Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

popcorn 14:38, 15 wrz 2015

Zaglądam, pozdrawiam!
Mala_Mi 16:38, 15 wrz 2015

popcorn napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam!

A ja nie zaglądam, bo jak nie pracuję to biegam z podlewaniem.... zajrzałam do moich malin... uschły
Podlewam codziennie i wszytko schnie w oczach
Podlałam i podlałam moje zimowity, najpiękniejsze kępy położyłam na ziemi ... nie dosć, że niewiele kwitnie to jeszcze je załatwiłam

Mala_Mi 16:39, 15 wrz 2015

butterfly napisał(a)
Aniu , twoja opinia utwierdzila mnie żeby nie sadzic perowski przed miskantami. Zasłonięte zostaną całkowicie.
I dobrze że przypomnialas mi o rabacie pod murem - co prawda rośnie juz tam odmiana Little ale druga strona nie zagospodarowana... i tam trafią

Cieszę się, że się do czegoś praktycznego przydałam..

Samosiewki kosmosu .. na parkingu kwitną, karłowate ale się trzymają.. a na rabatach w większości padły

Mala_Mi 16:46, 15 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Aniu, mam pytanko, wiesz może, czy z nasion odmianowych szałwii będą też odmianowe siewki?
Kiedy lepiej przesadzić pustynnika? Teraz czy na wiosnę?
Aa, Aniu, i niespodzianka: krokosmia wysiana w tym roku wypuściła pęd kwiatowy Uwierzyć nie mogłam, jak to zobaczyłam

Nigdy szałwi nie uprawiałam z nasion.. nie pomogę. Ogólnie mało roślin mam z nasion.. chyba że same się posieją i wyrosną. Jak coś wysieje to najczęściej i tak zasuszę

Pustynnika zdecydowanie jesienią przesadź..

U mnie krokosmia z nasion też kwitnie, ale nie mam pojęcia ile czasu potrzebuje na zakwitniecie.. Myślę jednak, że zakwitniecie w tym samym roku z nasion graniczy z cudem Z nasiona musi się wykształcić cebula, a to potrzebuje czasu.

Jeżówki się same sieja Niestety z powodu upałów i suszy już po nich Niby stepowe, ale .. ile można ???

Cała rabata wygląda jak bardzo zaawansowana jesień..

Mala_Mi 16:49, 15 wrz 2015

eee_taam napisał(a)
nawet nie pomyślałam żebyś do bylinowego leciała ...a kto go tam wie czy jeszcze ma? ... a ja wiesz jak jest.... umyślałam ....zamówiłam ....po 12zł ...poszalałam ..raz to można!

mam też Bodziszek Vision Pink i Plenum

będę porównywać rarytasy będą ciagle na oku, muszą być naj!

PS. nic nie kupuj nie wysyłaj! do wiosny trzeba listę potrzeb zrobić i się tam wybrać

Zapraszam....

Najładniej kwitną zimowity które "wykopałam". Wykopałam wszystkie cebule i przesadziłam na rabaty. Tu miało już ich nie być, a są, coś musiało się zostać. I to najładniejsze. na rabatach wyglądają jak wyrzut sumienia

Mala_Mi 16:52, 15 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Roze mam nadzieje, że odbiją? Chyba nie uschły na amen?

Na amen nie uschły, ale połowa wygląda jak wyrzut sumienia.

To liście u Boniki, żółte, lecą, nowe przyrosty widać jaki maja kolor..

Na szczęście 3 krzaczki zakwitły..a 3 nie drugą stronę jest żółta i pusta dziura. Dobre i pół rabaty

nawigatorka 17:03, 15 wrz 2015

A odmianowe jezowki Aniu np Maringue wysialy Ci sie kiedys? Pozdrawiam
Mala_Mi 17:04, 15 wrz 2015

Jak porażki to lecę dalej.. z powodu opuchlaków moje rozchodniki wyglądają tak.. chyba się rozstaniemy.. z ciężkim sercem , ale.. szkoda miejsca na takie suche badyle.. i tak od 2 lat.. W tym roku ładnie wystartowały... i ... robale je załatwiły na amen.
To przykładowe dwa.. a ma mich sporo.. wszystkie straszą

17:07, 15 wrz 2015
zostaw! ...nie tykaj tych zimowitów! ...najładniejsze jak widać to to...co najmniej tykamy

wyrzut sumienia ..to u mnie te białe zimowity...dziś w nocy padało i leża na rabatach ...chyba już po nich
Mala_Mi 17:08, 15 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
A odmianowe jezowki Aniu np Maringue wysialy Ci sie kiedys? Pozdrawiam

Odmianowe się nie sieją. One nie powtarzają cech i nasiona są niezdolne do kiełkowania. Nowe odmiany uzyskuje się metodą in vitro. Na forum Ewa z piaskowni pisała, że dzieliła jeżówki takie z dobrym skutkiem. I nawet jest to wskazane bo po jakimś czasie stare kępy zanikają.

Sieją się jeżówki które mają główki sztywne jak jeż.. w odmianowych główki "gniją".

Przez te 5 czy 6 lat odmianowa żadna się nie wysiała.

I coś ładniejszego niż zdechłe rozchodniki. Zdechłe mam 90%