Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 08:47, 14 mar 2017

Olu już Ci mówię,to tak podsumowując
HT- herbatka tymiankowa - mszyce, no robaczki
OW- octan wapnia- choroby roślin, hartowanie
RT- roztwór tymolowy- odkażanie gleby, walka ze ślimakami.

RT - 50g tymolu, 200 ml spirytusu, olejek rozmarynowy.
Rozpuszczamy tymol w ciepłym spirytusie.
Uwaga, bo strasznie śmierdzi, lepiej podgrzać spirytus w domu i wyjść na zewnątrz, tam dodać tymol, wymieszać i przelać do butelki.
Dawkowanie
do oprysku 2ml RT + 2ml olejku rozmarynowego /1l wody
na ślimaki 5ml RT+ olejek / 1l wody

Co do mojej kotki, to właśnie dziś kończy 6 lat Nie miała nigdy małych, taka zalotnica niby się turla, ale jak się zbliżył kocur, to go odganiała i pazurki szły w ruch. Zaczęły jej się robić nacieki na macicy, więc lepiej to szybko zoperować, póki nacieki są małe, organizm jeszcze nie jest zatruty, a kotka jest silna. Nie wiem jak inni, ale ja zawsze, jak tylko zaobserwuję jakąś drobną zmianę czy to w zachowaniu zwierząt, czy na ciele, to zaraz idę do weterynarza, nigdy nie czekam do potem.
anbu 08:51, 14 mar 2017

RT to też środek grzybobójczy o szerokim spektrum działania.

Mircia pryskałaś już Promanalem?
Mira104 08:53, 14 mar 2017

Walerku ja to mam jeszcze jedną sprawę, bo wszystko ładnie, ale poruszyliśmy jednej sprawy, gdzie HT , OW i RT trzymać, Chodzi mi o to, czy to musi być ciemne miejsce, chłodne, czy nie.

A i jeszcze jedno czytałam o KSM -ochrona - choroby grzybowe i wirusy. Czym to się różni od OW (on tez na choroby roślin)
Mira104 08:59, 14 mar 2017

kluska_slaska napisał(a)

Właśnie! Wiele osób przyjeżdżających na Śląsk z centrum Polski jest mile zaskoczonych. Mówią,że jest tutaj bardzo czysto i zielono.

Kiedyś miałam zabawną sytuację, jadę autobusem miejskim z koleżanką i jej kuzynką ( dziewczyna z Makowa) i na widok hałd kopalnianych mówi na głos: - To Wy na Śląsku też macie góry. Powiedziała, to na tyle głośno, że ludzie w autobusie rykli śmiechem.

Mira104 09:02, 14 mar 2017

anbu napisał(a)
RT to też środek grzybobójczy o szerokim spektrum działania.

Mircia pryskałaś już Promanalem?

Aniu ja już dawno pryskałam Promanalem, pisałam Ci o tym sklerotyku. Ty wtedy robiłaś opryski RT. Na niektórych drzewach mam już spore pąki, inne jeszcze maja małe, ja poleciałam po wszystkich, myślę że ich nie zabiłam XD.
A jak zabiłam, to szukamy plusów w minusach - kupie nowe może nawet lepsze
anbu 09:05, 14 mar 2017

Mira ja jeszcze niczym nie pryskałam, czekam na wzrost temp. i jadę promanalem a reszta RT. Na razie sprzątałam ogród po zimie
Mira104 09:07, 14 mar 2017

Elu wsio przeczytałam.
Zgadza się kompromis, to rzecz święta, ale czasem fajnie tak pokierować tą 2 połowa, aby jej się wydawało, że to jej pomysł, a właściwie to robi jak my chcemy.
Tu muszę chylić czoła, przed moją ciocią- dyplomacja na najwyższym szczeblu, zawsze taki kierowała wujkiem, a on nawet nie wiedział o tym Nigdy się nie kłócili, to jest ta kobieca dyplomacja.
Mira104 09:09, 14 mar 2017

anbu napisał(a)
Mira ja jeszcze niczym nie pryskałam, czekam na wzrost temp. i jadę promanalem a reszta RT. Na razie sprzątałam ogród po zimie

Ty pytaj Walerka, bo on mówił, że już w niektórych regionach Polski jest za późno na oprysk Promanalem, teraz, za chwilę Podlasie powinno pryskać, pytaj Walerka. Ja pryskałam jak były u mnie pączki nabrzmiałe.
anbu 09:11, 14 mar 2017

U mnie nie są jeszcze nabrzmiałe
Na razie Wiąza obserwuję, ma paczki hmmm... jak to określić? "Na Wyjściu", czekam do tego skoku temp. o którym Walerek pisał w bukszpanach.
Mira104 21:37, 14 mar 2017

Przyszły nocą moje buksy.
tylko jest pytanie gdzie je dać na rabaty, czy do donic