Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 17:21, 06 cze 2023

malgorzatakarpacz napisał(a)
Mireczko no nie sposób tu zajrzeć i nie zachwycić się Twoim obecnym stanem ogrodu-myślę że dużo podlewsz,bo tak cudnie zielono--podpytam-nawozisz czymś rododendrony po przekwitnięciu?

Podlewam, bo mam na nowo trawnik założony i jestem zmuszona, żeby nie wysechł
Resztę też podlewam, teraz wiosną bo mamy straszną suszę, już kolejny rok, kolejną wiosnę, chyba trzeba się na sukulenty przestawić a rodki i hortensje oddać komuś z południa bo tam ciągle deszcz pada.
Rh gdy były młode to nawoziłam dwa razy, w kwietniu i w czerwcu, nawozem do rododendronów, wszystko jedno jakiej firmy, byle dedykowanym dla nich.
Teraz jak są takie wielkie to nawożę głównie w kwietniu, a w czerwcu już nie zawsze
mirkaka 17:24, 06 cze 2023

April napisał(a)

April nie ma Marcela ale "Marcelka", albo "nanomarcelka" Moje malutkie, do tego jeden z trzech jest ciągle chory. Nie umywają się chłopaki do tych widoków

Ja mam jednego Marcela, matkę a drugiego Marcelka synka w lasku
Podlej mikoryzą, podsypuj co roku korą, siarką co kilka lat Nawozy do Rh w kwietniu i czerwcu, ale nie za dużo, i podlewaj
mirkaka 17:25, 06 cze 2023

anabuko1 napisał(a)
Jestem pod wrażeniem twoich pięknych, wielkich ,okazałych i tak bujnie kwitnących różaneczników. Cudne je masz.
U mnie nie chcą dobrze rosnąć.
Jedynie azalie dają dobrze radę

Azalie japońskie czy wielkokwiatowe?
Ja gdybym miała tę wiedzę co teraz to sadziłabym tylko azalie japońskie
A co się dzieje z Twoimi rodkami?
zbigniew_gazda 17:42, 06 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Azalie wielkokwiatowe jeśli masz to tak, rodkom póki sięgasz ręką to też, ja już nie sięgam
Jednak dopóki obrywałam to widać że lepiej kwitną w następnym roku. I zasil po kwitnieniu nawozem dla Rh , czyli w czerwcu, ale delikatnie bo nie lubią za dużo i pilnuj podlewania, szczególnie podczas tworzenia nowych pąków

Dziękuję za informację. Zastosuję się - tak podlewanie jest ważne w czasie tworzenia pąków - przekonałem się w tym roku na 2 rh. Deszczówka poszła na warzywa w czasie suszy a dla rh był niedobór.
Margerytka40 21:30, 06 cze 2023

Ja w zeszłym roku dawałam mikoryzę rodkom i albo sobie wmawiam albo faktycznie troszkę się poprawiły. Nawet te kapryśne mają nowe przyrosty i zaczynają lepiej wyglądać. Teraz też pilnuję podlewania. U mnie część, które pod sosnami nawet jak popada nie mają zbyt mokro. Mirko cudnie
Ten carex elata świetnie Ci rośnie. Ja mam kilka i chyba jakie kupiłam takie są. Pewnie mają za sucho.
Sonka 22:15, 06 cze 2023

Mirka, na te widoki spod płotu czekałam, piękny widok olbrzymów, powiedz dlaczego sadziłabyś tylko azalie japońskie? Wielkokwiatowe też nie sprawiają problemów, trudniejsze są rh według mnie.
mirkaka 13:28, 07 cze 2023

zbigniew_gazda napisał(a)

Dziękuję za informację. Zastosuję się - tak podlewanie jest ważne w czasie tworzenia pąków - przekonałem się w tym roku na 2 rh. Deszczówka poszła na warzywa w czasie suszy a dla rh był niedobór.

No właśnie, a deszczówka cenna rzecz, u mnie wszystkie zbiorniki suche, czekam na deszcz ale go nie widać
mirkaka 13:33, 07 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)
Ja w zeszłym roku dawałam mikoryzę rodkom i albo sobie wmawiam albo faktycznie troszkę się poprawiły. Nawet te kapryśne mają nowe przyrosty i zaczynają lepiej wyglądać. Teraz też pilnuję podlewania. U mnie część, które pod sosnami nawet jak popada nie mają zbyt mokro. Mirko cudnie
Ten carex elata świetnie Ci rośnie. Ja mam kilka i chyba jakie kupiłam takie są. Pewnie mają za sucho.

Ja jak dałam mikoryzę to zauważyłam też że są zdrowsze, oprócz tego na wiosnę podsypywałam kwaśną ziemią do rh , korą, robiłam to przez wiele lat. Teraz już nie robię, mają naturalną ściółkę ze swoich opadniętych liści, ale co jakiś czas posypuję siarką żeby zakwaszać.
Elaty rosną dość intensywnie, w zeszłym roku dzieliłam je,były wielkie.
Być może że za sucho mają Twoje, a posypujesz je nawozem na wiosnę?
April 14:28, 07 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Ja mam jednego Marcela, matkę a drugiego Marcelka synka w lasku
Podlej mikoryzą, podsypuj co roku korą, siarką co kilka lat Nawozy do Rh w kwietniu i czerwcu, ale nie za dużo, i podlewaj

Podlewam, zasilam, ale o mikoryzie mogę pomyśleć. Jakoś nie do końca w to wierzyłam ale może powinnam się przekonać na własnej skórze o jej skuteczności, a raczej na skórze Marcelka
Dzięki za przypomnienie o tym.
Joku 18:25, 07 cze 2023

Elaty lubią mieć wilgoć w podłożu. Miałam je kiedyś w suchym miejscu, prawie wcale nie rosły.