Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 09:18, 28 mar 2017

anbu napisał(a)
Mircia obcięłaś już swoje miskanty?

Aniu ja już dawno je obcięłam z rozpędu, najpierw cięłam, a potem było o cholerka, chyba za szybko
Przykryłam miskanty doniczkami i powiem, że zaczynają zielone źdźbła wychodzić, teraz nie wiem kiedy mam zdjąć doniczki. na razie jak jest tak ładnie to wietrze miskanty
Toszka 09:18, 28 mar 2017

Miro, przejrzałaś zdjęcia z ogrodu? Cudny, prawda?
Mira104 09:28, 28 mar 2017

Dokładnie Tosia nawet teraz oglądam i wzdycham. Ten link jest super co mi dałaś, bo ten ogród jest z różnych stron. I tak nawet sobie myślę, czy nie połączyć wrzosów z wrzoścami i wtedy mamy kwitnącą łączkę cały sezon
I teraz myślę ile potrzebuję siarki i czy też z kora tego terenu nie przekopać, a na jesień będzie można sadzić już spokojnie Popraw mnie jak źle myślę.
Toszka 10:12, 28 mar 2017

siarka, kora liście i igliwie, zwłaszcza sosnowe.
Zwróć tylko uwagę, że rosliny tam wykorzystane są ze strefy 5-7. Zestawienie zwłaszcza bylin i cebulowych jest mistrzowsko zastosowane przez Mistrza Adriana Bloom'a

pierwsze nasadzenia

Ten ogród, a zwłaszcza zestawienie brzóz i dereni było inspiracją dla Romy ogrodu... tylko jej derenie coś się buntują
anbu 10:32, 28 mar 2017

Dzięki Miracia ja swoje chyba już ciachnę :/
Nic zielonego u mnie jeszcze nie widać

A inspirki cudne, nic tylko się inspirować
ElzbietaFranka 11:19, 28 mar 2017

Toszka. Mam cisy posadzone w roznych miejscach ogrodu ten sam gatunek, w sloncu, polcieniu i cieniu. Te w cieniu rosna najladniej. Te w sloncu po dwoch latach przesadzilam do polcienia, poparzone przez slonce.
Wiec lepiej je sadzic w cieniu niz w pelnym sloncu. To jest moje zdanie takie moje doswiadczenia, a to ze cos tutaj pisze to nie jako znawca tylko moje doswiadczenka i sie z nimi dziele.

Tez czerpie wiedze z twoich wpisow. Np odnosnie wrzosow ze trzeba wytrzepac torf z kupionych wrzosow. Kupowalam wrzosy jedne sie przyjmowaly drugie nie, prawdopodobnie byla to przyczyna tego torfu zbity korzen.
Nie raz kupowalam wrzosy aby uzupelnic wrzosowisko wyciagajac z doniczki zostal sam korzen widicznie poszdzone w luznej ziemi z piaskiem.
Jezeli chodzi o korzen - maja duze korzenie jak sie juz zadomowia.
Toszka 13:54, 28 mar 2017

Elu, mam ponad 70m żywopłotu cisowego. wystawa południowa - taka działka. Rabaty niemal wszystkie wyniesione. Ziemia ciężka, długo trzymająca wilgoć (to zapewne clou sukcesu). Nic nie żółknie, nie przysycha, a wręcz powiem, że na południe buja jak głupie.
Cisy baccata (czysty gatunek), Fastigiata Aurea, David, Robusty, Chude, Oliwki, Hicksii, Elegantissima. Owszem, przysychają końcówki, jak nawalimy z podlewaniem w długotrwałe susze.
Powiem więcej - masa siewek wyrasta w pełnym słońcu.
Tak więc jestem pewna, że determinujące jest podłoże i jego zdolność utrzymania wilgoci.

Elu, sprawa z torfem namiętnie używanym w naszych szkółkach (ale jakoś w np. w Anglii już nie) polega na jego właściwościach gąbki - chłonie wodę, nie oddaje, a wysuszony musi namaczać się min. kilka godzin. Wyschnięty kurczy się i zbija jak beton Dlatego tak niezmiernie ważne jest przed wysadzeniem do gruntu namoczenie bryły korzeniowej rośliny nawet kilka godzin w wodzie. Wtedy też bryła nie rozpada się, a torf łatwo jest obrać i wydłubać.
Mira104 14:00, 28 mar 2017

No i mam problem, oby więcej takich hahahah, bo szkółka przysłała mi o 1 choinę za dużo miało być 5, a jest 6 i gdzie to posadzić.
Kropka czerwona, czy fioletowa
Od fioletowej (front) chce dać cisy, a w stronę warzywniaka czerwona kropka - tuje szmaragdy

Toszka 14:08, 28 mar 2017

przy warzywniaku raczej powinny być cisy, bo zasadowe, a tuja lubi kwaśno (jak choiny) i ma płytko rozległe na 2-3m, płytkie korzenie.
Na łuku bym dała monolityczne nasadzenia, czyli różowa kropka.
Mira104 14:32, 28 mar 2017

Czyli na front domu dać szmaragdy? To mnie trochę zagięłaś bo ja tam chciałam dać umbry
Ten ogród jest niebiański, na prawdę mistrzostwo może namiastkę uda mi się zrobić.