Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:57, 24 lip 2026

ajka napisał(a)

Jestem w szoku, to hosty mogą tak wyglądać? Mi te kwiaty host nigdy się nie podobały, a u ciebie w tym szpalerze wyglądają zjawiskowo.

Mnie też, zawsze wycinałam te kwiaty, w tym roku nie chciało mi się i widzę że fajnie wyglądają
mirkaka 07:12, 24 lip 2026

Magara napisał(a)

Znowu inny ogród pokazujesz

Mirka, czy na zdjęciu to przetacznik?
Kiedyś miałam, wydałam, bo się strasznie pokladal. Teraz znowu posadziłam. First match.
Zastanawiałam się jak ciąć po kwitnieniu. Lidka pisała, że wycięła całkiem. Też tak chciałam ale zauważyłam, że ma odrosty więc wyciełam tylko przekwitnięte kwiatostany, nie wiem czy to był dobry krok

Zdjęcie mi się nie otwiera,ale ja robię różnie, raczej wycinam najpierw kwiaty.
U mnie on się wysiał w szczelinę w obrzeżu i ten ma sztywne pędy i ładnie stoi, natomiast ten w rabacie ciągle się pokłada, ale on ma więcej cienia niż ten w kostce.
Podeprzyj swojego jakąś obręczą, ja tak robię z jednym
Jeśli chcesz ich mieć więcej to pozwól na zawiązanie nasion, wysieje się gdzieś i Cię pozytywnie zaskoczy, ja lubię czasami takie niespodzianki
Ulina 11:40, 24 lip 2026

mirkaka napisał(a)

Jaki cudny liliowiec, chciałabym takiego, jeśli z tych niższych
Jak się nazywa??? Jaką wysokość?
No i po co ja weszłam do Ciebie teraz mnie będzie męczyć to chciejstwo
Mam wysokie pomarańczowe pełne, ale to na pewno nie to samo.

A na tym drugim zestawieniu masz fajne połączenia, tylko nie wiem co to takie kuleczki i żółte kwiatki. Z tym czerwonym liliowce świetnie się skomponowało

Ależ masz bombowy ten ogród
mirkaka 13:39, 24 lip 2026

Ulina napisał(a)

Jaki cudny liliowiec, chciałabym takiego, jeśli z tych niższych
Jak się nazywa??? Jaką wysokość?
No i po co ja weszłam do Ciebie teraz mnie będzie męczyć to chciejstwo
Mam wysokie pomarańczowe pełne, ale to na pewno nie to samo.

A na tym drugim zestawieniu masz fajne połączenia, tylko nie wiem co to takie kuleczki i żółte kwiatki. Z tym czerwonym liliowce świetnie się skomponowało

Ależ masz bombowy ten ogród

Ulinko, chyba nn , nie znalazłam nazwy w notatkach, rzeczywisty kolor trochę spokojniejszy, pięknie się rozrasta i wysokość łodyg kwiatowych około 80 cm, jest z tych średnich
Kuleczki i żółte kwiatki to krzewinka dziurawiec bezwonny Magical Beauty PBR, sprawdziłam w necie, dorasta u mnie do około 60-80 cm, staram się dobierać sąsiedztwo roślin kolorystycznie, żeby nie raziło w oczy Dziękuję Ulinko