Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 11:06, 20 sty 2017

Cudne masz te storczyki Dla dendrobium trzeba mieć odpowiednie warunki, żeby zakwitło w kolejnym roku. Ja takich nie mam
zawitka 12:27, 20 sty 2017

Ewa a co to znaczy odpowiednie warunki????to nie takie same jak storczyki ???.

Mirka śliczna ta Twoja kolekcja ,widzę że też ratujesz od zagłady
mirkaka 07:22, 21 sty 2017

Ewa777 napisał(a)
Cudne masz te storczyki Dla dendrobium trzeba mieć odpowiednie warunki, żeby zakwitło w kolejnym roku. Ja takich nie mam

Ewa, te specjalne warunki to całe lato w ogrodzie w lekkim cieniu, zasilane, podlewane co tydzień deszczówką do końca września, potem już nie. Zabrane do domu jesienią jak temp na dworze dochodzie do 0 st. Tak samo traktuję Cymbidium. W domu już nie podlewam, jak pąki się rozwiną to podlewam ale rzadko. Aha stoją przy oknie tarasowym żeby było jak najzimniej.
Myślę że takie warunki to też możesz im zapewnić Jak nie masz deszczówki to podlewaj wodą przegotowaną
A widziałam że miałaś w zeszłym roku chyba pomarańczowe dendrobium. Pamiętam że było piękne

Dopiero pierwszy rok gdy zaczęłam kupować takie storczyki, inne niż Phalenopsis, i to do odratowania, dużo czytałam o ich pielęgnacji na różnych forach storczykowych. Uczę się dopiero,niektóre niestety padły ale inne rosną i zakwitły
mirkaka 07:24, 21 sty 2017

zawitka napisał(a)
Ewa a co to znaczy odpowiednie warunki????to nie takie same jak storczyki ???.

Mirka śliczna ta Twoja kolekcja ,widzę że też ratujesz od zagłady

Zawitko, napisałam wyżej o ich warunkach i pielęgnacji. Ratowanie od zagłady bardzo mnie wciągnęło Przynajmniej zimą jest się czym zajmować i pielęgnować
jolanka 09:01, 21 sty 2017

A mnie jakos storczyki chyba nie lubią Nie udaje mi się ich dlugo utrzymać
zbigniew_gazda 09:20, 21 sty 2017

Oj Mirko - jak to dobrze ze wstawiłaś te cudne storczyki. Ile się naczytałem w necie
o dendrobium. Wiem że muszą mieć okres odpoczynku w niskiej temperaturze (podobnie zresztą jak kliwie). Napisz proszę jak postępować z pędami na których były kwiaty, opadły i co dalej. Czy je pozostawić do następnego kwitnienia, czy wyciąć przy nasadzie (podobno po kwitnieniu bulwa z której wyrósł pęd i zakwitł - zamiera). W necie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Napisz jakie Ty masz doświadczenia.
Moje dendrobium jest teraz w zimnym nieogrzewanym pokoju i nie podlewam. Czy np. w lutym przenieść go do cieplejszego miejsca i zacząć podlewać, czy też niech tam stoi bez podlewania do czasu aż zacznie wypuszczać pąki? Ele się spisałem. Pozdrawiam.
zawitka 10:49, 21 sty 2017

No Zbyszku i już wiem więcej--!!!!Nie mam dendrobium ale jak będzie trz ratować to to zrobię
zbigniew_gazda 11:32, 21 sty 2017

Halinko - czekam na odpowiedź Mirki. Wtedy będę wiedział duużo więcej. Też lubię wyzwania i ratowanie. Dostałem Dendrobium na imieniny 3 lata temu kwitnący pięknie na biało. Kwiaty opadły po jakimś czasie. Od tej pory nie zakwitł niestety.
Milka 12:35, 21 sty 2017

I ja podziwiam storczyki
Margo 17:21, 21 sty 2017

Ja też mam dendrobium które nie ma ochoty zakwitnąć. Ale ja je podlewam, rzadko ale jednak. Czyli to błąd. Moje wypuściło kilka nowych pędów jakis czas temu ale jakieś wiotkie są i teraz marnieją .
Czyli teraz do zimnego i zero podlewania ? Jak długo ?