Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:34, 19 cze 2023

Zbyszku, Bożenko, Aniu, Asiu, Asiu Roocika, Alicjo dziękuję

Zuzanna, Czasami tnę pojedyncze gałązki, jeszcze nie przechodziła drastycznego cięcia

Kordina, to Stephanie Baronin zu Guttenberg, takie kolorki tylko w pierwszej fazie, potem przechodzi w prawie biel, leciutko zakolorowana różem. To mała róża, trzymam ją w donicy, na rabacie mi całkiem zginęła, została zagłuszona więc ją wysadziłam do donicy i dopiero teraz mnie zachwyca

Iwonko zawsze na wiosnę zasilam róże, różnym nawozem, w tym roku florowitem do róż, oprócz tego wszystkie podsypałam jeszcze popiołem z kominka.
Nie wiem czy to takie nawożenie, czy wyjątkowa zima ale wszystkie róże mam wyjątkowo dorodne w tym roku

Pestko witaj znam jej nazwę, to Lykkefund, sama się oczyszcza, kwitnie tylko raz,zawiązuje owoce, ile daję rady to tnę po kwitnieniu kwiatostany, ale to jak sama widzisz nierealne żeby wszystko przyciąć. Nie opiekuję się nią jakoś specjalnie, ona jest samowystarczalna, nie łapie chorób grzybowych,ale pszczoły, trzmiele ją uwielbiają, mam tam nieustanne bzyczenie Na elewacji mam rozciągnięte druty i w zeszłym roku zaczepiłam tam kilka pędów

Kasiu, tak, Lykkefund
mirkaka 08:37, 19 cze 2023

Joku napisał(a)
Nawożenia po cięciu w przypadku bodziszków nie uskuteczniałam, trzeba wypróbować jeszcze tę metodę. Mój Sibelius nadal w drobniutkich pączkach, będę porównywać. Ale wydaje mi się że to róża warta zachodu. Lubię takie o pojedynczych kwiatach zebranych w gronach.

Bodziszki już niedługo przekwitną, Sibeliusa postawiłam obok Munstead Wood, pasują do siebie, myślę teraz żeby ją gdzieś obok posadzić
anabuko1 10:07, 19 cze 2023

Piękne wszystkie twoje róże
Lykkefund śliczna. To jedna sztuka ? Czy ileś ?
Ile ma lat ? Zdrowo rośnie ?
Podoba mi się
pestka56 11:19, 19 cze 2023

Dziękuję Mirko za odpowiedź. Róża jest piękna i takie ma kwiaty jak lubię.
Ja rozpinam moje pnące na linkach stalowych. Na dole przy podmurówce mam haki i odpowiednio pod dachem. Prawie nie widać, a zadanie spełnione.
April 11:53, 19 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Bardzo mi się podoba ta mała różyczka w donicy, taka kompaktowa, napakowana ale mimo to sztywno trzyma kwiat.

mirkaka napisał(a)

Ha ha , propozycja dotyczyła funkii
Nie wiem czy jarzmianki lubią przesadzanie, w każdy razie moje dobrze zareagowały, więc tak sądzę

No tośmy się dogadały Szkoda że nie znasz odmiany, łatwiej mi kupić sobie coś jak wiem co, niż robić zamieszanie. Spróbuję zatem ustalić wg zdjęcia, może taką znajdę
Dzięki

I jeszcze Lykkefund, no cudo. Moja to miniaturka przy twojej
mirkaka 15:51, 19 cze 2023

pestka56 napisał(a)
Dziękuję Mirko za odpowiedź. Róża jest piękna i takie ma kwiaty jak lubię.
Ja rozpinam moje pnące na linkach stalowych. Na dole przy podmurówce mam haki i odpowiednio pod dachem. Prawie nie widać, a zadanie spełnione.

Chętnie obejrzałabym Twoje róże rozpięte na murze
mirkaka 15:53, 19 cze 2023

April napisał(a)

Bardzo mi się podoba ta mała różyczka w donicy, taka kompaktowa, napakowana ale mimo to sztywno trzyma kwiat.

No tośmy się dogadały Szkoda że nie znasz odmiany, łatwiej mi kupić sobie coś jak wiem co, niż robić zamieszanie. Spróbuję zatem ustalić wg zdjęcia, może taką znajdę
Dzięki

I jeszcze Lykkefund, no cudo. Moja to miniaturka przy twojej

I całe szczęście że miniatura, to kolos, co z nią robić za rok, dwa?
SBzG w donicy dopiero odżyła , na rabacie zduszona, chorowała
mirkaka 15:54, 19 cze 2023

anabuko1 napisał(a)
Piękne wszystkie twoje róże
Lykkefund śliczna. To jedna sztuka ? Czy ileś ?
Ile ma lat ? Zdrowo rośnie ?
Podoba mi się

Tak, jedna sadzonka, ale to silna róża, już jest jakieś kilka lat, zdrowa
Ewa777 17:30, 19 cze 2023

Ale cudne widoki - zachwycam sie rododendronami, azaliami, różami, powojnikami.
Trawnik tez wygląda wspaniale. Piękna jest ta soczysta zieleń młodej trawy
pestka56 21:11, 19 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Chętnie obejrzałabym Twoje róże rozpięte na murze

Nie mam wątku na ogrodowisku. Nie chcę ci śmiecić, ale możesz zobaczyć moje róże na Pinterest. Konkurencję z twoim potworem przegrywają w przedbiegach
https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-in-my-garden/
Nie są to wprawdzie najnowsze zdjęcia, ale trochę widać jak są rozpięte. Sympathie niestety po 15 latach padła rok temu i zastanawiam się co w to miejsce posadzić. Rozważam 3 odmiany, bo powtarzają kwitnienie – Hella, Sunny Siluetta i Moonlight.