Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 19:32, 10 kwi 2016

Mirelko dzięki, że się chociaż odezwałaś
Wsparcie duchowe też jest istotne
No muszę coś wymyślić a błędów już nie chce popełniać.
AnnaCh 22:46, 10 kwi 2016

Aniu, ja powiem tak: jak dla mnie tył jest ok, bok może bym poszerzyła, ale to ja, a ja się nie znam
Ja tam robię tak jak mi się widzi i podoba
Toszka 04:23, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)
Pogoda sprzyja planowaniu. Narysowałam całość, wszytko w skali.
Ja laik widzę, że jest źle :/ Tylna i boczna rabata są nieproporcjonalne w stosunku do całości :/
Środkowej rabaty nie zmienię, choćby nie wiem co :/ Tył i bok, chyba trzeba jednak poprawić.
Mój mały albo wcale nie taki mały koszmarek :/

Trzeba pamiętać o tym, że obok jest druga identyczna działka. Jak zrobić ogród otwarty na drugą działkę? Czy rabaty powinny być jakoś wypuszczone?
Nie wiem czy dobrze to napisałam. Jak zamknąć rabaty na granicy działek ale tak żeby ładnie to wyglądało?

To ten sam plan, tylko poprzekręcany

Nie wiem czy coś widać? Czy nie za małe?

Aniu, ty jeszcze sobie nie zdałaś sprawy, że plan kształtu rabat masz niemal gotowy https://pl.pinterest.com/pin/340021840590844629/
Trzeba tylko dopasować wielkości/szerokości "cycków" (za przeproszeniem)

Idźmy od lewej strony, za bukiem - wyprowadzenie cycka przesłoni ci widok od bramy/ulicy na głębszy/dalszy ogród. W tym cycku możesz posadzić upragnione rodki, azalie etc. Za cyckiem masz miejsce na placyk, a z placyku widok na dom i resztę ogrodu. Nerka będzie przesłaniać tylną część ogrodu z wyższymi nasadzeniami. I teraz prawa strona planu z linku ma części wyspowe - to idealny dla ciebie łącznik z drugą działką - nie odetniesz się od niej, a tylko przesłonisz wyspami nasadzeń. Przejścia pomiędzy wyspami będą naturalną kontynuacją drugiego "ogrodu".
Po co wymyślać cuda-wianki, kiedy mamy gotowca

Moja uwaga za każdym razem jak pokazujesz teren z szerszej perspektywy przykuwana jest przez odległe dwa kominy - czy nie da się przesłonić ich np. serbami?

Czy myślałaś aby brzozę zastąpić np. wiązem Camperdownii' szczepionym na wys. min 2,30-2,50m? Czy tej kompozycji z kulami i brzozą nie mozna dać przy tarasie pomiędzy schodami?
Wiem, że teraz nie ułatwiam... wiem, że burzę tak misterny plan ułożony w głowie... nie bij, nie zabijaj, nie rzucaj pomidorami

(te strzeliste, wysokie, niebieskie formy z linków od Domi to jałowce. Od jałowców będę cię odwodzić, bo są zbyt problematyczne w pięlegnacji)
anbu 09:03, 11 kwi 2016

Toszko, hmmm... w sumie nie pomyślałam A nie mówiłam, że ja blondi jestem Mam wydrukowany plan działki od Domi już spory kawał czasu a jakoś nie pomyślałam

Toszka napisał(a)
Idźmy od lewej strony, za bukiem - wyprowadzenie cycka przesłoni ci widok od bramy/ulicy na głębszy/dalszy ogród. W tym cycku możesz posadzić upragnione rodki, azalie etc.

Ok, chyba wiem o co chodzi, postaram się narysować jak będę w domu. W sumie to postaram się narysować na tym planie gdzie ja widzę drzewa i jakie miałyby być to drzewa. To chyba istotne. Po lewej stronie, wzdłuż betonowego płotu chciałam szpaler hortensji i trzy wiśnie Pissardi.

Toszka napisał(a)
Za cyckiem masz miejsce na placyk, a z placyku widok na dom i resztę ogrodu.

Tu mi trudniej załapać :/

Toszka napisał(a)
Nerka będzie przesłaniać tylną część ogrodu z wyższymi nasadzeniami.

To wiadomo. Mam tego świadomość.

Toszka napisał(a)
I teraz prawa strona planu z linku ma części wyspowe - to idealny dla ciebie łącznik z drugą działką - nie odetniesz się od niej, a tylko przesłonisz wyspami nasadzeń. Przejścia pomiędzy wyspami będą naturalną kontynuacją drugiego "ogrodu".
Po co wymyślać cuda-wianki, kiedy mamy gotowca

Hmm nie pomyślałam, żeby dodać jeszcze jakąś wyspę. Musze pomysleć.

Toszka napisał(a)
Moja uwaga za każdym razem jak pokazujesz teren z szerszej perspektywy przykuwana jest przez odległe dwa kominy - czy nie da się przesłonić ich np. serbami?

Tak, mam tam krematorium, sąsiad ma jakieś szklarnie i produkcję roślin. Brzydkie to strasznie :/ Już w sumie w zimie rozmawiałam z eMem aby tam serby posadzić.
Odnośnie serbów zaczynam się ich bać, po tym co Danusia napisała ostatnio w wątku tematycznym. Jak ja je będę przycinać?
Wiesz Toszko Danusia ma firmę, sprzęt, ludzi – a ja mam siebie i eMa i jedną drewnianą drabinę i jedną aluminiową do mycia okien Danusia napisała, iż będzie trudno utrzymać je na wysokości 8 metrów. Dla mnie to jakiś kosmos. A może ich nie przycinać, niech sobie rosną? Może wziąć pod uwagę druga opcje - taką, że na dużej działce nie powinno się ich za bardzo skracać niech będą naturalną przysłoną? Co myślisz?

Toszka napisał(a)
Czy myślałaś aby brzozę zastąpić np. wiązem Camperdownii' szczepionym na wys. min 2,30-2,50m? Czy tej kompozycji z kulami i brzozą nie mozna dać przy tarasie pomiędzy schodami?
Wiem, że teraz nie ułatwiam... wiem, że burzę tak misterny plan ułożony w głowie... nie bij, nie zabijaj, nie rzucaj pomidorami

He he Ty chyba w moich myślach czytasz Czytałam o tym drzewie, nawet przez zimę miałam dylemat czy wybrać wiąza czy brzozę. I znowu Danusia napisała, że wiąza można stracić szybko, bo może dostać jakaś tam chorobę wiązów. Dlatego wybrałam brzozę. Ale mogę z niej zrezygnować, nie ma problemu. Widziałam tego wiąza u znajomych - cudo po prostu
Mówisz brzoza na taras? W miejsce pomiędzy schody. Muszę Ci cyknąć zdjęcie tego miejsca. Może i fajnie ale obawiam się o śnieg spadający z dachu.
Na tarasie chciałam dwa miłorzęby szczepione na pniu ale o tym później, może faktycznie zmienię koncepcję
Toszko na prawdę nie burzysz mojego planu ja to nazywam poszerzaniem horyzontów Pomidorem nie dostaniesz hi hi Kochanieńka wszystko można

Toszka napisał(a)
(te strzeliste, wysokie, niebieskie formy z linków od Domi to jałowce. Od jałowców będę cię odwodzić, bo są zbyt problematyczne w pięlegnacji)

Ja jałowców nie chcę Raczej zwracałam uwagę na formę: strzeliste jałowce kontra zwisająca brzoza. U mnie miałyby być strzeliste stożki cisów kontra zwisające drzewo

Aniu cmok
anka_ 09:16, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)
Toszko, hmmm... w sumie nie pomyślałam
Prawie tak samo zareagowałam na pomysł Toszki u mnie. Powtórzę jeszcze raz- Iwonka ma niesamowity dar wyobraźni i widzenia przestrzennego, poparty ogromną wiedzą.

Co do jałowców to szkoda, że nie widzieliście miny mojego eMa jak w sobotę kazałam mu dwa wyciąć. Ale wyrok odroczony bo podało.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 09:21, 11 kwi 2016

Aniu no mówię wszem i wobec, że blondi ze mnie straszna Gapię się teraz na plan działki Domi i się śmieję sama z siebie
Aniu a u Ciebie już czytałam rady Tochy he he...
Kawa 12:08, 11 kwi 2016

ehhh
powzdycham sobie tylko
anbu 12:23, 11 kwi 2016

Kawa napisał(a)
ehhh
powzdycham sobie tylko

A co Ty tak wzdychasz? Boroczko
Kawa 12:29, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)

A co Ty tak wzdychasz? Boroczko

a bo u Ciebie tak łądnie będzie

anbu 12:36, 11 kwi 2016

Kawa napisał(a)

a bo u Ciebie tak łądnie będzie

Nie mazać mi się tutaj Bo do pionu ustawię U Ciebie też będzie ładnie, co ja gadam już jest ładnie - nowa rabata super przecież

U mnie będzie ładnie jak nie zepsuję tego. Mam czasem talent do psucia, niestety :/