Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Magara 22:51, 16 cze 2023

Joku napisał(a)
Przycinałam na oba sposoby i zero efektu w postaci drugiego kwitnienia.

No właśnie chciałam dziś u Ciebie pytać czy dobrze pamiętam, że to Ty cięłaś całego do ziemi po kwitnieniu
Rozumiem, że efekt w postaci ponownego kwitnienia nie nastąpił (szkoda) ale bodziszka to niskie cięcie nie zabiło?
Chcę w tym roku spróbować z cięciem, bo liście chociaż nie są brzydkie, to są za wielką masą zieloną. Przycięcie by inne rośliny może odsłoniło w pobliżu
Gosialuk 07:40, 17 cze 2023

U mnie też nie kwitł dwa razy. Ja wycinam wszystko w momencie jak widzę, że spodem nowe listki idą. Te pierwsze liście takie brzydkie i rozlazłe się robią.
mirkaka 10:30, 17 cze 2023

Joku napisał(a)
Przycinałam na oba sposoby i zero efektu w postaci drugiego kwitnienia. Mam jeszcze jedną jego odmianę Rosemoor i też kwitnie tylko raz. Dziwi mnie to bo bodziszek wspaniały kojarzył mi się z powtarzaniem kwitnienia. Rosemoora mam od zeszłego roku w pełnym słońcu i też nie powtórzył.

Spróbuję w tym roku ciąć do zera i po tym zasilić, tak jak szałwie trzeba zasilać po cięciu
mirkaka 10:32, 17 cze 2023

Magara napisał(a)

No właśnie chciałam dziś u Ciebie pytać czy dobrze pamiętam, że to Ty cięłaś całego do ziemi po kwitnieniu
Rozumiem, że efekt w postaci ponownego kwitnienia nie nastąpił (szkoda) ale bodziszka to niskie cięcie nie zabiło?
Chcę w tym roku spróbować z cięciem, bo liście chociaż nie są brzydkie, to są za wielką masą zieloną. Przycięcie by inne rośliny może odsłoniło w pobliżu

Nie pamiętam czy cięłam go do zera w zeszłym roku, być może, nie ,takie cięcie go nie zabije, tylko podlej i zasil trochę, może akurat zakwitnie, też tak zrobię w tym roku
mirkaka 10:34, 17 cze 2023

Gosialuk napisał(a)
U mnie też nie kwitł dwa razy. Ja wycinam wszystko w momencie jak widzę, że spodem nowe listki idą. Te pierwsze liście takie brzydkie i rozlazłe się robią.
\No właśnie, to tak jak przywrotnik ostroklapowy, najlepiej ciąć wszystko z liśćmi, młode są ładne, tylko trzeba wytrzymać ten okres po cięciu, masakra, nie lubię tego, brzydko wygląda taka bylina
mirkaka 10:37, 17 cze 2023

Pokażę Wam mojego potwora, niestety nie da się go pokazać w całej okazałości bez złapania w obiektyw sąsiadów

mirkaka 10:40, 17 cze 2023

Jola Sibelius zmienił kolor na zimny róż, niestety kolor trochę przekłamany

tu za nim Munstead Wood

mirkaka 10:49, 17 cze 2023

dziś chłodniej, róże mają zdecydowanie wyraźniejsze kolorki,

zbigniew_gazda 10:50, 17 cze 2023

Potwór piękny ale elewacja domu też. Gratulacje dla murarza he he he. Róże u góry - jaka to odmiana? Piękne.
Kordina 11:13, 17 cze 2023

O jeżu ogrodowy, co za pełnia różana u Ciebie! Zostawiam zachwyt