Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 07:40, 24 kwi 2016

jolanka napisał(a)

Mieszka na Mazowszu - na południe od W-wy.
Bardzo lubię róże szczepione na wysokich kijkach Nawet jak moje nie wypuszczą pędów, to na pewno kupie nowe. Uwielbiam patrzeć jak "spływają" w dół, pachną i lekko kołyszą się na wietrze

No i tego się trzymajmy, najważniejsze żeby mieć to co się nam podoba.
Flower1 19:56, 24 kwi 2016

Mirka kiedy robisz pierwszy oprysk róż? co jaki czas robisz oprysk róż?zastanawiam się kiedy zacząć ,nie mam zamiaru czekać w tym roku na szarą pleśń..
mirkaka 08:08, 25 kwi 2016

Flower1 napisał(a)
Mirka kiedy robisz pierwszy oprysk róż? co jaki czas robisz oprysk róż?zastanawiam się kiedy zacząć ,nie mam zamiaru czekać w tym roku na szarą pleśń..

Miedzianem to już dawno pryskałam, w fazie pąka, ale Ty chyba też?
Z resztą jeszcze czas, dopiero listki rosną, w zeszłym roku pierwszy oprysk robiłam jak pojawiły się mszyce, to chyba było w maju, robiłam dwa w jednym. Dam znać jak będę robiła.
Ja głównie walczę z mączniakiem a nie z szarą pleśnią, miałam kiedyś róże podatną na szarą pleśń, to mimo oprysków pąki były na nią wrażliwe. Pozbyłam się tej róży. A u Ciebie która jest taka wrażliwa na szarą pleśń?
Jeden oprysk który zrobiłam to jak pryskałam na Rh siarczanem magnezu i żelazem, to potraktowałam nim też róże, bo mi zostało ,ale to chyba jeszcze za wcześnie bo listki były malutkie. W każdym razie mówię co zrobiłam
W tym tygodniu znów będę tym pryskać Rh to róże pewno też to dostaną i jak starczy to i hortensje.
agnieszka_m 08:36, 25 kwi 2016

mirkaka napisał(a)

Miedzianem to już dawno pryskałam, w fazie pąka, ale Ty chyba też?
Z resztą jeszcze czas, dopiero listki rosną, w zeszłym roku pierwszy oprysk robiłam jak pojawiły się mszyce, to chyba było w maju, robiłam dwa w jednym. Dam znać jak będę robiła.
Ja głównie walczę z mączniakiem a nie z szarą pleśnią, miałam kiedyś róże podatną na szarą pleśń, to mimo oprysków pąki były na nią wrażliwe. Pozbyłam się tej róży. A u Ciebie która jest taka wrażliwa na szarą pleśń?
Jeden oprysk który zrobiłam to jak pryskałam na Rh siarczanem magnezu i żelazem, to potraktowałam nim też róże, bo mi zostało ,ale to chyba jeszcze za wcześnie bo listki były malutkie. W każdym razie mówię co zrobiłam
W tym tygodniu znów będę tym pryskać Rh to róże pewno też to dostaną i jak starczy to i hortensje.

Mirko to na Rh kupujesz jakiś gotowy środek ????
makkasia 09:27, 25 kwi 2016

Ja nie zrobiłam miedzianem ...niestety
A promanal też nie prysnęłam całego ogrodu, wiec trochę się boję o moje róze bo ta zimna wiosna nie jest też dla nich dobra. Czytałam, ze coś przykrywasz ja się pytam co? Magnolii 3 metrowej przecież woalem nie przykryję ..
mirkaka 10:50, 25 kwi 2016

agnieszka_malysa napisał(a)

Mirko to na Rh kupujesz jakiś gotowy środek ????

Nie, sama sobie mieszam Ja na Rh mam widoczne niedobory magnezu i żelaza więc nimi zasilam dolistnie.
mirkaka 10:56, 25 kwi 2016

makkasia napisał(a)
Ja nie zrobiłam miedzianem ...niestety
A promanal też nie prysnęłam całego ogrodu, wiec trochę się boję o moje róze bo ta zimna wiosna nie jest też dla nich dobra. Czytałam, ze coś przykrywasz ja się pytam co? Magnolii 3 metrowej przecież woalem nie przykryję ..

Ostatnio wyczytałam że promanal nie chroni przed mszycami. Nie wiem ale staram się pryskać. Miedzianem też staram się bo pomaga w walce z czarną plamistością.
Przykryłam włókniną rozsadki stipy, chryzantem ,które już dawno wystawiłam na zewnątrz i piwonię krzaczastą, pomidorki i jednoroczne wstawiłam do domu i przetrzymam je tak do czwartku, bo wtedy ma się już w nocy ocieplić.
Margo 13:01, 25 kwi 2016

U mnie dzis przymroziło, nic nie okryłam, ale tylko tulipany główki pochyliły. Teraz zresztą już sie podniosły. Różom na szczeście nic sie nie stało.
Mirko, miałam Ci już jakis czas temu napisać czy znalazłam opuchlaki pod łubinem. Otóż opuchlaków nie było, ale łubin też prawie korzeni nie miał. Ale wygladały jakby wygniły. Myślałam, że on z tych niezniszczalnych prawie. Cos tam odbija, ale ciekawe czy da radę
mirkaka 13:27, 25 kwi 2016

Margo napisał(a)
U mnie dzis przymroziło, nic nie okryłam, ale tylko tulipany główki pochyliły. Teraz zresztą już sie podniosły. Różom na szczeście nic sie nie stało.
Mirko, miałam Ci już jakis czas temu napisać czy znalazłam opuchlaki pod łubinem. Otóż opuchlaków nie było, ale łubin też prawie korzeni nie miał. Ale wygladały jakby wygniły. Myślałam, że on z tych niezniszczalnych prawie. Cos tam odbija, ale ciekawe czy da radę

No to ciesz się że opuchlaków nie było. Może łubin lubi suche podłoże? Może podlewałaś za bardzo że korzonki wygniły?
mirkaka 13:38, 25 kwi 2016

Mroźny poranek

okryta piwonia krzewiasta

zakwitł mój pierwszy skrętnik -Jana Czyż nie jest przepiękny?