Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

MirellaB 21:38, 27 mar 2016

A ja nie wywalam żadnych roślin. Szukam im innego miejsca, albo wydaję do innych ogrodów.
Ogrodnik nie powinien tak postępować.
Zamieść w wątku o roślinach, że oddasz pewnie będą chętni.
anna_t 21:41, 27 mar 2016

tak jak pisze Mirella po pierwsze nie wyrzucaj roslin Ania
spisz sobie wszystkie jakie masz i jakie maja wymagania glebowe i stanowiskowe a potem do tego komponuj
masz spory ogrod wszystko ci sie zmiesci, spokojnie
anbu 21:43, 27 mar 2016

MirellaB napisał(a)
A ja nie wywalam żadnych roślin. Szukam im innego miejsca, albo wydaję do innych ogrodów.
Ogrodnik nie powinien tak postępować.
Zamieść w wątku o roślinach, że oddasz pewnie będą chętni.

Ok Mirelko, tylko nie wiem czy na tym forum będą chętni na pięciorniki, krzewuszki, dziurawce i inne badziewia? Zresztą już nieaktualne, te roślinki zasiliły mój kompost czyli dały życie innej materii - takie mam podejście
Mary 22:08, 27 mar 2016

Ty wyrzucasz krzewuszki, a ja w ubiegłym roku posadziłam krzewuszki
Też mam problem z roślinami, które nie są mi potrzebne. Czasem znajduję im miejsce w ogrodach, których właściciele cieszą się z każdej roślinki.
anbu 22:12, 27 mar 2016

MariBere napisał(a)
Ty wyrzucasz krzewuszki, a ja w ubiegłym roku posadziłam krzewuszki
Też mam problem z roślinami, które nie są mi potrzebne. Czasem znajduję im miejsce w ogrodach, których właściciele cieszą się z każdej roślinki.

Marysiu oczywiście, że nie wyrzucam wszystkich. Cześć oddałam np. mojemu tacie, był szczęśliwy hi hi...
Toszka 22:13, 27 mar 2016

anbu napisał(a)
Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Mam buka Purple Fountain i od trzech lat mam problem aranżacyjny Moim skromnym zdaniem aranżacja rabaty powinna iść w stronę wywindowania buka formy pendula do rangi gwiazdy błyszczącej na rabacie gdzie pozostałe rosliny tylko podkreślają jego urodę.
Proponuję podnieść wzrost buka poprzez podwiązanie przewodnika i poprowadzenie go wyżej. Na podniesionej rabacie nisko prowadzony pendula moze wyglądać jak przykurczony karzeł uginający się pod towarzystwem glauki.

kluje mi się aranżacja w głowie, ale bez fastigiat i rodków... za to z żółtymi akcentami i znowu z użyciem kul... a może zółtych kul...
boisz się?
anbu 22:22, 27 mar 2016

Zamieszczę co jeszcze mam

Rabata - Nerka. Tak jak pisałam wcześniej odkąd zamieniłam białoboka i świerka serbskiego nana na 3 stożki z cisa nie mam pomysła na pół tej rabaty. Na tej wizualizacji jest chyba jodła koreańska ale ja wcale jej nie mam na liście roślin
Roślinki to:
- 3 stożki z cisa na środku, jakoś z boku rabaty ich nie widzę. Nie wiem jak to się ma do zasady trójkątów o której pisała Toszka.
- po prawej brzoza brodawkowata youngii,
- kulki pod brzozą,
- z jednej strony żywopłot,
- miskanty na tej rabacie też widzę,
- po drugiej stronie berberysy green carpet - po obwodzie (lubię berberysy, będę miała ich więcej ),
- i dziura, brak pomysła może wcisnąć w tą dziurę świerka glauka globosa lub inversa ale jakoś mi nie gra

Na tyłach też mam rabatę. Długa jest.
- tam będą szmaragdy - jako tło, z prawej będą świerki serbskie z trzmielinami (chyba jestem zdecydowana) i żywopłotem + jakiś wypełniacz - na wizualizacji tego nie widać, trzeba się cofnąć kila stron.
- w rogu buk dawyck gold

Dzięki za uwagi, sugestie, pomoc, inne spojrzenie

anbu 22:25, 27 mar 2016

Toszka napisał(a)

Mam buka Purple Fountain i od trzech lat mam problem aranżacyjny Moim skromnym zdaniem aranżacja rabaty powinna iść w stronę wywindowania buka formy pendula do rangi gwiazdy błyszczącej na rabacie gdzie pozostałe rosliny tylko podkreślają jego urodę.
Proponuję podnieść wzrost buka poprzez podwiązanie przewodnika i poprowadzenie go wyżej. Na podniesionej rabacie nisko prowadzony pendula moze wyglądać jak przykurczony karzeł uginający się pod towarzystwem glauki.

kluje mi się aranżacja w głowie, ale bez fastigiat i rodków... za to z żółtymi akcentami i znowu z użyciem kul... a może zółtych kul...
boisz się?

Oooo Toszeczka

Nie bojam się

Racja z tym bukiem wygląda jak karzeł. Gwiazdor - nie gwiazdor :/
Toszka 22:45, 27 mar 2016

jak czytam twoją listę chciejstw, miejstw i wynurzenia o tym co skasowałaś/miałaś, co lubisz i nie lubisz to śmieję się w duchu (bratnio i pozytywnie)... potem, zapewne domyslisz się dlaczego... nie będę teraz wykładać kart na stół

Inversa masz?
Youngii masz?

czy glauca na karłowo-bukowej już rosnie?
Mary 22:55, 27 mar 2016

To ja tu przycupnę i poczekam na to "potem", bo bardzo mnie to zaintrygowało.