Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

anbu 09:45, 13 mar 2017

Mira pytaj Mazana, ale ja chyba bym pryskała a nie podlewała :/ No nie wiem...
ElzbietaFranka 11:09, 13 mar 2017

Witam. Dzisiaj odwiedzam Slaskie ogrody jeste trzecia z kolei. Moze dlatego ze z jednego slaskiego przeskakuje do drugiego, przeskoczylam z minimalistycznego nie pamietam nazwy watku.
Miro bardzo ladnie zrobilas to podwyzszenie przy tarasie. Jak zobaczylam na pierwszych stronach posadzona lawende, powiedzialam no nie to sie nie utrzyma za dUzy spadek. Wertowalam dalej i zaskoczona, piekny zestaw kamieni za siatka i podklady kolejowe. Ładnie.
Rozumie, ze ogrod znajduje sie w dalszej budowie jak u wszystkich tutaj wieczne sadzenie, sianie, przesadzani i pielenie.
Odnosnie spadku - jak to w Rybniku gorki, pagorki wzniesienia i doliny. Ładne miasto kiedys moje powiatowe.
Pozdrawiam serdecznie.
Mira104 11:36, 13 mar 2017

Aniu oczywiście, że zapytam, na razie liczę na to że Walerek zajrzy do mnie i mi podpowie jak nie to będę go męczyć, ale to za jakiś czas, bo ma z moja kotką problemy zdrowotne. Wróciłam od weterynarza i bez operacji się nie obędzie, na razie zrobiliśmy jej usg i badanie krwi, zobaczymy jakie będą wyniki i ustalimy termin.
Mira104 11:45, 13 mar 2017

Witaj Elu w moich skromnych progach. Dziękuję za miłe słowa.
To prawda ogród jest w budowie idzie to wolno, bo zawsze są pilniejsze wydatki (czytaj student i maturzysta)
Rybnik jak na Śląsk jest bardzo zielony, to są takie płuca Śląska, wiele osób jest zdziwionych że to miasto w zagłębiu kopalń.
Rzeczywiście tu gdzie mieszkam to teren- wzniesienia i doliny, a mi się trafił teren na szczycie dlatego mam spadek terenu i w dół działki i z wsch-zach. Gabiony, hmmmm nie jest to moja bajka i szczerze nie podobają mi się, ale to mąż sobie je zrobił. Wiesz jak to jest, potrzebuje pomocy w ogrodzie męża i czasem trzeba zamknąć oczy i nie widzie niż się kłócić o kamienie. Mam nadzieję, że z czasem znikną

Wieczorem wpadnę do Ciebie z wizytą
Mazan 12:28, 13 mar 2017

Mira104

Polewasz RT przejścia dla ślimaków, gdyż preparat łatwo się rozkłada, działa powierzchniowo, tzn nie przechodzi przez ściany komórkowe. Do dezynfekcji nadaje się, ale w tym stężeniu roślin nie opryskuj - może poparzyć wschodzące rośliny.

Pozdrawiam
babka 19:40, 13 mar 2017

Toszka napisał(a)

Wystarczy przerzucić do góry nogami zawartośc pierwszej komory (mozna do drugiej komory). W ten sposób będziesz mogła już przesiewać to co było pod spodem i się przekompostowało, a "świeżynki" będą się kompostować w tym czasie.
W tym czasie zapełniaj (nowymi dobrami) drugą komorę, a duża frakcja/nieprzekompostowana z przesiewania posłuży ci jako warstwa do przekładania. Ta warstwa będzie starterem.

Toszko dziękuję. Już dziś podziałałam wg rady. Przy okazji przerzucania zobaczyłam jaki błąd jesienią popełniłam. Nie miałam głowy do niczego w tamtym czasie i powrzucałam wszystko tak jak leci, bez rozdrabniania. Spora część wcale się nie rozłożyła i teraz miałam okazję to zrobić. Jutro cd. brudnej roboty.

Mira, ten tymol to jakaś nowość? chyba przegapiłam temat, nic o nim nie wiem. Jaka jest jego skuteczność, zastosowanie i gdzie to się zanabywa ??
babka 19:42, 13 mar 2017

Mira, co jest koteczce ?? Śliczna. Trzymam kciuki !
ElzbietaFranka 21:46, 13 mar 2017

Ja sie zamykam, bardzo czesto, no coz trzeba isc na kompromis.
To mlodzi jestescie. Powolutku i do przodu. Zobacz jeszcze na wp.
kluska_slaska 08:17, 14 mar 2017

Mira104
Rybnik jak na Śląsk jest bardzo zielony, to są takie płuca Śląska, wiele osób jest zdziwionych że to miasto w zagłębiu kopalń.

Właśnie! Wiele osób przyjeżdżających na Śląsk z centrum Polski jest mile zaskoczonych. Mówią,że jest tutaj bardzo czysto i zielono.
Mira104 08:21, 14 mar 2017

Walerku dziękuję Ci za rozwiewanie wszelkich moich wątpliwości Będę pryskać, ale nie wiem kiedy, bo wczoraj saletrą amowową 34 sypałam po wszystkim. Na razie zastosowałam Promanal, a po obcięciu buksów topsin (podlałam i spryskałam). Wczoraj poszła saletra, bo niby ma padać więc powinna się rozpuścić. (no chyba ).