Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 11:52, 30 mar 2017

Mira104 napisał(a)
Muszę zamówić, a jak to się stosuje, bo szczerze to 1 raz o tym słyszę. Jutro odkryję, bo może się zaparzają w doniczkach.

O PW dałam ci na priv, bo to linki na inne forum
Mira104 12:13, 30 mar 2017

Tosia dziękuję
roma2 18:52, 30 mar 2017

Poczytałam o PW, znalazłam. No jak nic trza robić . U polecanej Borbetki się pętam przez Ciebie, co prawda nie pierwszy raz sie u Niej pętam, ale paczam tym razem na żywopłoty. Czas jak wiesz z gumy nie chce być ni diabła, to trochę to potrwa.
polinka 19:00, 30 mar 2017

Dziewczyny, trzeba uważać z podlewaniem PW!

Zacytuję Mazana, którego "męczyłam" z PW

"Proponian wapnia Niszczy wszystkie grzyby, jest bezlitosny w tej sprawie. Wystarczy 0,2 - 0,5% doglebowo. takie substancje działają najlepiej powyżej zera /5 - 15* C/. Przekraczając podaną temperaturę można spalić węzły krzewienia u traw a także korzenie. Dlatego tak niskie stężenie. Przy niższej temperaturze grzybnia nie funkcjonuje /śpi/. Stosując jeszcze niższe stężenie /0,1%/ można nim opryskiwać. Co najważniejsze - fytoftoroza nie ma żadnych szans rozwoju, a także werticilioza."

Przy oprysku PW temperatura nie ma znaczenia, tzn. nie robimy oprysku przy minusowych temperaturach jak i przy upałach.

Mira104 21:54, 30 mar 2017

OW - środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny

HT- środek bakteriobójczy, grzybobójczy i owadobójczy

KSM- środek grzybobójczy i bakteriobójczy

PW- środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny

IF- środek grzybobójczy i bakteriobójczy

MW- środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia
Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l. Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. Do każdego litra cieczy do oprysku dodajemy 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Ponieważ właściwości grzybobójcze ma jedynie niezdysocjonowany kwas propionowy musi istnieć pewność, że ciecz do oprysku ma pH poniżej 7. Dlatego oprysk musi być sporządzany na deszczówce.
babka 08:22, 01 kwi 2017

A tu się doktoryzują
Już wiem u kogo szukać ściągi jak zajdzie potrzeba
Mira działasz ? z tego co Polinka pisze to może być za późno ciut ?
Mira104 20:42, 01 kwi 2017

Taaa najlepsze, że kupiłam na PW, a tam trzeba wodę deszczówkę hmm i skąd mam ja wziąć
Byłam dziś w szkółce jedyna porządna u nas, ale ceny zabójcze, oczywiście ludzie i tak kupują, oczywiście ja też, bo jakie mamy wyjście.
babka 21:52, 01 kwi 2017

Pokaż co kupiłaś ? Mnie omija przyjemność odwiedzania szkółek. Może to i dobrze
roma2 17:51, 03 kwi 2017

Zalogowałam się, by napisać, że sobota i niedziela upłynęły mi na wyczesywaniu "trawnika". Obudziłam się za późno z wypożyczeniem wertykulatora. I dziś ledwo doszłam do autobusu, coby zawiózł mnie do pracy. Po pracy ledwo doszłam do autobusu, coby zawiózł mnie do domu Także ten... odszczekuję

A czemu nie masz deszczówki?
Mira104 21:38, 03 kwi 2017

Romciu, bo deszcz nie pada, to i deszczówki ni ma
Jutro może obfocę, co mi tam rośnie, a co zdycha. Bałam się, że udusiłam drzewa po obfitym pryskaniu parafina, ale na szczęście, wszystko żyje i ma się dobrze. Jedynie czekam na wiąż i magnolię Genne, bo mnie ona wkurza i ją przesadziłam - nie chce kwitnąć i kaprysi. chyba nie zadomowiła się w poprzednim miejscu, bo nawet korzeni nie rozwinęła.