Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:24, 24 sty 2016

Ewik napisał(a)

Ja znalazłam jedną fotkę u Ciebie i dlatego pytam bo rozglądam sie za jasną , chętnie kwitnącą , zdrową panną i wstępnie nie chciałam angielki ale chyba staneło na Tranquillity

A jakiej chcesz wysokości?

Jak jakąś wyższą, większą, to może klasyczną Boule de Neige? - ona kwitnie cały czas, zaczyna jako jedna z pierwszych, kończy przy przymrozkach.
Z troche mniejszych polecam Karen Blixen - wieeelkie kwiaty, kwitnie wzorowo, pachnie.
Tranquillity dopiero będę sadzić
agnieszka_m 06:24, 25 sty 2016

Zagajanka napisał(a)

Wedding Piano mam. Zobacz wpis i zdjęcia o nej tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/664-rosen-tantau-roze-nostalgiczne?page=13

O Biedermeier kiedyś myślałam, ale zobaczyłam ją na żywo w Wojsławicach i jakoś mi przeszło. Istnieje dużo ładniejszych róż.

Johann Strauss bardzo mi się podoba ze zdjęć, ale dopiero będę tę różę sadzić na wiosnę (zamówiona).

Za różami w stylu Purple Splash nie przepadam. Oczywiscie wiesz, że ona jest pnąca i osiąga 3-4 m?

Rose des Cisterciens i Antique (swoją drogą, od Kordesa, Moore czy Scarmana??) nie posiadałam i nie znałam.

Dziekuje super ten link można poczytać ciekawostek doświadczonych różomaniaczek
Madzenka 20:07, 25 sty 2016

No to ja chyba z tej Biedermeier zrezygnuje? Zamowiłam do małych doniczek na taras. Nie warto?
Zagajanka 21:32, 25 sty 2016

Wg mnie jest taka trochę sztuczna. Wielkosc jej kwiatow jest maloproporcjonalna do wielkosci krzaczka, a brzeg platkow zbyt mocno kontrastuje z reszta. O wiele bardziej mnie zachwyca Pashmina.
Ewik 22:30, 25 sty 2016

Do tego przemarza i " sie mumi " często
Ewik 22:32, 25 sty 2016

Zagajanka napisał(a)

A jakiej chcesz wysokości?

Jak jakąś wyższą, większą, to może klasyczną Boule de Neige? - ona kwitnie cały czas, zaczyna jako jedna z pierwszych, kończy przy przymrozkach.
Z troche mniejszych polecam Karen Blixen - wieeelkie kwiaty, kwitnie wzorowo, pachnie.
Tranquillity dopiero będę sadzić

Boule moze byc za duża , chyba angielka zostanie
Madzenka 06:48, 26 sty 2016

No dobra juz zamowiłam, wrazie czego oddam za rok tesciowej najwyzej bede miała kolekcje róz niechcianych u niej.

Ten kontrast koloru na brzegu to ja zobaczyłam juz po wysłaniu zamowienia.....
Pashmina jesienia posadzona
Ewik 10:09, 26 sty 2016

Mnie jak pashmina nie zachwyci i w tym roku to zmieni ogród.
Zagajanka 21:05, 26 sty 2016

Madzenka napisał(a)
No dobra juz zamowiłam, wrazie czego oddam za rok tesciowej najwyzej bede miała kolekcje róz niechcianych u niej.

Ten kontrast koloru na brzegu to ja zobaczyłam juz po wysłaniu zamowienia.....
Pashmina jesienia posadzona

Tesciowa/kolezanka/sasiadka to zawsze dobra opcja na niewypały
Ewik 21:18, 26 sty 2016

Zagajanka napisał(a)

Tesciowa/kolezanka/sasiadka to zawsze dobra opcja na niewypały

Oj tam, od razu niewypały , kazdemu podoba sie cos innego , np niektórym bardzo podoba sie New Dawn, ja absolutnie bym jej nie chciała mieć , a po drugie ogród nie z gumy i mus robić rotację ...