Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Zana 21:05, 23 kwi 2016

Fajne wieże skonstruowaliście. Będzie dobrze! Gratulacje dla ema.
Marga 21:44, 23 kwi 2016

Zrobiliście najładniejsze paliki jakie w życiu widziałam
Brawo dla eMka
alis 21:46, 23 kwi 2016

Wooow Ania, ależ pędzisz z pracami. Kiedy Ty to wszystko tak ogarniasz? Wisienki cudnie zabezpieczone.
Buksiki niemalże takie jak moje, z przyrostami, dzisiaj je wysadziłam, ale nie zdążyłam ciachnąć.
Jakiego cisa masz przy ogrodzeniu i w jakich odstępach posadzony?
anbu 21:54, 23 kwi 2016

Alicjo żywopłot jest z Cisa pośredniego Hicksii. Odległości to jakoś co 50 cm, dokładnie nie pamiętam...jakoś tak Toszka mówiła że jak buksy maja już przyrosty to trzeba czekać do czerwca...

Marga no co Ty?

Ania/Zana, Kasja dzięki hi hi

Iwka no tak z tymi eMami jest lepiej czasem przemilczeć temat hi hi
Toszka 22:09, 23 kwi 2016

Buksy muszą być szklarniowe, bo przyrosty mają zaawansowane, nie "pączkujace" jak gruntowe. To teraz nie tnij, ale... przed sadzeniem koniecznie namocz je na 20-30min w wodzie, lekko rozerwij tą torfową ziemię. Sadź tak jak ustawiłaś. Owszem, na początku będą odstępy, ale dzięki temu będą mieć więcej luzu (zwłaszcza korzonki)

Ubijesz mnie, ale muszę to napisać (raczej to twój eM mnie ubije) - otóż taśmy podtrzymujące drzewka wiąże się w ósemkę, a to dlatego, że takie wiązanie amortyzuje napięcia i daje ciut luzu jak pieniek się poszerza.
anbu 06:23, 24 kwi 2016

Tocha nie mogę z Tobą Nikt Cię nie będzie ubijał
Taśmy mają 5 cm szerokości, jak zrobić ósemkę na tak grubej taśmie? Może za grube kupiliśmy?
MirellaB 07:51, 24 kwi 2016

Aniu bardzo ładne bukszpany kupiłaś
Na palikowaniu się nie znam. Przy Waszym sposobie pieniek nie ma miejsca na powiększenie?
LyraBea 09:36, 24 kwi 2016

anbu napisał(a)
Jolanka najpierw drzewa były.
Byliśmy tak wyposzczeni z eMem ogrodowo, że w marcu pojechaliśmy do szkółki i kupiliśmy wiśnie.
Potem się okazało, że mogłyby mieć grubsze pieńki
No cóż, trudno. Dostały za to grube paliki.

Zabezpieczenie takie pro niemieckie, bo mój eM tak działa - totalna precyzja
Ja byłam tylko: wynieś, przynieś, potrzymaj, nie kręć się, nie właź pod nogi

Nawet zbudował sobie urządzenie coby mu się odległości co do milimetra zgadzały :0

Taki mąż to skarb! Też by mi się taki przydał. U mnie prędzej paliki wyrzeźbię z jednego z jednego kawałka najtwardszego drewna niż mój mąż weźmie do ręki narzędzia Dobrze, że mi chociaż glebogryzarką ziemie pod trawnik gryzie. O tyle mnie szarpaniny dla mnie.
Ale Ci zazdraszczam tych wisienek. U mnie taka susza w funduszach, że pieję z bezsilności. Tyle mojego, że obiecałam sobie, że z każdych zakupów żarciowych do koszyka dołożę jakąś roślinkę. Chociaż tyle. Z tym, że to marne łupy
anna_t 09:43, 24 kwi 2016

Toszka napisał(a)

Ubijesz mnie, ale muszę to napisać (raczej to twój eM mnie ubije) - otóż taśmy podtrzymujące drzewka wiąże się w ósemkę, a to dlatego, że takie wiązanie amortyzuje napięcia i daje ciut luzu jak pieniek się poszerza.

Tosia a pokażesz jak to sie robi?
Ania paliki full professional!
Toszka 10:27, 24 kwi 2016

Aniu_t pokażę, później jesli nie zapomnę

Anula, jesli będziesz kupować i sadzić buksy wybierz kilka z jednym mocnym pieńkiem i je odstaw - wspólnymi siłami w rok-dwa zrobimy z nich zdrowe, silne kulki. Zaoszczędzisz na drzewka z grubszym pieńkiem