Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

sylwia_slomc... 11:24, 30 wrz 2016

Piękne jesienne foty
Makusia 11:50, 30 wrz 2016

Gosik pięknie kwitną u Ciebie kffiatki- ogród w jesiennej odsłonie jest cudny- choć trochę się dzięki takim zdjęciom przekonuję do jesieni, bo jak to ostatnio skomentował dobry Znajomy- "ja lubię tylko lato"
A tu proszę- jesień też chwilami potrafi być urocza
Gosiek33 14:43, 30 wrz 2016

Gruszka, Sylwia, Makusia - Jesień coraz ładniej barwi mi różności, choć marcinki jeszcze nie są w pełni rozkwitu, a fotergilla jeszcze całkiem zielona.

pestka, siarczan amonu to raczej dam wiosną bo teraz azot raczej nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Mała Mi taką właśnie mam nadzieję

Amelia wiosną będziemy naszym rodkom zakwaszać podłoże

ukopałaś te z żółtym oczkiem ciemniejsze i jaśniutkie, zapomniałyśmy o tym pełnym niebieskim a ciemno różowy dopiero pokazał kolor. Ale to nic straconego ukopię i te.
A tymi malinami to dobra wiadomość, zafunduję sobie zatem kilka krzaczków
Amelia2 14:59, 30 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

Amelia wiosną będziemy naszym rodkom zakwaszać podłoże

ale mój dostał kwaśny torf bo przesadzenie było zaplanowane, myślę że to może osłabienie po przesadzeniu, kwitnieniu i zawiązywaniu nowych pąków? zobaczymy w przyszłym roku

Gosiek33 napisał(a)
ukopałaś te z żółtym oczkiem ciemniejsze i jaśniutkie, zapomniałyśmy o tym pełnym niebieskim a ciemno różowy dopiero pokazał kolor. Ale to nic straconego ukopię i te.
A tymi malinami to dobra wiadomość, zafunduję sobie zatem kilka krzaczków

malinki koniecznie musisz mieć, pychota! a marcinki mam nadzieję że do zjazdu pokażą które dziabnęłam
Bogdzia 20:54, 30 wrz 2016

Szkoda ze przy przesadzaniu nie zmieszałas ziemi z kwaśnym torfem bo na kilka lat dostał by nowe kwasnie środowisko. Na zdjeciu niczego złego nie widac, jest jesień gubi liscie , pewnie mógłby mniej ale ze był przesadzany to gubi ich wiecej. Zobaczymy na wiosne jak będzie wyglądał a na razie podlewj by miał wilgotną ziemie ale by nie stał w wodzie.
Gosiek33 21:26, 30 wrz 2016

Dziękuję Bogdziu, podlewam w zasadzie codziennie wszystkie rh w całym ogrodzie. Uspokoiłaś mnie, podobnie jak Mała Mi
Gruszka_na_w... 23:12, 30 wrz 2016

pestka56 napisał(a)
Gosiek, pod rhododendron siarczan amonu do zakwaszania. Poza tym jak masz igły sosnowe, to syp. Ja podlewam też fusami kawy, bo łagodnie zakwaszają, a J wypija na śniadanie 1/5 l kawy Co dziennie inny krzew dostaje kawkę.

siarczan amonu to tylko wiosną (on ma dużo azotu). Jak ph wysokie (zmierz) to najszybciej zakwasisz zakwasem chlebowym. U Makusi masz przepis. Kup też siarkę granulowaną (ona działa długoterminowo, ale na efekt trzeba czekać pół roku.

edit: nie doczytałam, że już odpowiedziałaś
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 02:10, 01 paź 2016

Wiem, że na siarczan późno. Tylko piszę co szybko i skutecznie zakwasza.
Ten rh nie wygląda na "niedokwaszonego"
Gosiek33 07:28, 01 paź 2016

Czekam do wiosny, chyba, że siarkę podsypię, mam dużo roślin lubiących kwaśne podłoże. Ale czytałam dyskusję Toszki i Bogdzi bodajże w spawie biednych rodków Pszczelarni o siarkowaniu. Muszę do tego wrócić, dobrze by ze zrozumieniem
pestka56 10:28, 01 paź 2016

Jak znajdziesz tę dyskusję, podrzuć link, proszę.
Mam rh i azalie, ale wciąż wiem o nich tylko podstawowe rzeczy.