Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 16:46, 01 kwi 2016

Psiamama napisał(a)
Witaj Mira Kopę lat U mnie taka sama pogoda i też czekam na te obiecane 20. Mira ubiegłej wiosny miałam krzaczek lawendy który po zimie wyglądał tak samo jak Twój. Ja niecierpliwa jestem i wywaliłam.

no nie mogę , chyba po nocach spać nie mogłaś, bo tak często myślę co u Ciebie.

W tamtym roku moja mama chciała wywalić storczyk cambri (bulwiasty) zabrałam jej go, zaczęłam opryskiwać na jakieś robactwa, poczekałam aż wypuści nowe bulwy boczne, potem część chorą wywaliłam. Obecnie mam już zdrową roślinkę i teraz czekam na kwiaty
Tak samo może być z lawendą
Dziś też kupiłam sadzonki bukszpanu po 1,5 zł od pana, szczerze to mi szczęka opadła jak mi pokazał ogród - taki zadbany, trawnik zero chwastów zieloniutki, taki wycyckany, wygłaskany omg
danuta_szwajcer 18:48, 01 kwi 2016

Postaram się zrobić zdjęcia przyciętej lawendy, tnij, ona bardziej wygląda na przesuszoną wiesz jakie były upały i susza u nas do dzisiaj zresztą To tez jest inny gatunek lawendy. Moja w zeszłym roku tez tak wyglądala i tez po obcięciu myślałam, że koniec z nią a pięknie zakwitła
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje poczytaj cenne rady
Psiamama 23:38, 01 kwi 2016

Mira104 napisał(a)

no nie mogę , chyba po nocach spać nie mogłaś, bo tak często myślę co u Ciebie.

W tamtym roku moja mama chciała wywalić storczyk cambri (bulwiasty) zabrałam jej go, zaczęłam opryskiwać na jakieś robactwa, poczekałam aż wypuści nowe bulwy boczne, potem część chorą wywaliłam. Obecnie mam już zdrową roślinkę i teraz czekam na kwiaty
Tak samo może być z lawendą
Dziś też kupiłam sadzonki bukszpanu po 1,5 zł od pana, szczerze to mi szczęka opadła jak mi pokazał ogród - taki zadbany, trawnik zero chwastów zieloniutki, taki wycyckany, wygłaskany omg

No właśnie coś źle spałam ostatnio a to Twoja sprawka;P
Bukszpanki fajne nabyłaś, widziałam.
Mira104 08:17, 05 kwi 2016

Psiamama napisał(a)

No właśnie coś źle spałam ostatnio a to Twoja sprawka;P
Bukszpanki fajne nabyłaś, widziałam.

Jeśli źle spałaś 7 marca, 18 marca 27 to moja spawarka ( żartuję), a tak poważnie to fajnie, że w końcu się obudziłaś. Teraz tylko uważaj na swój naderwany mięsień, bo czasem takie naderwania lubią się ciągnąć długi czas.
Mira104 08:22, 05 kwi 2016

Dziewczyny mam prośbę jak zabezpieczyć tulipany i inne rośliny przed gradem, dziś w radio ostrzegają przed gradobiciem w dniu jutrzejszym.
Kurcze magnolie pokazują pąki z kwiatami, tulipany też już mają duże pączusie, szkoda by było żeby grad mi zniszczył, przecież czekam na te cudeńka tyle czasu, ja protestuje
alis 08:32, 05 kwi 2016

U mnie takie same a może nawet słabsze po 4,50

Mira104 napisał(a)
I jeszcze dzisiejsze zakupy bukszpanu nawet ładnie ukorzeniony i takie grube listki i teraz pytanie, czy mam go przyciąć, czy poczekać do czerwca

Dominika11 08:33, 05 kwi 2016

ja nie pomogę - w sumie to nigdy nad tą kwestia nie myslałam - ja wychodze z założenia co ma byc to bedzie

czekam na fotki drzewek
alis 08:37, 05 kwi 2016

Dominiko, zdrowe podejście
Mira104 08:51, 05 kwi 2016

alis napisał(a)
U mnie takie same a może nawet słabsze po 4,50

Kurcze mi się zawsze wydaje, ze na Śląsku to są ceny z kosmosu, ostatnio porównywałam ceny kory, obornika, ziemi pomiędzy Warszawą, a u mnie, no różnica spora na korzyść Warszawy.
Mira104 08:44, 06 kwi 2016

Wczoraj przyszły moje zamówienia na róże czekałam dość długo, zamawiałam 10 marca, a 5 kwietnia otrzymałam (musiałam wysłać maila z upomnieniem się o rośliny), koszt wysyłki 26 zł - trochę sporo, mam nadzieję że róże szybko się ukorzenia i będą ładnie kwitły

Również wczoraj przyszły drzewka są wyższe od zamawianych, nawet dostałam 2 krzewy szczepione na pniu porzeczko-agresty (zamówiłam 1) na drzewkach są małe listeczki, aczkolwiek jabłoń dopiero pokazuje małe pąki. Przesyłka przyszła szybko 29 marca zakupiłam drzewka 5 kwietnia przesyłkę odebrałam, koszt dostawy 21 zł przy czym przesyłka miałam spory gabaryt ( długość)
Jak drzewka zazielenią się to będę w 110 % zadowolona.