Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 13:10, 07 lip 2016

Inka, na jabłonce widzę inny problem - przewodnik został ucięty (to akurat nic złego), jednak po prawej stronie gałązka, która powinna przejąć funkcję przewodnika jest drobna, natomiast na lewej, ciut niżej gałązce wyrasta pionowa. Poradź się w sprawie kondycji i cięcia Mazana bo ta dominująca gałązka grozi wyłamaniem całej poziomej.
inka74 13:16, 07 lip 2016

Mnie się zdaje, że ona po prostu przyschła. Jak ją przywiozłam mega ciepło było. Podlewałam ale trochę w doniczce postała i liście już przed posadzeniem jej częściowo opadły. Ziemię tam wymieniałam, inne rośliny obok zdrowe. Gałązki ma miękkie, żywe - tylko liście straciła. Ziemię dostała dobrą, korzenie nie były cięte, dosyć zwarte, trochę je rozrywałam może dlatego odchorowuje. Humus teraz też z innymi dostała. Ja ją 1,5 miesiąca temu sadziłam w nie najlepszym okresie i ona małą doniczkę miała, mikre korzenie. Jakby coś ją jadło inne obok by też chyba cierpiały. Dam jej szansę jeszcze, jak nie przeżyje to ścierpię te 35 zł i wrócę do wierzby bo bardziej mi się podobała na tej górce u mnie. Tak se myślę - u mnie dużo pod spodem rośnie, zabiera wodę + górka - może to problem. Ma co prawda dołek ale może za mały... i wody w ten sposób jej brak.
Mira104 13:20, 07 lip 2016

Inka mamy tą samą jabłonkę, w tym samym czasie kupiona i posadzona, moja miała gołe korzenie. Moja rośnie od rana do godzin wieczornych w słońcu, nie podlewam mojej codziennie. Pamiętasz wierzbę w tym samym miejscu też Ci chorowała dlatego wymieniłaś na jabłoń.
Karol99 13:26, 07 lip 2016

Czy ten klon to Esk Sunset? Przepiękny.
Mira104 13:45, 07 lip 2016

Dokładnie tak Karolu
inka74 13:56, 07 lip 2016

Aż poszłam obmacać raz jeszcze i palec w ziemię wsadzić. Rany jak wieje. Mokro na całą długość palca więc min 8 cm, więcej nie kopałam - a nie tylko po wierzchu. Ziemia bez oznak drążenia choć nie bardzo mocno zbita. I znalazłam nowe listki na końcach. Czyli żyje. Starsze objedzone więc coś ją wcześniej objadło. Szkodników po wierzchu obecnie brak. Listki stare wybarwione słabo - pewnie brak składników, mogli jeszcze w sklepie zabiedzić lub u mnie ziemia nie podpasowała. Ale nowe piękne błyszczące bordowe.

Mira ja mam tendencję do zapominania o podlewaniu + brak czasu - wiem o tym doskonale i znam z autopsji ;( a że szybki bill jestem to często kupię i stoi tak przez miesiąc - patrz umbra, jeszcze jedna nie wsadzona. Ja jabłonkę przed wsadzeniem przesuszyłam bo ona stała pomiędzy tujami i może za mało albo wcale wody nie dostała. Drzewa tak mają, że jak sucho to bronią się zrzucaniem najpierw listków - ograniczają parowanie wody. Wszystki nawet te drobne gałązki ma miękkie, żywe. Żeby nie było, że nowych ładnych listków nie ma:

Prawda też, że patyk ogólnie kupiłam bo za tą cenę wiele nie można się spodziewać więc i patyk na razie mam. buziaki i nie przejmujcie się tak. Jest tyle innych pięknych widoków.
Mira104 14:23, 07 lip 2016

Tosz to moje ukochane drzewko ja bym zrobiła oprysk na choroby grzybowe, bo są plamy na liściach. Toszka dobrze Ci radzi Mazan to skarbnica wiedzy i chętnie się z nią dzieli. Ja też go o pomoc prosiłam - w sumie nie wiem czy to pan czy pani
Toszka 14:29, 07 lip 2016

Miro, no jak to? Mazan to Walerek z... Więcej nie dopiszę, bo cenzura nie pozwala
Mira104 14:50, 07 lip 2016

Ale to tak ma na imię? Pierwszy raz słyszę takie imię.
Mira104 17:51, 07 lip 2016

Teraz potrzebuję Waszej rady - gdzie wo sadzić?
bukszpany są jeszcze z przodu małe, ale podrosną tam chcę dać jeszcze trawy.
Pamiętajcie, że klon nie może być w samym słońcu, a to jedyne miejsce gdzie ok godziny 16 robi się cień.

grujecznik podobno lubi kwas więc pomyślałam żeby go połączyć z hortensjami za nim są miskanty Variegatus, po 2 on lubi słońce a tam słońce jest od rana do zachodu
na trawę nie patrzymy, bo na jesień jak mi sił nie braknie to będzie nowa