Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 12:01, 18 lut 2017

Tosia napisz jak trzeba ciąć hortensje. Obiecałaś na jesień, że zapodasz instrukcję Wiesz o jakie cięcie mi chodzi – aby hortka miała jeden gruby pieniek. Nie wiem, chyba dobrze wytłumaczyłam ale Ty wiesz o co chodzi
Muszę się dobrze przygotować

Na chwasty nie patrzymy, takie dorodne przez zimę urosły

Ja znalazłam jedynie takie coś w wątku Poli

Koniec
anna_t 12:22, 18 lut 2017

MonikA napisał(a)
No właśnie Aniu będzie nowy wątek?

Toszka napisał(a)

jesli plany rabat cię nie gonią to poplon będzie najlepszym rozwiązaniem

siać, kosić, przekopywać

Dołączam się do pytań o twój wątek!

anbu napisał(a)
Aniu a Ty gdzie wątek zgubiłaś?

w śniegu utonął
nie no u mnie się nic nie dzieje, wolu tutaj być mogę ?
obiecuję dziewczyny ze jak tylko snieg stopnieje bo u mnie jeszcze z 10cm leży to zaczynam robote w ogrodzie i zakładam wątek
i właśnie mam taki plan aby przekopać trawnik na przyszłe rabaty i siać gorczyce w kółko póki obsadzać docelowo nie będę.
Iwona przekopując trawnik maczkę bazaltową dać czy już przy ostatnim przekopaniu pod docelowe rośliny ?
ale super że juz jesteś
i Ania tez od razu częściej - super!
anna_t 12:31, 18 lut 2017

nie wiem czy znasz watek ogród Marty? ona ma przepiekne hortensje, oczywiscie oprócz Bozgi bo to wiadomo. i pisała mi ze tnie hortki właśnie tak stopniujac jak na fotce Polinki. ja wlaśnie w tym roku spróbuje tak ze zewnętrzne nad pierwszym oczkiem potem te bardziej w srodku nad drugim i środkowe nad trzecim. w tamtym roku wszystkie ciełam nad pierwszym ale to świeżynki ze szkółki były wyprowadzone nie ładnie
alis 12:57, 18 lut 2017

Anulka, u Ciebie wiosna tuż, tuż, jak fajnie U mnie nawet po wczorajszym deszczu wciąż zwały śniegu na rabatach, roślinki przygniecione, oby nic im nie było.
Pozdrawiam
anbu 13:15, 18 lut 2017

anna_t napisał(a)

w śniegu utonął
nie no u mnie się nic nie dzieje, wolu tutaj być mogę ?

No jasne, że możesz Po co te dziwne pytania w ogóle
Ja czekam Aniu, na te Twoje kwadratowe realizacje

Alicja macham Fajnie, że jesteś
Toszka 15:42, 18 lut 2017

Na początek trzeba odwodnić miskanty - albo kubeczkiem wybrać, albo rowek odwadniający wydłubać w ziemi! Inaczej serca im wygniją własnie teraz, wiosną. To nie mróz groźny a zgnilizna wiosenna.

Dancerom systematycznie wycinaj wszystkie liście blade z kropkami grzyba (jesli ci się nudzi teraz W marcu jeśli nie będzie mrozów można na 3-5cm skrócić czuprynę. Podglądaj u Polinki kolejność oprysków i gnojówek. Nawet jesli jakaś kępka będzie wydawać ci się padnięta, to nie wyrywaj - z mojego doświadczenia w okolicach lipca będą rozłogi i nowe "dzieci".

Pokaż Mazanowi zdjęcie gałązki grujecznika z pęknięciami - nie podoba mi się to.... Ja bym wycięła,ale pytaj Mazana - może jakieś maści...?

Ambrowce jeszcze zostaw - zobaczymy jak będą zachowywać się dalej (może Mazan coś podpowie?)
Ja bym teraz gałązki przycięła i zasmarowała maścią ogrodniczą... ale tak trzęsę się o twoje ambrowce (niemal jak o swoje) i zdrowy rozsądek mi się wyłącza... Mazan trzeźwo myśli, a więc....wiesz

Do hortek musisz mieć ostry sekator i maść ogrodniczą. Zaczynasz od dołu - wybierasz prostą=pionową grubą gałązkę na nóżkę, a resztę odcinasz płasko. Po grubych gałązkach zasmaruj maścią. Formowanie w drzewka będzie trwało 3-4 lata, krok po kroku, wyżej i wyżej. Ważne by na nóżkę wybrać prostą, grubą gałązkę. Wszystkie odrosty przy ziemi wycinamy bezwarunkowo.
Gruba gałazka u młodej hortki to min. grubość ołówka. Te gałązki będą grubieć. Cieńsze nigdy. Uważaj tylko przy cięciu, bo hortkowe gałązki są kruche i łatwo je przypadkowo złamać (teraz).
anna_t 15:49, 18 lut 2017

wieszszsz nie każdy lubi bezwatkowe marudy u siebie
kwadratów ciąg dalszy po conajmniej dwóch cyklach gorczycy na froncie - napaliłam się na super wzbogacenie ziemi tak zeby kwadraty w niej szalały
Kokesz 16:19, 18 lut 2017

Toszka napisał(a)

jesli plany rabat cię nie gonią to poplon będzie najlepszym rozwiązaniem

siać, kosić, przekopywać

Dołączam się do pytań o twój wątek!

Ja mam taki pas ziemi przeznaczony na warzywa, posiałam tam we wrześniu facelię i przekopałam i nie wiem czy to samo mogę zrobić wiosną?
anbu 16:51, 18 lut 2017

Iwonka miskanty odwodnione, rowek wykopany, woda zeszła
Też ta gałązka Grujecznika też rzuciła mi się w oczy, on musiał być zakupiony już z tym pęknięciem Nie wygląda to tak strasznie jak na zdjęciu ale podpytam Mazana jak radzisz Ta gałązka jest dość gruba szkoda by jej było

Ambrowce, ach te Ambrowce Też mam ochotę coś im tam ciachnąć w środku, w tym buszu

A co do hortek mam jeszcze wątpliwość Czy ta gruba gałązka, którą wybiorę na nóżkę to też mam ją ciachnąć? czy zostawić żeby grubła
Może to głupie ale nie wiem co z tą nóżkową gałązką począć
U moich hortek znajdą się gałązki grubości ołówka
Dzięki, buziak

Aniu pisz do woli, mi marudery bezwątkowe nie grają na nerwach Luzik
Hej Renatko

Lecę do Mazana po prośbie
Toszka 17:19, 18 lut 2017

Patyczek na nóżkę wystarczy podciągnąć na 50-60cm (wyżej nie ma sensu, a i tak to plan kilkuletni), a potem ciachasz i z tego będzie korona. Na razie odcinasz od dołu, a wyżej zostaw ze 3-5 bocznych grubych gałązek. W następnym roku obetniesz kolejne od dołu, a wyżej pozwolisz na wyrastanie nowych. Tak samo jak drzewko wyprowadzamy