Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

vita 21:58, 24 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Mam jeszcze drugiego, w zeszłym roku pokazał maleńki kieł, i tyle, w tym nic jeszcze nie widać.
Sabine co roku ma jakiegoś grzyba u podstawy pędu, nie wiem co to ale łodyga ugniwa, muszę popryskać czymś, albo podlać, podlać trochę się boję, że może nie przeżyć operacji
Coś tam pewnie w glebie mam, może na jesień spróbuję jeszcze znaleźć dla niego inne miejsce

Ja na twoim miejscu próbowałabym znaleźć im inne miejsce. Storczyki źle reagują na opryski, nawet na nawożenie mineralne. Przenieś w inne miejsce i trochę odpuścić, mniej podlewaj, daj roślinie czas na regenerację. Masz w okolicy tyle możliwości pozyskania bukowej ściółki, zgromadź sobie i przekompostuj. Dla mnie to jedyne co mogę dać swoim obuwikom. Doczytałam, że dobrym nawozem jest kompost z włókna kokosowego, kompostuję właśnie

Magara 22:42, 24 kwi 2026

Mirka, ale masz pięknie Super kwiecie wiosenne
Nie masz problemów z tulipanami i narcyzami? Co roku u Ciebie kwitną?
Kordina 22:47, 24 kwi 2026

TAR napisał(a)
Pierwiosnki z kamienna ławeczka - sztos

No właśnie, super wygląda, malowniczo.
Wiosna u Ciebie zasiedliła się na całego
mirkaka 05:48, 25 kwi 2026

vita napisał(a)

Ten wspaniały, chyba się uśmiechnę Kompozycja mega

Nie masz go?? Jasne, ja czasami go wywalam bo rośnie jak szalony
mirkaka 06:19, 25 kwi 2026

vita napisał(a)

Japońskie nie są trudne w uprawie, no i sieją się zadowalająco.
Kiedyś próbowałam z Primula bulleyana, na sztucznym stanowisku (stary brodzik z odpływem zakopany w ziemi), kilka lat kwitły i przepadły. Sztuczne środowiska trzeba bardzo pilnować. Wspominałaś o możliwości takiej uprawy, np. we wiadrze. To już nie dla mnie

U mnie zimnica potworna, na tapecie mam narcyzy/ żonkile. Też mam sporo odmian, cóż, nie kwitną.
Ze storczykami sobie radzę, a z żonkilami wcale! Trzeba się przyłożyć

Przeoczyłam ten wpis
Szkoda że wyginął
Żonkile przez wiele lat u mnie zanikały, okazało się że miały muchę narcyzową, w wykopanych cebulach były maleńkie larwy wyjadające ją od środka. Pożegnałam się z nimi na wiele lat,
Dopiero ostatnio znów próbuję, nie kwitną wszystkie, niektóre mają same liście, mnie się wydaje że one lubią trawiaste stanowiska, przynajmniej te uratowane tak rosły, zaniedbane w trawach i chwastach i kwitły, u mnie posadzone w lasku już gorzej kwitną, pewnie za duża konkurencja korzeni brzóz
mirkaka 06:23, 25 kwi 2026

vita napisał(a)
Też takiego nie widziałam, ta działka była pełna skarbów, jak dobrze, że co nieco uratowałaś

Ten te sklepu, na działce były te zwyklejsze ale też narcyzy białe , pachnące babcine, jeszcze nie kwitną one są póżniejsze
mirkaka 06:24, 25 kwi 2026

vita napisał(a)

Ja na twoim miejscu próbowałabym znaleźć im inne miejsce. Storczyki źle reagują na opryski, nawet na nawożenie mineralne. Przenieś w inne miejsce i trochę odpuścić, mniej podlewaj, daj roślinie czas na regenerację. Masz w okolicy tyle możliwości pozyskania bukowej ściółki, zgromadź sobie i przekompostuj. Dla mnie to jedyne co mogę dać swoim obuwikom. Doczytałam, że dobrym nawozem jest kompost z włókna kokosowego, kompostuję właśnie

Tak zrobię, pomyślę o tej ziemi bukowej
mirkaka 06:28, 25 kwi 2026

Magara napisał(a)
Mirka, ale masz pięknie Super kwiecie wiosenne
Nie masz problemów z tulipanami i narcyzami? Co roku u Ciebie kwitną?

Narcyzy i żonkile kiedyś miały u mnie muchę narcyzową, ginęły , nie kwitły, po wielu latach znów je zaprosiłam do ogrodu, jest lepiej, są zdrowe, ale nie wszystkie kwitną tak jakbym chciała

Tulipany kwitną tylko te stare odmiany, 30 letnie, ale z nowych też kilka, większość nowych jednak zanika, szkoda na nie pieniędzy.
Tulipany wykopuję po zaschnięciu co parę lat, sadzę w innych miejscach
mirkaka 06:30, 25 kwi 2026

Kordina napisał(a)

No właśnie, super wygląda, malowniczo.
Wiosna u Ciebie zasiedliła się na całego

Dzięki, sucho już u mnie, muszę podlewać, no i zimno, wietrzysko lodowate, wolałabym wiosnę ciepłą i wilgotną Najważniejsze że jest
mirkaka 06:31, 25 kwi 2026

Joku napisał(a)

Takiego narcyza jeszcze nie widziałam. Zakupiona działka z masą ukrytych skarbów - lepszej nie mógł znaleźć .
Podziwiam twoje zdjęcia. Jak je robisz? Na leżąco, na kolanach?

Jola ten sklepowy
Zdjęcia oczywiście na kolanach z tyłkiem do góry głową przy ziemi Potem ciężko wstać, z wiekiem coraz ciężej