Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

zoja 21:03, 05 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
na All. znalazłam na 4 półeczki - na wysokość około 160 cm

Włączę się w dyskusję - ja mam taki z All... i zadowolona jestem - dobrze nasionka kiełkują (tylko trzeba pamiętać o wietrzeniu) i miejsce troszkę można zaoszczędzić.
Co do tego, że ciemniej pod półką to po prostu trzeba przestawiać - tak robiłam wcześniej -a teraz wyłożyłam sreberkiem-folią ścianki i spód półki - mam wrażenie, że wtedy lepiej rośliny są doświetlone.
aga_podlasie 21:15, 05 mar 2016

Witaj u mnie
Ja się ciągle uczę. Muszę znaleźć najlepszą kombinację światła, ciepła i wilgotności dla moich roślinek.
Sreberko to świetny pomysł, dzięki
aga_podlasie 21:27, 05 mar 2016

Nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce, ale idę pikować stipę. Oby mi starczyło cierpliwości...
UlaB 21:27, 05 mar 2016

Aga, no doswietla sie za dnia. Zgodnie z rytmem dobowym, a nie na przekór

A'propos orlików - w moich orlikach późną jesienią coś obgryzło liście. Ciekawa jestem co - nic innego nie tknięte tylko orliki. Zając poobgryzałby pewnei i co innego. Prawdziwa zagadka dla mnie. Zaraz później wyszły młode listki i one całą zime tak sobie przetrwały lekko rozwinięte.

labadku napisał(a)

Co do tego, że ciemniej pod półką to po prostu trzeba przestawiać - tak robiłam wcześniej -a teraz wyłożyłam sreberkiem-folią ścianki i spód półki - mam wrażenie, że wtedy lepiej rośliny są doświetlone.

to bardzo dobry patent! folia aluminiowa, stroną błyszczącą w kierunku roślin - działa jak lustro
UlaB 21:31, 05 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)
Nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce, ale idę pikować stipę. Oby mi starczyło cierpliwości...

Powodzenia!
Nie wspominam tego szczególnie uciązliwie, a byłam przerazona patrząc ile tego wyrosło Dzieliłam autentycznie po jednej sadzoneczce. Da się! Uzywałam takiego maluteńkich plastikowych "narzędzi" do pikwoania (mały szpikulec i widełki). Ładnie sie rozdzielały pojedyncze sadzonki, a potem otwór robiony szpikulcem akurat pasował na grudkę ziemi wokół korzonka. Nie sądziłąm ze ten zakup okaze sie taki pomocny.
aga_podlasie 23:10, 05 mar 2016

Jestem po pierwszej sześćdziesiątce na dziś wystarczy.
Potwierdzam, da się Najtrudniej zacząć a jak się człowiek rozpędzi to łatwo idzie. Nie pikowałam po jednej, chociaż nie byłoby to problemem. Raczej starałam się kępkami. Ciekawe ile z nich przeżyje. Też miałam fajne narzędzie, taki mały plastikowy "pikowniczek". Jutro kontynuacja
zoja 11:33, 06 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)
Jestem po pierwszej sześćdziesiątce na dziś wystarczy.
Potwierdzam, da się Najtrudniej zacząć a jak się człowiek rozpędzi to łatwo idzie. Nie pikowałam po jednej, chociaż nie byłoby to problemem. Raczej starałam się kępkami. Ciekawe ile z nich przeżyje. Też miałam fajne narzędzie, taki mały plastikowy "pikowniczek". Jutro kontynuacja

gratuluję i podziwiam
ja swoją wysiałam do wielodoniczki po kilka ziarenek i nie zamierzam pikować.
Napisałaś, że jesteś po pierwszej 60-ce - siałaś z torebki? bo mi z torebki wyszła jedna paleta wielodoniczki, a one mają około 40.

Pozdrawiam!
zoja 11:35, 06 mar 2016

UlaB napisał(a)

Dzieliłam autentycznie po jednej sadzoneczce. Da się! Uzywałam takiego maluteńkich plastikowych "narzędzi" do pikwoania (mały szpikulec i widełki). Ładnie sie rozdzielały pojedyncze sadzonki, a potem otwór robiony szpikulcem akurat pasował na grudkę ziemi wokół korzonka. Nie sądziłąm ze ten zakup okaze sie taki pomocny.

widziałam coś takiego w Ob. i pomyślałam, że pewnie się nie sprawdza a tu proszę chyba zakupię następnym razem skoro tak ułatwia życie
aga_podlasie 11:49, 06 mar 2016

labadku napisał(a)

gratuluję i podziwiam
ja swoją wysiałam do wielodoniczki po kilka ziarenek i nie zamierzam pikować.
Napisałaś, że jesteś po pierwszej 60-ce - siałaś z torebki? bo mi z torebki wyszła jedna paleta wielodoniczki, a one mają około 40.

Pozdrawiam!

Dzięki
Miałam swoje nasiona. Pierwszy raz sialam stipę. Nie wiedziałam nawet czy obcinać te włosy, które są przy nasionach czy zostawić. Zostawiłam i trochę utrudniały mi pikowanie, bo się plątały ciągle, ale trudno. Za rok będę mądrzejsza.
I ciekawa jestem czy Twój sposób nie jest lepszy, będę zaglądać jak Twoja rośnie
aga_podlasie 18:52, 06 mar 2016

Coby nie bluźnić, że wiosny nie widać...