Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:55, 07 lut 2025

Magara napisał(a)
Mirka, wiosnę masz Cudnie

Wiosno-zima Maleńkie roślinki bardzo cieszą
mirkaka 16:56, 07 lut 2025

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, gratuluję 1000. miło jest oglądać kwitnące rośliny. Musze nabyć ciemierniki.

Koniecznie te białe są wcześniejsze,
Dziękuję
mirkaka 16:57, 07 lut 2025

eda napisał(a)
Ale dumnie stoją białaski ciemiernikowe u mnie pąki długo drzemią zawsze zanim zaczną się otwierać podziwiam i pozdrawiam

Dziękuję, może masz późniejszą odmianę, u mnie też kilka jeszcze ma pąki
mirkaka 16:59, 07 lut 2025

annbra napisał(a)

Przepiękne hortensje, czy ja sie kiedys takich doczekam

Ale mi się ciepło na sercu zrobiło oglądają te zacytowane zdjęcia Ech , lato
Doczekasz się, ogrodówki rosną dość szybko
Joku 17:54, 07 lut 2025

Krzaki hortensji ogrodowych rosną szybko, gorzej z kwiatami. U ciebie i Ewy mają super warunki, dlatego tak pięknie kwitną. A my podziwiamy i zazdrościmy .
Uwierzyć sobie nie mogę że dawno temu mi się wcale nie podobały.
basia3012 12:44, 09 lut 2025

Joku napisał(a)
Krzaki hortensji ogrodowych rosną szybko, gorzej z kwiatami. U ciebie i Ewy mają super warunki, dlatego tak pięknie kwitną. A my podziwiamy i zazdrościmy .
Uwierzyć sobie nie mogę że dawno temu mi się wcale nie podobały.

Podpisuję się pod wpisem Joli. Oj, zazdrościmy.
Ewa777 14:04, 10 lut 2025

Mireczko, u Ciebie już tak pięknie kwitnące ciemierniki? Raj
U mnie kilka już wypuściło pąki, ale przy tych nocnych przymrozkach wszystkie leżą, nie zdążyłam nawet zdjęcia zdobić. Czekam na ocieplenie, wtedy wstaną i odpowiednio się zaprezentują przed obiektywem
mirkaka 13:22, 12 lut 2025

Jolu, Basiu, jeden szpaler ogrodówek przesadzałam w zeszłym roku, słabo po tym zabiegu kwitły, drugi myślę czy nie przesadzić i zrobić w jego miejscu szerszy warzywnik, tylko nie mogę wymyślić gdzie bym mogła je przesadzić, ale to jeszcze tylko pomysły, nie wiadomo czy do realizacji.
Moje ciemierniki, przebiśniegi teraz przy tych mrozach leżą, dobrze że piszesz Ewa że wstaną, bo trochę się o nie już martwię, wyglądają bardzo przygnębiająco

Mam do wszystkich zaglądających pytanie:
czy jest sens budować szklarnie przyścienną, lub ogród zimowy od strony południowej? Nie byłby ogrzewany.
Chciałabym mieć tam możliwość uprawiania pomidorów, papryki.
Okna na ścianach byłyby przesuwane i mogłyby być otwierane z 3 ścian, czy mimo to temp. byłaby tam za wysoka latem, w upały? Czy pomidory padną od takiej wysokiej temp. czy jednak te otwierane okna przesuwne sprawią że nie będzie tam piekła?
Jeśli ktoś ma taką szklarnię lub ogród zimowy to bardzo proszę o jakieś zdanie na ten temat.

Poza tym kupiłam sobie tunel foliowy 2x3 m i chcę go ustawić pod płotem na pomidory Trochę mały ale mimo sporego ogrodu nie mam w nim miejsca na większy tunel, żeby nie drażnił mnie jego widok
antracyt 13:36, 12 lut 2025

Mirka, moja szklarnia jest południowa przyścienna(dobudowana do zewnętrznej drewnianej sauny). Idealnie spełnia swoją rolę, uprawiam w niej pomidory i papryki. Ma drzwi z 2 stron, w sezonie letnim cały czas otwarte i nie jest w niej za gorąco. Tylko, że ona jest z poliwęglanu komorowego z filtrem uv, a on inaczej przyjmuje promienie słoneczne i nie nagrzewa się tak bardzo.
mirkaka 14:57, 12 lut 2025

antracyt napisał(a)
Mirka, moja szklarnia jest południowa przyścienna(dobudowana do zewnętrznej drewnianej sauny). Idealnie spełnia swoją rolę, uprawiam w niej pomidory i papryki. Ma drzwi z 2 stron, w sezonie letnim cały czas otwarte i nie jest w niej za gorąco. Tylko, że ona jest z poliwęglanu komorowego z filtrem uv, a on inaczej przyjmuje promienie słoneczne i nie nagrzewa się tak bardzo.

Dziękuję za ten wpis, masz może zdjęcie gdzieś tej szklarni, albo mogłabyś wstawić jej zdjęcie u mnie? Jaka jest duża? jakie ma wymiary?