Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:07, 02 maj 2018

frezja napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję Janeczko moje nie kwitną, ale mają dużo młodych przyrostów i spróbuję częściowo formować.

nie ma sprawy.
A jaką masz u siebie odmianę? Jak zimuje?
W Anglii wysoki żywopłot z laurowiśni to normalna sprawa, no ale w naszych warunkach nie każda laurowiśnia się sprawdza... Na pewno Otto Luyken jest w porzo, ale wysokiego żywopłotu z niego raczej się nie uformuje. No cóż - coś za cos
frezja 22:13, 02 maj 2018

Sprawdzę jutro, jaka to odmiana..bo nawet nie wiem, co kupiłam. Zimę zniosły bardzo dobrze; za to teraz wiosną zaatakował je szkodnik o nazwie śluzownica ciemna. Obrywałam listki, gdzie coś było i próbuję walczyć bez chemii.
Dzisiaj dostały oprysk herbatką tymiankowo-oreganową, no zobaczę.
Zagajanka 22:23, 02 maj 2018

Pokażę wam ciekawostkę

Rok temu wysiałam nasionka tojeści purpurowej:

W lipcu po przepikowaniu do oddzielnych doniczek prezentowały się następująco:

I w takiej formie trwały do końca sezonu. Na zimę przesadziłam je do skrzynek warzywnych i przykryłam gałązkami świerkowymi oraz czymś tam z góry kompostownika

Tej wiosny znowu dałam je do doniczek, dosypałam ziemi i podlałam.
Teraz sadzonki te w końcu przypominają tojeść purpurową i są gotowe niedługo zakwitnać

Zamierzam ją wsadzić na rabatę pod Kiku (za werbenę tam już podziękuję )
Wendy79 22:31, 02 maj 2018

Janeczko, to chyba i ja ją mam z ubiegłorocznego wysiewu, bo jest bardzo podobna do Twojej z ostatniego zdjęcia... A ja się zastanawiałam, co to za roślinkę sobie posadziłam
Zagajanka 22:32, 02 maj 2018

frezja napisał(a)
Sprawdzę jutro, jaka to odmiana..bo nawet nie wiem, co kupiłam. Zimę zniosły bardzo dobrze; za to teraz wiosną zaatakował je szkodnik o nazwie śluzownica ciemna. Obrywałam listki, gdzie coś było i próbuję walczyć bez chemii.
Dzisiaj dostały oprysk herbatką tymiankowo-oreganową, no zobaczę.

O jeju, cóż to za kolejne nieszczęście szkodliwe?
Życzę powodzenia w zwalczaniu.
Zagajanka 22:36, 02 maj 2018

Wendy79 napisał(a)
Janeczko, to chyba i ja ją mam z ubiegłorocznego wysiewu, bo jest bardzo podobna do Twojej z ostatniego zdjęcia... A ja się zastanawiałam, co to za roślinkę sobie posadziłam

A no widzisz, ta tojeść się okazuje dwuletnia być
Sama jestem zdziwiona że coś z niej jednak będzie. Niech rośnie w takim razie, jak przeżyła i nawet zapowiada że zakwitnie
Wendy79 22:40, 02 maj 2018

Zagajanka napisał(a)

.. nawet zapowiada że zakwitnie

Taka bordowa kropka w środku? Obserwowałam wczoraj ją na rabacie i myślę: a co to za dziwadło?
Anda 22:44, 02 maj 2018

Wow, super się dorobilaś tojeści Podziwiam za wytrwałość. Może tez się skuszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 23:10, 02 maj 2018

Wendy79 napisał(a)

Taka bordowa kropka w środku? Obserwowałam wczoraj ją na rabacie i myślę: a co to za dziwadło?

Ta bordowa kropka powinna się wyciągnąć w zwisający bordowy ogonek o który w sumie najbardziej w tej roślinie chodzi heh
Zagajanka 23:13, 02 maj 2018

Anda napisał(a)
Wow, super się dorobilaś tojeści Podziwiam za wytrwałość. Może tez się skuszę

Sama się sobie dziwię, ze coś takiego u mnie przeżyło

Z Twoją zdolnością do wysiewów różnych cudeniek, na pewno też dasz sobie radę również z tojeścią