Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 10:11, 13 maj 2016

Z wątku "herbicydy"

Dla stosujących preparaty ekologiczne podam sposób sporządzenia środka grzybo- i bakteriobójczego nadającego się do oprysku kwasolubnych, ale NIE nadającego się na pH powyżej 7. To roztwór jodyny z krochmalem. Potrzebna będzie deszczówka.

Krochmal: 1 i 1/2 szklanki wody kranówki. Jedną szklankę wody zagotować, a w 1/2 szklanki rozmieszać 1 łyżeczkę skrobi i wlewać powoli do gotującej się wody ciągle mieszając. Gotować ok. 1 min.
Do butelki o poj. 1 litra wlać 1/4 l deszczówki, dodać 100 ml świeżego krochmalu, dodać 3 ml octu 10% lub 5 ml 6%. Dobrze wymieszać i dodać 2 ml jodyny.
Mogą wystąpić trudności z rozpylaniem, dlatego należy dodać kilka kropel płynu do naczyń. Odczyn powyżej pH 7 uwstecznia preparat. Ze względu na skrobię kolor jest granatowy.
Może zwalczać roztocza.
siakowa 10:18, 13 maj 2016

koniecznie musisz przypomnieć zdjecie wspomniane przez mad w jej wątku z przetaczniami
iwka 10:28, 13 maj 2016

siakowa napisał(a)
koniecznie musisz przypomnieć zdjecie wspomniane przez mad w jej wątku z przetaczniami
Kasiu tu są
Mala_Mi 12:16, 13 maj 2016

Na 100% to jeżówki White Swann jest pojedynczą i nie fikuśną, więc się wysiewa Piękne są.. dbaj o nie.
iwka 12:20, 13 maj 2016

Mala_Mi napisał(a)
Na 100% to jeżówki White Swann jest pojedynczą i nie fikuśną, więc się wysiewa Piękne są.. dbaj o nie.
tak jest bardzo dziękuję
Kawa 12:21, 13 maj 2016

Iwonka no przedszkole jezówkowe masz nie chwasty więc pielęgnuj

ja chcę do domu

spać mi się chce jak cholercia.
amelia_b 12:28, 13 maj 2016

i zagadka rozwiązana podglądam cichaczem od rana ale teraz dopiero mam chwilę, która i tak się za chwile kończy ale jeszcze ze 4 dni i będę częściej
Kamilko a ja nie chce do domu, chce żeby był piątek rano, żebym się mogła ze wszystkim wyrobić a jeszcze muszę w firmie w godzinach pracy posadzić to co wczoraj z szefowa do ogródka firmowego kupiłyśmyzdecydowanie doba ma z 6 godzin za mało
Kawa 12:30, 13 maj 2016

amelia_b napisał(a)
i zagadka rozwiązana podglądam cichaczem od rana ale teraz dopiero mam chwilę, która i tak się za chwile kończy ale jeszcze ze 4 dni i będę częściej
Kamilko a ja nie chce do domu, chce żeby był piątek rano, żebym się mogła ze wszystkim wyrobić a jeszcze muszę w firmie w godzinach pracy posadzić to co wczoraj z szefowa do ogródka firmowego kupiłyśmyzdecydowanie doba ma z 6 godzin za mało

ja od rana tyle odwaliłam roboty że masakrycznie już się czuję
nie lubię takich dni dlatego chcę do domu
naljlepiej spać co oczywiści enie jest realne bo wiktor dzisiaj idzi ena egzamin i mam nadzieję ze go porządnie zda
amelia_b 12:33, 13 maj 2016

Kawa napisał(a)

ja od rana tyle odwaliłam roboty że masakrycznie już się czuję
nie lubię takich dni dlatego chcę do domu
naljlepiej spać co oczywiści enie jest realne bo wiktor dzisiaj idzi ena egzamin i mam nadzieję ze go porządnie zda
tez jestem zmęczona, a ostatnio dni kończę gdzieś koło 1 w nocy, mogło by po południu padać to by mnie w ogród nie ciągnęło, a tak codziennie z dworu ściągamy po 8 wieczorem i ja się z robota domową nie mogę ogarnąć trzymam kciuki
anbu 12:37, 13 maj 2016

Iwka to teraz masz jeżówkowe przedszkole, mus dbać należycie