Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

aga_podlasie 15:31, 05 kwi 2016

Czytam "parki kowali bezskrzydłych" (swoją drogą, skąd znasz takie nazwy? ) skojarzyło mi się z któregoś odcinka Gardeners World: Beetle on beetle action

Moje dziecko ganiało w niedzielę pierwsze motyle, mała rzecz a cieszy. Myślę, że jestem "opóźniona" w stosunku do Ciebie o jakieś 2 tygodnie. Masz zacisznie a u mnie wiatr hula.
UlaB 19:00, 05 kwi 2016

Wujek google zwykle pomaga - nie jestem znawcą owadów, absolutnie Wrzuciłam hasło "czerwone owady" i oglądałam grafiki
margaretka3 09:31, 06 kwi 2016

aga_podlasie napisał(a)

Obiecuję, że jak skończę, to pokażę

Moja szałwia już się nadaje do pikowania i nie wiem jak to zrobić, żeby mieć ładnie rozkrzewione roślinki. Pikować po jednej czy po kilka? Jak ona się rozrasta? mam pierwszy raz.

Zazwyczaj zawsze sadzę po jednej sadzonce. Nie rozrasta się szeroko, to raczej taka kolumnowa roślinka, tak ok. 20 cm jej wystarcza na szerokość, wysokość ok. 70, 80 cm z pędami kwiatowymi. Jeśli chcesz gęsto ją mieć, posadź na rabacie w odstępach co 15, 20 cm.
aga_podlasie 21:09, 06 kwi 2016

Dzięki Gosiu
Chciałam ją dać przed nowymi różami, ale teraz widzę, że to nie będzie dobry pomysł. Może lepiej pomiędzy.
marzena_p 09:25, 09 kwi 2016

Cisza , pewnie działasz ogrodowo ? Ja czekam na deszcz .
aga_podlasie 19:11, 09 kwi 2016

Pracowicie ostatnio mija czas. Kilka popołudni robiłam nowe rabatki, nabiera to w końcu jakichś kształtów. Jeszcze niedawno był tu trawnik.
Między dwoma grabami kulki bukszpanowe i hortensje, między kolejnymi róże różowe i za następnym grabem róże białe (ten kawałek jeszcze do dokończenia).

A w innym miejscu mata wyznacza miejsce pod placyk. Na początek będzie wysypany żwirkiem, zobaczymy co później. Koło placyku będzie płot lamelowy, żeby oddzielić jagodnik, który jest obok.

aga_podlasie 19:20, 09 kwi 2016

A poza tym wiosna

aga_podlasie 19:25, 09 kwi 2016

marzena_p 21:20, 09 kwi 2016

Mam do przesadzenia lilie , ale nie wiem czy jak ją teraz rusze to mi zakwitnie .
Najgorsze w ogrodzie to chyba jest zrywanie darni , nie znalazłaś opuchlakow ?
aga_podlasie 21:40, 09 kwi 2016

Miałam pod darnią larwy opuchlaków, nie wiem jak na rabatkach, nie grzebalam. Ty masz u siebie te paskudztwa?

Nie wiem z liliami. Ja swoje posadzilam do doniczek a teraz wysadziłam na rabatkę, nie zastanawiałam się czy im nie szkodzę.