Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 17:17, 18 mar 2023

Zawitko kochana, pytasz mnie o gaurę, a ja nie jestem od niej specjalistką, może ta druga Mirka ja ją mam drugi czy trzeci rok, tnę nisko jak wszystkie byliny, u mnie jeszcze się nie wysiała, rośnie słabo, nic specjalnego, ale posadziłam ją pod brzozą, więc nie dziwota

Basiu jeszcze dwa miesiące do kwitnienia azalii, ja je zawsze lubiłam, dla mnie azalie to ciepłe jaskrawe kolory, lubię je, tylko u mnie wielkokwiatowe łapią mączniaka, najlepsze są japońskie, znoszą dobrze cień i są zdrowe

Marta, Ewo,
przyroda jest ciekawa jak się jej przyglądamy Mając ogrody i czas możemy to robić
basia3012 23:11, 18 mar 2023

mirkaka napisał(a)
Zawitko kochana, pytasz mnie o gaurę, a ja nie jestem od niej specjalistką, może ta druga Mirka ja ją mam drugi czy trzeci rok, tnę nisko jak wszystkie byliny, u mnie jeszcze się nie wysiała, rośnie słabo, nic specjalnego, ale posadziłam ją pod brzozą, więc nie dziwota

Basiu jeszcze dwa miesiące do kwitnienia azalii, ja je zawsze lubiłam, dla mnie azalie to ciepłe jaskrawe kolory, lubię je, tylko u mnie wielkokwiatowe łapią mączniaka, najlepsze są japońskie, znoszą dobrze cień i są zdrowe
[b]

I czym wtedy je ratujesz? Pryskasz czymś? Pytam bo dzisiaj sadziłam azalie wielkokwiatowe u siebie a jutro sadzę je u mojej mamy.
Niech cieszą wszystkich kolorami. W tym roku to pewnie nie będą kwitły. A może jakieś zakwitną?

Dzięki Mirko za natchnienie mnie tymi azaliami. Dzięki Tobie zachciałam je mieć u siebie. Potem opowiadałam o nich mojej mamie i tak poszło.
mirkaka 16:10, 19 mar 2023

basia3012 napisał(a)

I czym wtedy je ratujesz? Pryskasz czymś? Pytam bo dzisiaj sadziłam azalie wielkokwiatowe u siebie a jutro sadzę je u mojej mamy.
Niech cieszą wszystkich kolorami. W tym roku to pewnie nie będą kwitły. A może jakieś zakwitną?

Dzięki Mirko za natchnienie mnie tymi azaliami. Dzięki Tobie zachciałam je mieć u siebie. Potem opowiadałam o nich mojej mamie i tak poszło.

Basiu, czasami pryskam jakąś chemią, ostatnio mlekiem, nic to nie daje, w mojej okolicy mączniak występuje, więc i one go łapią, kilka takich co silnie łapały mączniaka wydałam, staram się nie przejmować tym, nie ma na to sposobu, chyba że pryskać systematycznie co 4 dni No ale ja tego nie będę robić
Jakie kupiłaś? Pewnie już pytałam, ups, nie pamiętam
Jeśli mają grube pąki to są pąki kwiatowe, to możesz się przekonać czy zakwitną, jeśli tylko małe pąki, to będą same liście
basia3012 16:47, 19 mar 2023

mirkaka napisał(a)

Basiu, czasami pryskam jakąś chemią, ostatnio mlekiem, nic to nie daje, w mojej okolicy mączniak występuje, więc i one go łapią, kilka takich co silnie łapały mączniaka wydałam, staram się nie przejmować tym, nie ma na to sposobu, chyba że pryskać systematycznie co 4 dni No ale ja tego nie będę robić
Jakie kupiłaś? Pewnie już pytałam, ups, nie pamiętam
Jeśli mają grube pąki to są pąki kwiatowe, to możesz się przekonać czy zakwitną, jeśli tylko małe pąki, to będą same liście

Jeśli u mnie azalie wlk złapią mączniaka to popryskam je czymś. Zobaczymy jak będą rosły.

U mamy dzisiaj posadziłam :
rh Roseum Elegans, rh Nova Zembla
azalie: Juanita, Feuerwerk, Pink Delight, i przesadziłam w słoneczne miejsce 1 dużą, starą (ok 15 lat) azalię ( albo to jest azalia pontyjska albo jakaś odmiana z żółtych kwiatach, może Anneke?).
A u mnie wczoraj posadziłam i jeszcze dosadzę (zabrakło czasu w weekend): Klondyke, Homebush, Giblartar, Juanita, Anneke, Golden Light, Limetta. Może w przyszły weekend skończę sadzenie? Oby pogoda dopisała.
Mirko, wyszukałam u mnie skrawki wolnych i w miarę słonecznych miejsc na te azalie.U mamy było trochę łatwiej znaleźć miejsce. U niej nie jest tak natkane jak u mnie.
Niektóre azalie maja okrągłe i grube pączki. To pewnie będą kwiaty. A niektóre to mają małe pączki, chyba liściowe.
Bardzo cieszą mnie one. I sadzenie też, chociaż nie jest łatwe (ledwie żyję).I oczekiwanie na ładny wzrost też cieszy. A jak już zakwitną to będę z siebie dumna.
mirkaka 08:37, 20 mar 2023

Pontyjska ma mniejsze kwiaty niż pozostałe, nie choruje na mączniaka, i cudnie pachnie.
Same cuda posadziłaś
mirkaka 11:41, 24 mar 2023

muszę i ja pochwalić się wiosną

mirkaka 11:43, 24 mar 2023

a to siewki

mirkaka 11:45, 24 mar 2023

tu też same sobie znalazły stanowisko

pustynniki, dary od Vity

miłek amurski, dar od Vity

mirkaka 11:47, 24 mar 2023

ogrodówka

cesarska
Dorii 15:27, 24 mar 2023

Ale masz piękne i wielkie kępy krokusów, super.
I przylaszczki super, są po prostu urocze. Moje w tym roku się nie pokazały :⁠'⁠(