Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Toszka 21:34, 21 sie 2016

malkul napisał(a)

w tym roku nawet OW mnie nei uchroniło

Po pierwszym roku tez nie miałam jakiś super-truper efektów. Problemem są zarodniki zimujące w glebie. Jednak na przykładzie gruszy o której zdrowie walczymy 3 rok widzę niewiarygodne efekty. A dodam, że kilka metrów dalej mamy sąsiedzki ogród, który najprościej można nazwać "encyklopedią chorób" Brakuje tam " puchliny kolan, bo na to tylko panny służące" (sorrki, posłużyłam się cytatem z mojej ulubionej książki)
Problem z ekologią jest taki, że trzeba cierpliwości, samozaparcia i systematyczności.
Mira104 23:06, 21 sie 2016

No dobra zrobię to OW, przekonałyście mnie, w sumie to nie wiem co będę psikać, można wszystko, czy są jakieś rośliny które tego specyfiku nie lubią?
I jeszcze kiedy robić oprysk rano, czy wieczorem?
anbu 07:34, 22 sie 2016

Mira ja nie Mazan ani Toszka ale odpowiem najwyżej mnie poprawią

OW nie stosujemy na na rośliny kwasolubne ze względu na wapń. Na kwasoluby jest inna miksturka: Środek grzybo- i bakteriobójczy nadający się do oprysku kwasolubnych.

Ja u Marty już pisałam, że dużo więcej czasu zajęło mi mycie, dezynfekowanie opryskiwacza (coś chemicznego wcześniej w nim było :/) niż zrobienie OW.

Ja opryskiwałam wieczorem w sobotę a wczoraj lało jak z cebra, pewno wszytko zmyło :/ Kolejny oprysk robię w przyszłą sobotę

A zresztą zerknij na maila, prześlę Ci całą ta wiedzę w pigułce, ja jak już coś studiuję to mam z tego notatki
malgol 09:35, 22 sie 2016

Odwiedziłam Cię po dłuższej przerwie, aby obejrzeć zdjęcia z poczynań ogrodowych a nauczyłam się jak robic ocet , OW itp Skarbica wiedzy u ciebie Nie trzeba skakać po watkach tematycznych- wszystko u Ciebie
Nawet kieszonkowa Toszka)
Ale poza tym postępy ogrodowe widać i już jest pięknie! A będzie jeszcze piękniej jak wszystkie plany w końcu zrealizujesz
Będę zaglądać i kibicuje
asiak 10:58, 22 sie 2016

anbu napisał(a)
Mira ja nie Mazan ani Toszka ale odpowiem najwyżej mnie poprawią

OW nie stosujemy na na rośliny kwasolubne ze względu na wapń. Na kwasoluby jest inna miksturka: Środek grzybo- i bakteriobójczy nadający się do oprysku kwasolubnych.

Ja u Marty już pisałam, że dużo więcej czasu zajęło mi mycie, dezynfekowanie opryskiwacza (coś chemicznego wcześniej w nim było :/) niż zrobienie OW.

Ja opryskiwałam wieczorem w sobotę a wczoraj lało jak z cebra, pewno wszytko zmyło :/ Kolejny oprysk robię w przyszłą sobotę

A zresztą zerknij na maila, prześlę Ci całą ta wiedzę w pigułce, ja jak już coś studiuję to mam z tego notatki

Ło matko... co to jest te OW?
Aniu, ja też poproszę o wiedzę, jeśli to nie problem ?)
Gdzieś mi się obiło o uszy, ale nie wiem, co i jak i do czego
LyraBea 11:38, 22 sie 2016

asiak napisał(a)

Ło matko... co to jest te OW?
Aniu, ja też poproszę o wiedzę, jeśli to nie problem ?)
Gdzieś mi się obiło o uszy, ale nie wiem, co i jak i do czego
Odpowiem szybko, bo mnie też Ania pogoniła do wątku o Hebicydach i musiałam trochę poszukać i poczytać zanim dotarłam do sedna, ale za to przeszkolona jestem a Co! Ocet się robi, wapno zamówione. Będę przygotowywać OW
OW - Octan Wapnia
Mira104 11:39, 22 sie 2016

Anula dzięki - buzka
Jak coś będziesz zamawiać przez neta to daj znać może się podepnę i koszty przesyłki podzielimy
Siarkę już masz?
anbu 12:09, 22 sie 2016

Asiu odbierz maila.

Mira a po co mi siarka? Ja się przymierzam do ANHK ale to pewno w przyszłym roku, jak będę miała kompostowniki i wyczaję o co chodzi z tymi rurkami

Gosia hej!
Toszka 12:12, 22 sie 2016

Jak to po co ci siarka? Siarka pod rodowego cycka
Mira104 12:17, 22 sie 2016

No dokładnie przecież rodki sadzimy