich bujnych kwiatach jakoś mnie nie kręcą...jeszcze
Tak więc Novalis będzie w połaczeniu z perowskią i białą liatrą. Będzie Eden rose w tle, na pergoli. I będzie Quuen of Sweden- w oddaleniu od Novalis ale na tej samej rabacie muszą się zmieścić. Dobiorę QoS jakieś miłe bylinowe towarzystwo. Mdławo może trochę. Ale trzeba czekać do wiosny, by to zobaczyć, i ocenić, ehh ta zima...
Pełne uznanie dla wykładu kolorystycznego, lepiej bym tego nie ujęła
p.s. biżu robisz ?
Ja niestety z 2 stron wokół działki mam pola i na rabatach z tej strony ogrodu mróz chwycił najbardziej, może ze względu na otwartą przestrzeń. Najlepiej z tego przymrozku wyszła Lariisa, Ballerina i Stephanie aronin zu Guttenberg - kwitną dalej jak niby nic.
Natomiast przed wejściem do domu mam białą rabatkę (Aspirin, Artemis, Alabaster, Swany, White gruss ab Aaachen, Clair Austin) i tu chłodnego oddechu mrozu nie było widać wcale, ponieważ to miejsce jest bardziej osłonięte...
Madżen, kolorystycznie może i tak, chociaż Artemis jest o wiele jaśniejsza niż Clair, a tym bardziej niż Golden Celebration, ale kształtem wcale.
Clair i GC to są typowe angielki, Artemis ma charakterystyczne kwiaty-spodeczki. Więc IMHO ona będzie bajecznie wygladać w większej grupie takich samych. No może w kontraście z jakimiś purpurami, ale nie na żółtej rabacie.
Ta róża ze zdjecia o które pytasz to Celebrating Life Harknessa, floribunda. Ma teraz około 60 cm, ale ma dorosnać nawet do 90 cm, kwiatuszki ma ładne, liczne, pachnące i trwałe.
Ta pierwsza zimna to Cinderella, wielka parkowa róża Kordesa, którą też mam zamiar na wiosnę spróbować przygiąć w kulkę, bo kwitnie na końcach swoich długich pędów, co mi się średnio podoba, ostatnia, jak pisałam to Celebrating Life Harknessa.
ps eeh, daleko mi jeszcze do takich zdjęć jak u innych wielbicielek różanych, ale dzięki.
Ewo, zobacz coś z tego:
Alcantara (Noak),
Candia Meidiland (Meiland),
Fairy Dance (Harkness),
Bassino (Kordes),
Sommerabend (Kordes),
Grand-Duc Jean (Lens),
Austriana (Tantau) do 80 cm,
Alpengluhen (Tantau) do 80 cm,
Matador (Tantau) do 80 cm.