Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Polon 07:44, 25 kwi 2026

Ławeczka kamienna w kwiatkach rewelacyjna.
No i samosiew - to dla mnie zawsze taka nauka pokory, mogę wyjść z siebie a i tak nie wychoduję kwiatka w chodniku, a natura to zrobi

Miłego weekendu
LIDKA 08:15, 25 kwi 2026

Faktycznie te stare odmiany tulipanów jakieś inne geny miały. Siostra ma ogród po mamie i babci i kwitną.przez lata kopania i zmian rozniosły się po ogrodzie i czasem pojedyncze wychodzą w nieoczekiwanych miejscach.
Ja w tym roku jestem zła na tulipany bo mam w większości kęp same liście. Nawet nie chce na nie patrzeć.
Powyrywam je i na jesień nasadze albo nowych albo narcyzów. Szukam tych babcinych.
LIDKA 08:17, 25 kwi 2026

Mirko aleja ciemiernikowa wzdłuż ścieżki mnie urzekła.♥️ Ładnie masz.

Basieksp 09:42, 25 kwi 2026

Też mi się bardzo podoba ta ławeczka z pierwiosnkami, bardzo ładnie to wygląda
vita 10:56, 25 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Żonkile przez wiele lat u mnie zanikały, okazało się że miały muchę narcyzową, w wykopanych cebulach były maleńkie larwy wyjadające ją od środka. Pożegnałam się z nimi na wiele lat,
Dopiero ostatnio znów próbuję, nie kwitną wszystkie, niektóre mają same liście, mnie się wydaje że one lubią trawiaste stanowiska, przynajmniej te uratowane tak rosły, zaniedbane w trawach i chwastach i kwitły, u mnie posadzone w lasku już gorzej kwitną, pewnie za duża konkurencja korzeni brzóz

Jak wymieniałam info z Zuzą o narcyzach, gdzieś w tyle głowy coś mi się przypominało o musze narcyzowej, nie pamiętałam tylko kto o tym pisał Ty Muszę się przyjrzeć i zgłębić temat. Też mam wrażenie, że narcyzy/żonkile lubią trawiaste stanowiska, widuję u kolekcjonerów takie wężowate nasadzenia na trawnikach. Mam na pewno kilkanaście ciekawych odmian, bo kiedyś kupowałam zawzięcie, teraz tylko trzeba się o nie zatroszczyć. Łatwo nie będzie
Ichigo 13:56, 25 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
(...) na jesień nasadze albo nowych albo narcyzów. Szukam tych babcinych.

Lidka, jeśli szukasz babcinych, znajdziesz je pod nazwą Recurvus albo Poeticus. Jesienią można je kupić bez problemu.
Ichigo 14:01, 25 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Zazdroszczę okolicy, po prostu coś wspaniałego.
W lesie byłam tak dawno, że już nawet nie pamiętam kiedy. Chyba z siedem lat temu w Bieszczadach, w okolicy Rabe.
Ciekawe, jak tam teraz jest wiosną...
TAR 18:34, 25 kwi 2026

Te biale narcyze babcine, pojedyncze z oczkiem w srodku, pachnace sa mega. I chyba mam ich 2 lub 3 kępki.

Moje narcyze żólte posadzone w grudniu przy ciskach w kupie, zaczynaja kwitnac. Zauwazylam, ze one sa bardzo żarloczne i lubia dobra ziemie, tłusta.