Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

sylwia_slomc... 21:37, 21 paź 2015

Mój ognik już w połowie objedzony
mirkaka 08:25, 22 paź 2015

laurowisnia napisał(a)
Pamiętam, że jeszcze w grudniu do wianka mam co zerwać z ognika.
Za nim masz chyba ładny okaz ostrokrzewa.

Tak, to ostrokrzew, wsadzone są trzy, bo aby kwitły i owocowały potrzebny jest męski zapylacz, mam więc dwa różne żeńskie i jeden męski.W tym roku przycięłam je drastycznie z góry i podkasałam im nogi, odsłaniając ładne pnie
mirkaka 08:27, 22 paź 2015

nicol21 napisał(a)
Skoro się wprosiłam do ogródka to przywitam się i pochwalę kolekcję róż! Zresztą cały ogród jest przyjemny.

Witam, bardzo się cieszę z nowych odwiedzających, zaraz postaram się złożyć rewizytę
mirkaka 08:33, 22 paź 2015

jona napisał(a)
Informacja, że owoce ogników lubią ptaki, jest zachęcająca . Również pomysł wykorzystania w ozdobach fajny . Być może to zrównoważy kolce oraz fakt wygospodarowania miejsca.

Joasiu, no z tym miejscem i kolcami to masz rację, trzeba pamiętać że nie wolno ciąć pędów zeszłorocznych bo na nich pojawiają się kwiaty a jesienią owoce, wiosną wycina się tylko te pędy które owocowały.
mirkaka 08:36, 22 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mój ognik już w połowie objedzony

No co ty Sylwia, to pewno w Twojej okolicy ptaki mają mało innego pokarmu? Warto więc posadzić takie krzewy które mają owoce na zimę i zaprosić różne ptaszki do siebie
Rumianka 09:39, 23 paź 2015

mirkaka napisał(a)
A to jesień
/original.JPG[/img]

Jesień zawsze mnie zasmuca, bo coś się już kończy... A w Twoim ogrodzie możnaby przesiedzieć w zachwycie aż do wiosny. Jest poprostu przepięknie.
mirkaka 11:11, 23 paź 2015

Mnie też zasmuca, takie kolorki już niedługo się skończą i wtedy pozostaną nam tylko zdjęcia Na szczęście mam ich mnóstwo a na ogrodowisku wszyscy będziemy się nimi wspomagać
mirkaka 11:56, 23 paź 2015

Widoczek z okna, brzoza na pierwszym planie moja, w dali las posadzony przez sąsiada.

moja irga tej nocy się przebarwiła, berberys dopiero zaczyna

Trzmielina już właściwie obsypana

a tak wygląda trawnik pod brzozą, dzisiaj u nas wieje więc listki spadają Moja koteczka siedzi na oknie i nie może wzroku oderwać od tańczących liści
sylwia_slomc... 11:57, 23 paź 2015

mirkaka napisał(a)

No co ty Sylwia, to pewno w Twojej okolicy ptaki mają mało innego pokarmu? Warto więc posadzić takie krzewy które mają owoce na zimę i zaprosić różne ptaszki do siebie

Takie właśnie sadzę, ale jeszcze malusie i nie wszystko ma już owocki , a ognik miał i cała jedna gałązka już objedzona......u nas szczere pola ....w oddali jeden stary lasek i jeden młodniaczek , ale tam głównie akacje rosną.
Z ptaszków na razie tylko bażanty,kuropatwy, wróble, sikorki i jeden dzięcioł, wiosną jakiś bociek, ale nie zawsze, a latem jastrzębie i tyle tego dobrodziejstwa. Aaaaaa zapomniałabym o chmarach szpaków jak czereśnie i wiśnie rodzą......tych to jest w bród
a chciałoby się innych gości mieć, dlatego sadzę drzewa bez opamiętania
Tesska 12:00, 23 paź 2015

ale pieknie jesień jest bardzo piekna