Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Mary 19:14, 17 paź 2017

Mirko,

Znalazłam w Twoim ogrodzie poniższe murki z kostki granitowej. Czy te kostki są sześcianami? Czy one są jakoś połączone czy tylko poukładane jedna na drugiej?

mirkaka napisał(a)
Obcięłam dzisiaj lawendę i szałwię na rabacie ze stipą, została tylko kocimiętka i lobelia. Lawenda wygląda teraz smutno

mirkaka 08:22, 20 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Gdzie mi się zapodział Twój wątek? Już jestem. Wszystkiego nie nadrobię, ale ostatnie zdjęcia obejrzałam i podziwiam. Najbardziej podoba mi się hortensja ogrodowa przebarwiona. Moje już bardziej ciemne wiśniowe

Te hortensje z ażurowymi kwiatami są ładnie, ale jakoś mało je lubię.

Ja też wolę bukietówki pełna, tylko pełne szybciej stają się brązowe, te ażurowe są ciągle białe

Ogrodowa też już ciemnobordowa, aparat nie oddaje prawdziwego koloru.
mirkaka 08:30, 20 paź 2017

Mary napisał(a)
Mirko,

Znalazłam w Twoim ogrodzie poniższe murki z kostki granitowej. Czy te kostki są sześcianami? Czy one są jakoś połączone czy tylko poukładane jedna na drugiej?

Ten murek układany jest bez zaprawy, tak to sześciany ale jakby głębsze, dlatego dobrze na sobie leżą. To stary bruk niemiecki, z rozbiórki ulic, kiedyś można było go kupić na składach z kostką granitowąnie.
Obwódki mam położone na podsypce żwirowo-cementowej, za słabej, bo po latach deformują się, szczególnie jak pod nimi ryją krety
Mary 18:55, 20 paź 2017

Ułożyłam właśnie podobny murek z kostki granitowej na próbę. Nie bardzo wierzyłam, że to ma szansę się trzymać, ale postanowiłam spróbować. Wywiozłam z mojej działki tyle gruzu i śmieci, że mam mentalny problem z jakimikolwiek zaprawami czy podsypkami. Po drugie widzę dużą szansę, że zbudowany w tym roku murek może za rok znaleźć się gdzie indziej . Po dodaniu zaprawy to by było trudne.

Bardzo Ci dziękuję. Jest jakaś nadzieja.
mirkaka 19:12, 20 paź 2017

Mary napisał(a)
Ułożyłam właśnie podobny murek z kostki granitowej na próbę. Nie bardzo wierzyłam, że to ma szansę się trzymać, ale postanowiłam spróbować. Wywiozłam z mojej działki tyle gruzu i śmieci, że mam mentalny problem z jakimikolwiek zaprawami czy podsypkami. Po drugie widzę dużą szansę, że zbudowany w tym roku murek może za rok znaleźć się gdzie indziej . Po dodaniu zaprawy to by było trudne.

Bardzo Ci dziękuję. Jest jakaś nadzieja.

Marysiu, tylko ten murek ma pewne nachylenie w kierunku rabaty, poszczególne warstwy też, najniższa najbardziej wysunięta na zewnątrz. To sprawia że się przewraca
Mary 20:15, 20 paź 2017

Tak, tak, widzę. Zauważyłam to na ostatnim zdjęciu.
Mój też próbowałam układać z nachyleniem czy raczej przesunięciem.
mirkaka 13:19, 22 paź 2017

Jesień w ogrodzie, po lewej stronie kawałek nowych nasadzeń

azalie drugi raz mają swój pokaz

hortensja ciągle piękna, choć zauważyłam że jest porażona mączniakiem
w głębi zaczyna przebarwiać się irga Na murku powycinałam już kocimiętkę a stipę zaplotłam w warkocze

Ale są też jeszcze takie widoki
Kasia_CS 14:42, 22 paź 2017

Mirko, czy dobrze kocimiętkę tak przed zimą wyciąć? u mnie nadal tworzy w miarę zgrabną formę i jej nie ruszałam, ale ja mam pierwszy rok, więc nie wiem, czy lepiej ciachać?
mirkaka 16:28, 22 paź 2017

Kasia_CS napisał(a)
Mirko, czy dobrze kocimiętkę tak przed zimą wyciąć? u mnie nadal tworzy w miarę zgrabną formę i jej nie ruszałam, ale ja mam pierwszy rok, więc nie wiem, czy lepiej ciachać?

U mnie też jeszcze była zielona i kwitła, ale zrobiłam tak bo chciałam załadować kompostownik
gosika67 17:38, 22 paź 2017

mirkaka napisał(a)
Jesień w ogrodzie, po lewej stronie kawałek nowych nasadzeń

Pięknie jest tutaj,ta ścieżka to moja bajka.