Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

anka_ 18:58, 14 lut 2018

Znamy Sylwuś, znamy. Już naście lat po... Tyle, że pierwsza tura leczenia była w szpitalu (ale stan był krytyczny). To nie jest wyrok. Choć napewno wiek Babci nie ułatwia sprawy.

Wiesz, zawsze jak czytałam o twojej Babci to przed oczami stawała mi ciocia mojego eMa. Była po 80-ce jak doznała poważnego wypadku, miała połamane wszystko - nogi w kilku miejscach, pogruchotaną miednicę, rece, obojczyk... do tego osteoporoza i inne choroby... lekarze dawali 3 dni, góra tydzień. Minęło ponad 8 lat i kobietka (po 90-ce już) przy 30sto stopniowym upale zachrzania z motyką w ogródku. A pogody ducha może pozazdrościć jej niejeden "młokos".
A można być pieknym i młodym, wywalić się na prostej drodze i ... koniec.
Nikt nie wie ile jemu czy najbliższym jest pisane. Trzeba chłonąć każdy kolejny dzień.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 19:17, 14 lut 2018

anka_ napisał(a)
Znamy Sylwuś, znamy. Już naście lat po... Tyle, że pierwsza tura leczenia była w szpitalu (ale stan był krytyczny). To nie jest wyrok. Choć napewno wiek Babci nie ułatwia sprawy.

Wiesz, zawsze jak czytałam o twojej Babci to przed oczami stawała mi ciocia mojego eMa. Była po 80-ce jak doznała poważnego wypadku, miała połamane wszystko - nogi w kilku miejscach, pogruchotaną miednicę, rece, obojczyk... do tego osteoporoza i inne choroby... lekarze dawali 3 dni, góra tydzień. Minęło ponad 8 lat i kobietka (po 90-ce już) przy 30sto stopniowym upale zachrzania z motyką w ogródku. A pogody ducha może pozazdrościć jej niejeden "młokos".
A można być pieknym i młodym, wywalić się na prostej drodze i ... koniec.
Nikt nie wie ile jemu czy najbliższym jest pisane. Trzeba chłonąć każdy kolejny dzień.

Aniu nawet nie wiesz ile mi otuchy do serducha wlałaś. Bardzo mnie podbudowało to, że można z tego wyjść. Ona ma mocny charakter i dobre geny.....i już niejedno w życiu przeżyła. Jest nadzieja
sylwia_slomc... 19:23, 14 lut 2018

Żeby myśli choć na chwilę oderwać od rzeczywistości

Agusia takie cudeńko mi podarowała

Przy okazji wymiany farby....takie cuda były i na Walentynki od moich chłopaków sama sobie wybrałam

jak się rozrosną będę dzielić
sylwia_slomc... 19:28, 14 lut 2018

Już do Babci zaniesione LM były

i kolejne dalie

oraz irysy holenderskie maxi cebule za mini kasę, wzięłam 10 szt skąd widać na metce

anka_ 19:35, 14 lut 2018

Cudny kolor tej jeżówki. Kupowałaś stacjonarnie czy zamawiałaś w necie?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 19:37, 14 lut 2018

I remontowo, łazienka przed

łazienka po

cieplutko się zrobiło, dywaniki są w podobnym samym kolorze
sylwia_slomc... 19:49, 14 lut 2018

anka_ napisał(a)

Cudny kolor tej jeżówki. Kupowałaś stacjonarnie czy zamawiałaś w necie?

W Leroy M.... są I masa innych bylin, świeże dostawy teraz. Piwonii duży wybór...prawie się skusiłam, ale w zeszłym roku sporo posadzone, poczekam co pokażą
Waclaw 19:52, 14 lut 2018

Irysy fajne, zdrowe.
Ja swoje w grudniu zadołowałem w donicach. Teraz czekam na wiosnę aby wykopać.
A co robisz z pierwiosnkami aby przetrwały? Ja żonie często kupuję w zimie ale po przekwitnięciu nie umiem ich utrzymać - więdną.
pawel_snopek 19:55, 14 lut 2018

Irysy cebulowe trzeba wykopywać na zimę bo ja je zostawiłem a one zmarzły. Lecz w tym sezonu tez pozwoliłem sobie je zamówić
sylwia_slomc... 20:08, 14 lut 2018

Waclaw napisał(a)
Irysy fajne, zdrowe.
Ja swoje w grudniu zadołowałem w donicach. Teraz czekam na wiosnę aby wykopać.
A co robisz z pierwiosnkami aby przetrwały? Ja żonie często kupuję w zimie ale po przekwitnięciu nie umiem ich utrzymać - więdną.

Pierwszy raz cebule irysów tej wielkości spotkałam
jak zamawiałam z netu to połowę mniejsze przychodziły

Prymule trzymam od razu na nieogrzewanym ganku podlewam tylko tyle żeby nie więdły, a jak tylko ziemia popuści do gruntu sadzę, już trzy w styczniu posadziłam takie z wysoką łodyżką kwiatu, kwiat po śniegiem wiadomo leży, ale liście są ok i za rok będzie super