Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Joku 22:25, 10 paź 2012

Mnie się wydaje że jak rośliny podrosną, to same w części przysłonią konstrukcję za płotem (np. jakieś wystające gałązki) i już nie będzie się tak rzucać w oczy. Nie pamiętam jakiej wysokości jest mur i jak się to ma do budowli sąsiada. Patrząc na zdjęcie mam wrażenie że wystaje tak na oko 1/5 wysokości?
KasiaWB 22:32, 10 paź 2012

Sebek napisał(a)
Mur jest przepiękny - no i to lustro na nim, pod nim ławka, a na niej ja rozkoszujący się widokami....A teraz pobudka....I pomysł z tym bluszczem jest na prawdę super - i chyba to jedyne rozwiązanie - albo podwyższyć mur....

fajnie Sebek, że zajrzałeś sen był piękny - już widziałam Ciebie na tej ławce
Będziemy albo murować albo coś tam puścimy - bluszcz już się wspina, więc może jeszcze hortensje pnące i inne pnącza jakbym była złożliwa, to mogłabym po tym daszku puścić wisterię )) ona pewnie dałaby radę obniżyć tą konstrukcję ))
KasiaWB 22:41, 10 paź 2012

Joku napisał(a)
Mnie się wydaje że jak rośliny podrosną, to same w części przysłonią konstrukcję za płotem (np. jakieś wystające gałązki) i już nie będzie się tak rzucać w oczy. Nie pamiętam jakiej wysokości jest mur i jak się to ma do budowli sąsiada. Patrząc na zdjęcie mam wrażenie że wystaje tak na oko 1/5 wysokości?

Witaj Jolu mur ma 1,85 m, owa konstrukcja w najniższym punkcie 2,40 m i jak widać wznosi się jeszcze wyżej w prawą stronę.... Nie rozumiem w ogóle tej konstrukcji tzn. po co ktoś buduje coś tak wysokiego skoro po sam dach i tak nie ułoży drewna, a nawet gdyby to będzie musiał stać na podwyższeniu.... Nic tylko czymś to będę musiała zasłonić, bo to nawet ładne nie jest....

Ot kolejne zmartwienie na przyszłość.... jak to nie można nic planować.....

Dziękuję Ci Jolu i pozdrawiam!
Urszulla 23:00, 10 paź 2012

Kasiu strasznie Ci współczuje takich sąsiedzkich problemów. Oby rozwiązanie było zadowalające.
KasiaWB 23:21, 10 paź 2012

Cześć Ula no cóż, tak to już zostanie... To jest przykład jak ludziom brak jest wyobraźni... Ani to ładne ani funkcjonalne...
Pozdrawiam serdecznie
KasiaWB 23:29, 10 paź 2012

Dobrej nocy Wszystkim życzę i do zobaczenia!
monteverde 00:04, 11 paź 2012

Dobranoc Kasiu
Hogata 08:34, 11 paź 2012

Witam.
Dzięki za podpowiedzi. U Ani z Zielonego Wzgórza byłam, czytałam i oglądałam. Nazwałam go sobie ogród rysowany czarodziejską parasolką. A możesz mi podpowiedzieć jaki tytuł ma wątek Anuli, bo nie mogę go znaleść.
Pozdrawiam
zbigniew_gazda 09:04, 11 paź 2012

Kasiu bardzo Ci współczuję z tym cudem za murem . Są na świecie oryginały ludzkie i tego nie zmienisz.
Zanosi się na dalsze "dowcipy" sąsiada który prawdopodobnie od granicy Waszej działki ma zamiar robić swoje zaplecze gospodarcze . Dlatego bym zrobił cesarskie cięcie tj. wzdłuż granicy działki od strony sąsiada zasadziłbym jak najwyższe tuje np. Smaragd a nie wiem czy bym nie poświecił tej części muru od jego strony i zasadził również tuje. Trudno. Za 5 lat będzie piękna zasłona raz na zawsze. Pozdrawiam.
justi 12:52, 11 paź 2012

Nie wiem czy moja podpowiedź coś Ci Kasiu pomoże, ale ja gdybym się znalazła w takiej sytuacji to w pierwszej opcji domurowała bym mur. A gdyby to okazało się niemożliwe to kombinowałabym coś z takimi drzewkami na pieńku, żeby muru nie zakryły tylko ten daszek

coś takiego

i jeszcze kulki, trawki i takie tam jakieś nasadzenia pod tymi drzewkami.....
coś tak jak w Ogrodzie z lustrem zakatek z brzozami, ale tu brzozy chyba nie zdadzą egzaminu, jakies inne drzewka bardziej gęstsze trzeba by szukać

lustro tu ma być? czy na drugiej ścianie? a co planujesz na lewo od muru? (na tle domu sąsiada)