Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:08, 06 cze 2023

Zapomniałam jeszcze podziękować Bożence i Gosi

Asiu, u nas to już kolejna wiosna z suszą, ta jest wyjątkowa. Chwasty są na topie w dzisiejszej zmianie klimatu, trzeba się poważnie zastanowić jak zastąpić trawę
anabuko1 10:40, 06 cze 2023

Jestem pod wrażeniem twoich pięknych, wielkich ,okazałych i tak bujnie kwitnących różaneczników. Cudne je masz.
U mnie nie chcą dobrze rosnąć.
Jedynie azalie dają dobrze radę
April 10:43, 06 cze 2023

mirkaka napisał(a)

April też czytam, że ma Marcela
A Albert nie pachnie, przynajmniej mój, pewnie to naciągana informacja
Albert rośnie w sąsiedztwie Sammetglut, tego bordowego, i nie grają mi ze sobą te kolory, ale cóż. On jest dość wrażliwy na niskie temperatury, był już wielki, ale zimą mi trochę podmarzał, więc go przycięłam dość mocno, wypuścił ładne zdrowe nowe pędy

April nie ma Marcela ale "Marcelka", albo "nanomarcelka" Moje malutkie, do tego jeden z trzech jest ciągle chory. Nie umywają się chłopaki do tych widoków
malgorzataka... 10:52, 06 cze 2023

Mireczko no nie sposób tu zajrzeć i nie zachwycić się Twoim obecnym stanem ogrodu-myślę że dużo podlewsz,bo tak cudnie zielono--podpytam-nawozisz czymś rododendrony po przekwitnięciu?
sylwia_slomc... 11:49, 06 cze 2023

mirkaka napisał(a)
Jolu, Madziu, Muszelko, Kasiu, Basiu, Wiolu, dziękuję, trawniczek nabiera masy i kolorków, jednak ciągle są miejsca słabe /gdzie były kopane studnie, i tam wydobyta została martwica/ trawa tam rzadka, bardzo źle rośnie. Nawieziona jest, podlewam prawie codziennie masakra, tyle wody już poszło, u nas susza, brak deszczu od dłuższego czasu. Chwasty rozłogowe też wychodzą, ogrodnik ich nie wygrabił. Szczerze mówiąc rozłogowymi się nie martwię, one lepiej rosną niż trawa, są wytrzymałe na suszę, nawet myślałam czy nie posiać mikrokoniczyny zamiast trawy, albo czy jej nie dosiać.
Macie na ten temat jakieś zdanie?

U mnie jest w trawniku sporo koniczyny i powiem Ci, że jak jest mega susza to trawa sucha, a koniczyna na słońcu listki składa, wieczorem je otwiera, ale nadal jest zielono. Natomiast jak wody wystarcza to raz, ze koniczyna kwitnie i pszczoły mają używanie, a dwa otwiera listki na dzień zamyka na noc i jest mięciutka jak się boso chodzi lub położy na niej. Ale ...zawsze jest jakieś ale. Trzeba dobrze pilnowac rabat bo niestety przełazi z trawnika w ich kierunku i nasiewa się również, a usunąć jest ją trudno bo te gałązki prawie po całości w ziemię ukorzenione mimo, że płożą się po powierzchni.
Zachwycam się Twoim ogrodem, pięknie kwitną te rodki i azalie
W całej Europie odchodzi się od angielskich trawniczków i od monokultury roślinnej.
basia3012 12:10, 06 cze 2023

Ach, piękne te bestie. Ten CG to jeszcze trochę może pokwitnie, pokazuj go nam. Tych piękności nigdy dosyć.
Makao 12:12, 06 cze 2023

Cóż za cudowne widoki. W takich momentach zazdraszczam kwaśnej gleby.
mirkaka 17:04, 06 cze 2023

Makao napisał(a)
Cóż za cudowne widoki. W takich momentach zazdraszczam kwaśnej gleby.

Ha ha , muszę natychmiast odpisać, moja gleba ma ph 8 i czasami więcej
mirkaka 17:08, 06 cze 2023

basia3012 napisał(a)
Ach, piękne te bestie. Ten CG to jeszcze trochę może pokwitnie, pokazuj go nam. Tych piękności nigdy dosyć.

Basiu on jest najpóźniejszy, i trafia na upały, już widzę że na samej górze kwiaty już płowieją, a na dole jeszcze w pąkach.
Z mojego doświadczenia najładniej i najdłużej kwitnie Sammetglut, jest cały czas piękny, nie przekwita jeszcze, nie płowieje,
I druga obserwacja to taka, że rh najlepiej prezentują się w cieniu
mirkaka 17:15, 06 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie jest w trawniku sporo koniczyny i powiem Ci, że jak jest mega susza to trawa sucha, a koniczyna na słońcu listki składa, wieczorem je otwiera, ale nadal jest zielono. Natomiast jak wody wystarcza to raz, ze koniczyna kwitnie i pszczoły mają używanie, a dwa otwiera listki na dzień zamyka na noc i jest mięciutka jak się boso chodzi lub położy na niej. Ale ...zawsze jest jakieś ale. Trzeba dobrze pilnowac rabat bo niestety przełazi z trawnika w ich kierunku i nasiewa się również, a usunąć jest ją trudno bo te gałązki prawie po całości w ziemię ukorzenione mimo, że płożą się po powierzchni.
Zachwycam się Twoim ogrodem, pięknie kwitną te rodki i azalie
W całej Europie odchodzi się od angielskich trawniczków i od monokultury roślinnej.

Sylwia, ja też miałam wcześniej sporo koniczyny, rosła w kępkach, zawsze te kępy były takie trochę wyższe niż trawa, i ciemno zielone, w końcu to rośliny motylkowe.
Pytam o tę mikrokoniczynę, bo zastanawiam się czy ona kwitnie, jakim kolorem, i czy chodząc boso nie nadepniemy na pszczoły? Tego się obawiam.
I tego że będzie się siać na rabaty, a tego nie chce. No i to płożenie, trzeba często robić kanciki, a to też nie jest łatwa robota