Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:50, 03 paź 2024

Pozdrawiam i ja po sąsiedzku Wafelku

Jola nie mam pojęcia co przetrwa, rodki i ogrodówki na 100 % zostaną, mimo że potrzebują podlewania, ale już bukietowe mogą wylecieć, w tym roku bardzo szybko vanilkom zbrązowiały kwiatostany, tam gdzie jest sucho, nie dały rady ładnie wyglądać.
Azalie dały radę, mimo że nie podlewałam ich, ale w tym roku trochę deszczu jednak u nas było. Róże radzą sobie dobrze, lilie, liliowce, bodziszki korzeniaste jak piszesz, pragnia syberyjska podwiędła, ale się podniosła po podlaniu, jednak dość długo sama sobie radziła.
Ostrogowce wytrzymują, ościk dębolistny, marzanka, selseria, i inne trawy, kukliki
Natomiast zwiędły mi zawilce, tawułki, języczki, słabo radzą sobie dzielżany, rudbekie też więdną, ale dość szybko wstają po podlaniu, floksy też jako tako
Monika83 10:01, 03 paź 2024

Joku napisał(a)
Ciekawa jestem o jakich sucholubnych roślinach myślisz . Bo ja też myślę, dlatego o hortensjach staram się zbytnio nie deliberować. Ale nic sensownego nie wymyśliłam. U mnie mistrzem przetrwania jest bodziszek korzeniasty.
U mnie mistrzami przetrwania to są rozchodniki, lawenda i astry
mirkaka 11:18, 03 paź 2024

Monika83 napisał(a)
U mnie mistrzami przetrwania to są rozchodniki, lawenda i astry

Rozchodniki tak, ale u mnie je wywaliłam bo są wylęgarnią opuchlaków, lawenda tak astry też ale lepiej rosną w wilgotnej ziemi, w suchej jednak trochę wegetują
Joku 11:39, 03 paź 2024

Róże też są dobre na suszę bo się głęboko korzenią. Podpowiedziałyście mi kilka roślin o których zapomniałam a rosną w moim ogrodzie.
Monika83 15:02, 04 paź 2024

Mirka jest dostępny ciemiernik u Zymona Pink Frost jak by co
Wafel 15:15, 04 paź 2024

O matko! Weszłam zobaczyć te ciemierniki i padłam z wrażenia po obejrzeniu wszystkich odmian...
Monika83 15:20, 04 paź 2024

Wafel napisał(a)
O matko! Weszłam zobaczyć te ciemierniki i padłam z wrażenia po obejrzeniu wszystkich odmian...
Odmian jest jeszcze o wiele więcej tylko są obecnie niedostępne. Ja padłam z wrażenia jak zobaczyłam cenę zaglądając na ich stronę sklepu pierwszy raz
Wafel 01:26, 05 paź 2024

Ceny faktycznie powalające, ale ciemierniki odmianowe stacjonarnie też są drogie, a takiego wyboru nigdy nie widziałam. Nie żebym chciała zamówić...
mirkaka 10:11, 06 paź 2024

Monika, dziękuję za powiadomienie, ale nie będę kupować, w zeszłym roku kupiłam kilka i jeden mi gnił, chyba miał jakiegoś grzyba u podstawy, nic nie pomogło pryskanie, straciłam go.
Teraz będę się zachwycać u Ciebie, a u siebie będę obserwować moje siewki, kilka w zeszłym roku zapowiadało się ciekawie
Latem moje ciemierniki cierpiały z powodu suszy

Wafel, czasami można w marketach kupić piękne z przeceny, jak już się zbliża koniec ich sezonu,czyli późną wiosną, jak tak kupowałam
Monika83 17:04, 06 paź 2024

mirkaka napisał(a)
Monika, dziękuję za powiadomienie, ale nie będę kupować, w zeszłym roku kupiłam kilka i jeden mi gnił, chyba miał jakiegoś grzyba u podstawy, nic nie pomogło pryskanie, straciłam go.
Teraz będę się zachwycać u Ciebie, a u siebie będę obserwować moje siewki, kilka w zeszłym roku zapowiadało się ciekawie
Latem moje ciemierniki cierpiały z powodu suszy

U mnie też ciemierniki cierpiały z powodu suszy z czego 3 wypadły mi 2 hybrydowe i 1 niger. Zauważyłam że najlepiej wytrzymałe u mnie są ciemierniki te zwykłe wschodnie i te z Anemonków z falbanką..