Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 12:09, 26 mar 2016

Bożesz ja przez Was nie będę miała czym nakarmić swoich chłopaków na święta Wyrwałam się między jednym a drugim mieszaniem w garach

Doszłam do wniosku, że na siłę tych trzmielin z przodu nie będę dawać.
Ostatecznie zostaje wersja 1.
Rabata ze studnią zostaje bez zmian, czyli rh, klon, grujecznik pendula, choiny na żywopłot.

Toszka napisał(a)
też czekam na wizualizację
Aniu, miałaś super pomysł z łuskami Jedno tylko będzie najtrudniejsze - wyszło mi to w trakcie rysowania, a ty będziesz musiała pomierzyć, pokalkulować i zacząć od strony schodów...otóz wielkość łuku łusek trzeba będzie dopasować do wielkości jednej z kulek lub półkuli. Wtedy uzyskasz kompatybilną przestrzeń, niby fale nawiązujące do kształtu kul.
Z trzmielinami mozna spróbować inaczej - ważny jest punkt wysokości (mniej więcej) z którego najczęściej będzie się patrzeć na całe to miejsce - czuję, że niezmiernie ważna jest wysokość kulek trzmielinowych. Tak by trzeba było je wpasować z wysokością, aby z dolnego piętra głowy trzmielin były mniej więcej na wysokości kul na najwyższym pietrze...Kapewu? Paniatno?

Ważne aby nie przekombinować całości, bo zamiast spójności uzyskamy irytujący chaos

Tocha jak Ty coś napiszesz to wiesz...od razu operacja na otwartym sercu No widzisz nie pomyślałam o wielkości tych łusek ale masz zupełną rację
Z trzmielinami już raczej nieaktualne, nie będę się roztrząsać

Postanowiłam trzmieliny dać na tyły, jak je tak koffam to będę je oglądać z tarasu

Tło to świerki serbskie, one będą tam gdzie jest zakole, reszta to tuja szmaragd.
Na jednej wizualizacji są miskanty na drugiej hortki, odmiana jakaś niska. Przód to żywopłocik.

anna_t napisał(a)
o bosze ty tak pedzisz z pomyslami jak ja
pewnie obiad gotujesz i myslisz o ogrodzie, bierzesz prysznic i myslisz o ogrodzie, idziesz spać i też myslisz o ogrodzie?

Aniu mamy tą samą chorobę hłe hłe
anbu 12:42, 26 mar 2016

Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

A tak to widzę :/
Napiszcie co myślicie, śmiało, nie bojać się majestatu

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Powiedzcie szczerze czy mnie znowu nie poniosło czy nie poleciałam po bandzie
Toszko (oko Wielkiego Brata) plisss....

Acha, w tym waskim przesmyku, widać to na wizualizacji szpaler z hortensji limelight + trzy śliwy wiśniowe Pissargi szczepione na pniu.

evik0 13:08, 26 mar 2016

Aniu nie martw się rodzince nic nie będzie

A teraz Twoje wizualizacje. Rabata przed tarasem - mi się bardzie podoba wersja z hortkami. Tylko nie wiem czy na wizualne nie są zbyt małe w stosunku do trzmielin. Oj będę śledzić co tam wymyślisz. Wiesz dlaczego

A rabata koło garażu- mi tu coś nie pasuje. Ale nie wiem co. Te cisy mnie jakoś drażnią. Mówiłaś ze lubisz prostotę
anbu 13:29, 26 mar 2016

Ewuś dzięki za opinię
Dlatego wolę zapytać, bo na rabacie przy garażu muszę kupić w sumie większość roślin.
Upieram się tylko przy wiśni/wiśniach przy płocie (eM przesadzał tą wiśnię na jesień i na pewno nie zgodziłby się na kolejną przeprowadzkę ), świerku glauka globosa na środku i buku pendula.
Resztę muszę kupić. To mogą być inne rośliny byle zimozielone

A proporcje na pewno są złe ale mi wystarczy, że ja widzę mniej więcej co i jak
Makao_J 19:22, 26 mar 2016

Witaj. Za to ja do Ciebie trafiam dopiero teraz i ciekawią mnie te podwyższone rabaty. Niespotykane.
kasja83 21:04, 26 mar 2016

Anbu a ja właśnie u siebie tą Amongawę to jakoś niechętnieJa za cienka w uszach jestem, żeby Ci coś doradzić. mogę kibicować
anbu 20:28, 27 mar 2016

kasja83 napisał(a)
Anbu a ja właśnie u siebie tą Amongawę to jakoś niechętnieJa za cienka w uszach jestem, żeby Ci coś doradzić. mogę kibicować

Kasia te wiśnie są śliczne wtedy gdy kwitną, czyli jakieś dwa tygodnie na wiosnę a potem to zwykłe drzewa Ty musiałabyś chyba na ten swój wjazd poszukać czegoś bardziej reprezentacyjnego
anna_t 20:36, 27 mar 2016

i potem jesienią slicznie się przebarwiają
anbu 20:46, 27 mar 2016

Pomęczę Was jeszcze, chociaż nikt nic nie pisze hlip hlip.....

To ta rabata (o której mowa powyżej) ale widziana z drugiej strony

wiosna

lato

A tak to byłoby widać z tarasu:

Roslinki to:
- wiśnie z bluszczem na płocie,
- 3 cisy kolumnowe fastigiata aurea,
- miskant/miskanty (chyba gracki, najbardziej mi pasują kolorystycznie),
- świerk glauka globosa,
- buk purpurowy pendula,
- żywopłot z buszpanu i trzy kulki bukszpanowe w samym rogu/brzegu rabaty,
- z przodu rh scarlet wonder,
- pod wiśniami przy żywopłociku kosodrzewina pumilio

MirellaB 20:53, 27 mar 2016

Aniu fajnie wygląda, tylko dla mnie za mało kwitnących, bo tylko rh.

Ja na projektowaniu się nie znam, jedynie mogę się wypowiedzieć czy ładnie czy nie.