Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:04, 13 paź 2017

Makusia napisał(a)

Paczka przyszła
Zawartość cała i zdrowa i pięknie zielona przy okazji- aż niewiarygodne, że z gałązki takie duże porosły!
Bardzo, bardzo jestem wdzięczna- Królewny będą miały wszystko, co najlepsze- to Ci obiecuję

Spoko Marta, fajnie że takie roślinki mogą komuś sprawić radość, ja cieszę się z Tobą.
Zrobiłam kolejne sadzonki, tylko chyba za późno i zanim się ukorzenią to zmarzną, wtedy zrobię jeszcze latem, zawsze ktoś poprosi o sadzonkę
Mam nadzieję że one w ostrzejszym klimacie też dadzą radę i nie przemarzną.
Moje przez 20 lat nie były okrywane i kwitły, dopiero tegoroczne mrozy majowe pomroziły mi pąki tych jaśniejszych, mimo to i tak kwitły tylko mniej obficie.
Taki maj jak w tym roku zdarzył się pierwszy raz u nas. Jeśli u Ciebie majowe przymrozki są często to warto śledzić prognozy i na ten czas trochę je przykryć włókniną. Zimą wg mnie nie ma potrzeby. Moje już rozpoczęły wegetacje i miały rozwinięte liście jak przyszły mrozy.
UlaB 09:26, 13 paź 2017

mirkaka napisał(a)

Chyba tak, jednak słoneczko jest potrzebne do silnego wybarwienia
Moja Candlelight w zeszły roku nie wypuściła kwiatów, już byłam na nią obrażona,

o własnie, moja pinky whinky i phantom w tym roku cos cienko kwitną - mają malutko kwiatów
Podejrzewam za mało słonca - myslisz ze to dobry kierunek dochodzeniowy? Phantoma chce z tego powodu przesadzić - zastanawiam sie czy machnąc to teraz czy wczesną wiosną. Dodam, ze nie jest to tegoroczny młodzieniec - ma 2 albo 3 lata i juz calkiem konkretnie sie rozrósł. Zastanawiam sie czy gdybym go teraz przesadzała moge go troche przyciąć (skoro i tak nie ma kwiatów) - w necie pisza o mozliwosci cięcia hortek takze jesienią, ale do ziemi bym go nie cieła, tylko część gałązek. I tak wiosną byłoby docięcie.
mirkaka 14:18, 13 paź 2017

UlaB napisał(a)

o własnie, moja pinky whinky i phantom w tym roku cos cienko kwitną - mają malutko kwiatów
Podejrzewam za mało słonca - myslisz ze to dobry kierunek dochodzeniowy? Phantoma chce z tego powodu przesadzić - zastanawiam sie czy machnąc to teraz czy wczesną wiosną. Dodam, ze nie jest to tegoroczny młodzieniec - ma 2 albo 3 lata i juz calkiem konkretnie sie rozrósł. Zastanawiam sie czy gdybym go teraz przesadzała moge go troche przyciąć (skoro i tak nie ma kwiatów) - w necie pisza o mozliwosci cięcia hortek takze jesienią, ale do ziemi bym go nie cieła, tylko część gałązek. I tak wiosną byłoby docięcie.

Ja pisałam o wybarwieniu. Nie przesadzałam Candlelight, w zeszłym roku nie kwitła a w tym tak, mimo że w zeszłym ją solidnie nawoziłam a w tym słabo.
Natomiast vanilki w tym na jednym stanowisku kwitną, na innym nie, tak samo nawożone, czyli słabo w tym roku. W zeszłym kwitły na obu stanowiskach. Cięte tak samo. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest?
Wydaje mi się że możesz jeszcze przesadzić
olga80 15:03, 13 paź 2017

mirkaka napisał(a)
A to Kyushu, nie przebarwia się , ciągle biała

Vanilka, do zjedzenia

ale też już zbrązowiała
]

najbardziej lubię jak hortki są białe,ale takie też są cudne

Mireczko wiało u Was?
daszum 20:23, 13 paź 2017

Mirka, weszłam na chwilkę do Twojego ogrodu i po prostu oniemiałam. Jest ślicznie - piękne rabaty, murki, ścieżki - wszystko mi się podoba. Będę dalej zwiedzać i na pewno coś podpatrzę i wykorzystam u siebie.
mirkaka 08:04, 14 paź 2017

olga80 napisał(a)

najbardziej lubię jak hortki są białe,ale takie też są cudne

Mireczko wiało u Was?

Też najbardziej lubię biale, ale vanilki mają swój niezaprzeczalny urok
Wiało, ale nie jakoś masakrycznie.
mirkaka 08:05, 14 paź 2017

daszum napisał(a)
Mirka, weszłam na chwilkę do Twojego ogrodu i po prostu oniemiałam. Jest ślicznie - piękne rabaty, murki, ścieżki - wszystko mi się podoba. Będę dalej zwiedzać i na pewno coś podpatrzę i wykorzystam u siebie.

Zapraszam, Danusiu. Miło mi że Ci się podoba
ewsyg 21:38, 14 paź 2017

Mirusiu, masz bardzo ciekawe odmiany storczyków
mirkaka 07:05, 15 paź 2017

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, masz bardzo ciekawe odmiany storczyków

to storczyki kupowane z przeceny,za dyszkę czasami warto dać im drugie życie, gdybym ich nie kupiła wylądowałyby na śmietniku.
MirellaB 07:05, 17 paź 2017

Gdzie mi się zapodział Twój wątek? Już jestem. Wszystkiego nie nadrobię, ale ostatnie zdjęcia obejrzałam i podziwiam. Najbardziej podoba mi się hortensja ogrodowa przebarwiona. Moje już bardziej ciemne wiśniowe

Te hortensje z ażurowymi kwiatami są ładnie, ale jakoś mało je lubię.