Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Toszka 23:05, 25 mar 2016

a tak? ( w lewym górnym rogu alternatywa z trzmieliną)
iwka 23:30, 25 mar 2016

mi się podoba bez trzmieliny i ..... z trzmieliną
anbu 06:42, 26 mar 2016

Jeju Toszko, jak Ty to ładnie narysowałaś :-* Rewelacja Dziękuję

Widzę, że ta wersja w lewym górnym rogu ma tylko jedna trzmielinę i kulki pod spodem czyli mamy wersję nr 3. Tak, dołóż mi jeszcze z jedną wersję a będę myśleć z pół roku dłużej

Powiem szczerze, że skłaniałam się jednak ku wersji z trzema stożkami w tej dolnej kaskadzie i z kulami u góry (wersja 1) ale ze względów praktycznych widziałam w tej dolnej kaskadzie jednak te trzy trzmieliny (wersja 2)
Te względy praktyczne to wymiary rabat.
Ta dolna kaskada gdzie mają być trzy trzmieliny lub trzy stożki, zależnie od wersji ma takie wymiary:

Widać, że jest zgrabna, taka akurat na trzy trzmieliny

Jak dam tam stożki to muszę trzmieliny przenieść pod studnię a ta rabata była zaplanowana na różaneczniki cunningham's white, grujecznika pendula, klonika, miskanty, choiny kanadyjskie. Ta rabata pod studnią jest większa, bo ma:

(studnia to ta rysowana długopisem )

Więc cały plan mi się posypał Jak wmontować trzmieliny w rh?
Myślałam już żeby zamienić rh na niższą odmianę np czerwone scarlet wonder, ale nie wiem czy trzmieliny pasują do rh?

Meandry Toszko super - takie łuski ryby, piękne
anka_ 07:15, 26 mar 2016

Zawsze jeszcze można podarować trzmieliny sąsiadce/sąsiadowi/koleżance....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
kasja83 08:37, 26 mar 2016

Wesołych Świąt
Toszka 09:35, 26 mar 2016

jest jeszcze jeden powód dlaczego stożek na samym szczycie kaskady nie będzie się dobrze czuł - bez słonca, z dupką w kierunku domu nie będzie rósł proporcjonalnie. Z półkulą nie będzie to tak widoczne jak ze stożkiem (półkuli dupka będzie mniej widoczna).

Aniu, co się martwisz - po pierwsze zawsze dobrze jest rośliny postawić przed sadzeniem i popatrzeć jak to będzie wygladać. Jak się znudzi to za kilka lat przearanżujesz Jeśli czujesz, że trzmieliny tak będą ok. Sadź. Nie myśl
anbu 09:43, 26 mar 2016

Nie, Toszko.
Mam już innego pomysła. Zrobię wizualizacje i wrzucę później bo teraz do kuchni muszę iść

Z przodu zostaje wersja ze stożkami w najniższej kaskadzie i kulami w najwyższej + meandry w środkowej - to już postanowione

Dzięki Toszeczko Tobie i wszystkim innym pomocnikom :-*

Witaj anka_ trzmielin nie oddam, chorowałam na nie całą zimę

MirellaB 09:47, 26 mar 2016

To czekam na wizualizację
anna_t 10:01, 26 mar 2016

o bosze ty tak pedzisz z pomyslami jak ja
pewnie obiad gotujesz i myslisz o ogrodzie, bierzesz prysznic i myslisz o ogrodzie, idziesz spać i też myslisz o ogrodzie?
Toszka 10:59, 26 mar 2016

też czekam na wizualizację
Aniu, miałaś super pomysł z łuskami Jedno tylko będzie najtrudniejsze - wyszło mi to w trakcie rysowania, a ty będziesz musiała pomierzyć, pokalkulować i zacząć od strony schodów...otóz wielkość łuku łusek trzeba będzie dopasować do wielkości jednej z kulek lub półkuli. Wtedy uzyskasz kompatybilną przestrzeń, niby fale nawiązujące do kształtu kul.
Z trzmielinami mozna spróbować inaczej - ważny jest punkt wysokości (mniej więcej) z którego najczęściej będzie się patrzeć na całe to miejsce - czuję, że niezmiernie ważna jest wysokość kulek trzmielinowych. Tak by trzeba było je wpasować z wysokością, aby z dolnego piętra głowy trzmielin były mniej więcej na wysokości kul na najwyższym pietrze...Kapewu? Paniatno?

Ważne aby nie przekombinować całości, bo zamiast spójnosci uzyskamy irytujący chaos