)) Irenko, to naprawdę dla mnie wielki sukces )) śmieję się oczywiście, ale sukces jest, bo ot tak wsadziłam trochę gałązek do doniczek nie licząc na żaden sukces, chciałam spróbować dzisiaj likwidowałam doniczki i sprzątałam i odkryłam te doniczki za roślinami )) połowa oczywiście padła, ale jak zaczęłam wyjmować do wyrzucenia to natrafiłam na takie co wyjść nie chciały ) delikatnie wyjęłam z bryłą korzeniową i rozdzielałam. Była to wielka niespodzianka dla mnie jak zobaczyłam białe długie korzonki od malutkiego patyczka ) jak jeszcze zimę przeżyją to sukces będzie murowany do tej pory tylko kupowałam, bo nie miałam cierpliwości i w ogóle nie wiedziałam co trzeba robić ))
Dzięki Aga zdecydowanie wolę hortensje latem, ale Danusia miała rację, że hortensje zdobią niemal cały rok oto jedyne kwiaty, które będą zimą )
Bukszpaniki malusieńkie, oby przeżyły zimę Pozdrawiam!
Cześć Wiktoria dzięki za odwiedziny na moim placy boju )
z mojej strony działka kończy się niestety na serbach i siatce, te wysokie wisienki już nie nasze, to w zasadzie taki mały, zdziczały zagajniczek, rosną tam z siewek różne krzewy i drzewa, muszę wyciąć tą wiśnie najbardziej z lewej bo serby zaczynają mi się tam krzywić - uciekają od tych wiśni... Może kiedyś nam się uda dokupić parę metrów w tamtą stronę, jak właściciel nie sprzeda jakiemuś deweloperowi całości bo niestety od tego narożnika, na lewo od wiśni działkę kupił deweloper i będzie... 14 segmentów... dlatego już w tym roku posadziłam w tym narożniku serby
Liczę, że wiśnia Nigra będzie ładnie rosnąć tak jak piszesz i dopełni całości tej rabaty
Tak, mam tylko jeden ostrokrzew na pniu, wiosną i latem wygląda bardzo ładnie
Cieszę się z tych bukszpaników jak dziecko ) to naprawdę wielka niespodzianka ))
Może kiedyś dasz się zaprosić i doradzisz na miejscu, na żywo na przyszłość ?
Kasiu i Irenko irysom ścinamy liście do 1/3 wysokości zaraz po kwitnieniu, jeśli tego nie zrobiłyście to zetnijcie, będzie mniej do gnicia
tadam! dzięki Aniu na "zaraz po kwitnieniu" to już zdecydowanie za późno czyli teraz też ścinamy do 1/3 czy może do samego dołu? czy tak samo ścinamy wszystkie irysy? syberyjskie też?
Kasia, moja sąsiadka, od której dostalam wiosną piękne irysy, ścina jesienią bardzo nisko i co roku ma piekne, wielkie kwiaty. Więc wydaje mi się, że możesz wyciąć, zwłaszcza ze prędzej czy później one zgniją
Kasiu i Irenko irysom ścinamy liście do 1/3 wysokości zaraz po kwitnieniu, jeśli tego nie zrobiłyście to zetnijcie, będzie mniej do gnicia
tadam! dzięki Aniu na "zaraz po kwitnieniu" to już zdecydowanie za późno czyli teraz też ścinamy do 1/3 czy może do samego dołu? czy tak samo ścinamy wszystkie irysy? syberyjskie też?
Kasiu może być do 1/3 resztę zetniesz wiosną, syberyjskie też