Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anna_t 19:59, 29 mar 2016

oo dobra nowina i super teście
a na którą wersje rabaty z koszykowka sie zdecydowałaś?ta z trzmielinami czy bez?
anbu 20:28, 29 mar 2016

Aniu no też się cieszę, teraz muszę to tylko zgrać w czasie i podlewać rośliny aby się moim teściom przyjęły

Decyzja jeszcze nie podjęta Ja się tak do końca będę szarpać - sama ze sobą Obawiam się, że jak wyjdę z łopatą do przesadzania, obsadzania tych swoich miejsc, to dopiero zrodzi mi się milion pytań i dylematów

Podoba mi się (jak zwykle) pomysł Toszki z cisem kolumnowym po prawej stronie schodów. Ale ja nie wiem czy cis da radę w takim miejscu? No właśnie Toszko da radę, czy skazuję go na rychłą zagładę?
Korytko jest zasypane gliną, eM może wybrać ale to jest pod dachem, sama nie wiem :/

Kacha123 20:54, 29 mar 2016

Aniu, planowanie na całego! Trudno mi coś doradzać, bo nie jestem w tym dobra i kokoszenie mi się włącza Ale będę podglądać
Dominika11 20:57, 29 mar 2016

hejka zaglądam i pozdróweczki zostawiam
Toszka 21:54, 29 mar 2016

Aniu, cis bez problemu da radę pod warunkiem podlewania lub nawadniania. Dodatkowo powiem, że tam aż się prosi o obsadzenie.

a swoją drogą, tak przy okazji opierniczę cię - owa rabata z bukiem jest ewidentnie trójwymiarowa. Dopiero później to zauważyłam. Niestety planowałam ją od frontu i z boku/schodów... a patrzam potem i oczy przetarłam jak dojrzałam, że plecy tej rabaty są niezwykle istotne, bo będą oglądane od strony tamtej, wielkiej przestrzeni za siatką... Powiem ci więcej - dopiero dziś, pracując szczęśliwa w ogrodzie, a myśląc nie wiedzieć czemu o twej rabacie dostałam olśnienia, że masz zdolność i chęć, i pęd do upychania wszelkich chciejstw, podobań, ulubień na jednej (jednej i pozostałych) rabacie, miast rozplanować sobie owe chciejstwa, podobania, ulubienia na innych rabatach, w różnych częściach niemałego ogrodu no, choćby po to by chcieć pójść w odległy kącik, jak już wspomniałam - niemałego ogrodu, by móc popatrzeć na ulubione rośliny w ulubionym zakątku.... No żesz... następnym razem będę bardziej asertywna i powiem otwarcie, że glauca a i owszem ładniutkie stworzenie, ale niebieskie (skądinąd ładny to kolor) ale niezwykle trudny do komponowania z kilkoma kolorami....

miałam krótko pisać, bo wszystkie trocinki mnie bolą po radosnej pracy w ogrodzie... a wyszło jak zawsze - długo i nie zawsze na temat
anbu 22:20, 29 mar 2016

Toszko to ja opiernicz przyjmuję z pokorą

Rzeczywiście upycham jak najwięcej na danej rabacie, po to aby na innych jeszcze więcej się zmieściło Straszne to. A zawsze powtarzam, że moja lista roślin jest skromna.
A niestety/stety mam dwie takie trójwymiarowe rabaty (tą właśnie i nerkę) i one są dla mnie najtrudniejsze bo widać je właśnie z każdej strony.

Ale Toszko kochana obudziłem się dziś w nowej rzeczywistości, bo jest spora szansa na pozbycie się niechcianych roślin więc może mniej teraz będę upychać

Czyli jednak glauka nie pasuje z tyloma kolorami? Co ja teraz pocznę? A mi się już banan od rana cieszy, że mam taki dobry plan a tu doopa
Toszka 22:36, 29 mar 2016

Myslę, że dla glauci znajdziemy równie wyeksponowane i dostojne miejsce... powiem szczerze, ze w towarzystwie bordowych drzew to ona tam, ta glauca była jak pięść do oka... No, niby ona tam moze zostać, jednakże ten jej sinoniebieski kolor będzie walić po oczach i zakłócać bezustannie poczucie komfortu patrzącego na rabatę...

Też miałam glaucę - szczepioną i nie... miałam hoopsi, miałam Iselli... miałam i oddałam, bo pomimo wielkiej sympatii i słabości do niebieskiego za każdym razem ów kolor mi nie pasił, bo albo w jednym zestawieniu był zbyt krzykliwy, albo zbyt mdły... i za każdym razem przez ów kolor niebieskie iglaki koniecznie chciały i grały pierwsze skrzypce. U ciebie będzie mozna znaleźć inne, równie ciekawe miejsce i tak zaaranzować zakątek by to glauca była gwiazdorką,

Nie wiem, rób jak uważasz, co ci serce podpowie... w razie czego świerki bardzo łatwo przesadzić. To nie sosna
anbu 22:52, 29 mar 2016

Ok, mam dwie glauki, jedną mam nadzieję oddam dziadkowi drugą przesadzę
Czyste szaleństwo

Toszko czyli buk na tą trójwymiarową rabatę bez glauki będzie bardziej pasował + żółte akcenty + kulki + żywopłocik od strony ogrodu?
Stożki mi tam nie grają, ale ja się nie znam. A co z wiśniami, chciałam dokupić dwa drzewa jeszcze? Nic mi do buka pendula strzelistego teraz nie pasuje (typu cis kolumnowy) a wcześniej mi wszystko grało.
Wywaliłam (na razie tylko w planach glaukę) i mi koncepcja padła.
Doopa zbita
Toszka 23:01, 29 mar 2016

+Wersja z trzmielinami ci nie pasi? Można kule cisowe dac. Kolumnowe cisy pod dachem będą nawiązaniem do strzelistych wiśni. Ja bym więcej wisni dała - szpaler. Jesli chcesz to od strony trawnika moze być buksowy szpaler, ew ... azaliowy (japońskie). Np. Maruschka kwitnie na czerwono, a zimą ma bordowe liście.

odnośnie glauci - nieszczepiona ma kształt pękatej choinki, bo ona z samej nazwy jest globosa. Szczepiona na nózce (najlepiej jeśli na wys. min. 50-60cm) to ma kształt płaskiej kuli. Dobrze jest ją uszczykiwać, bo po wielu latach wytwarza przewodnik i zaczyna rosnąć w górę. Jak wyżej ci pisałam miałam niebieskie iglaki, lecz obecnie preferuję i uwielbiam iglaki przebarwiające się zimą na zółto. Takie najprawdziwsze gwiazdy to wolno rosnąca pinus mugo Zundert lub Pinus mugo 'Golden Glow'. Obie to sosny górskie, czyli kosodrzewiny, zwłaszcza zimą dające prawdziwy spektakl. Golden Glow po zimie jest jasnozielona, a Zundert cały letni sezon utrzymuje zółte refleksy.
kasja83 08:14, 30 mar 2016

matko jedyna,ale tu Aniu u Ciebie burza mózgów
Toszka wymiata!