Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

Pokaż wątki Pokaż posty

W Kruklandii

Margo2 10:54, 02 wrz 2024

Wszystko przemyślane
Podstawa to przygotowanie gruntu. A woda własna, czy z wodociągów?
Nie wiem czy już o tym pisałaś, a ja nie doczytałam?

Myślę, że za jakiś czas będziesz myślała o upiększaniu. To chyba jest w naszej naturze.
Kordina 11:58, 02 wrz 2024

Łąki upiększać nie ma potrzeby, wystarczy skosić ze 2x w roku
Juzia 21:43, 02 wrz 2024

Margo2 napisał(a)
Wszystko przemyślane
Podstawa to przygotowanie gruntu. A woda własna, czy z wodociągów?
Nie wiem czy już o tym pisałaś, a ja nie doczytałam?

Myślę, że za jakiś czas będziesz myślała o upiększaniu. To chyba jest w naszej naturze.

Wodociąg.
Studnię bym chciała. Ale to nie priorytet... dlatego musi poczekać

Ale mi się gust zmienił i zmieniły mi się priorytety.
Natury upiększać już nie muszę!
Aby zielono i jakiś kwit. Może być chwast. I będzie git
Juzia 21:43, 02 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Łąki upiększać nie ma potrzeby, wystarczy skosić ze 2x w roku

Moje myśli dokładnie!!!!!
Juzia 08:11, 10 wrz 2024

Podlewałam dwa ostatnie dni, bo już była tragedia.
Przyjechała też do mnie przyczepa kompostu.
I dziś pada...

Hahaha!
Patrycja_KG_Lu 08:42, 12 wrz 2024

Przepraszam, że tak długo, ale w końcu znalazłam kartkę. To mój plan na sad rysowany jeszcze przed czasami Ogrodowiska. Północ na górze kartki.

U góry po lewej jest czereśnia, rośnie najwyżej z drzew więc jest od północy by innych nie zacieniać. Z opisu spodobały mi się obie odmiany (Cordia i Summit), bo lubelskie chłodniejsze i wybierałam takie by nie były zbyt wczesne (obawa przymrozków majowych). Z uwagi na to, że nie jest samopylna należałoby posadzić obok drugą, lecz szkoda mi było miejsca. Znalazłam sposób taki, że wystarczy przeszczepić jedną gałązkę z innej odmiany i zapylanie powinno być wystarczające. Czyli można posadzić Cordię i przeszczepić gałązkę Summit lub odwrotnie.

Przed czereśnią są dwie brzoskwinie Harnaś i Soczysta. Są samopylne, ale lubimy brzoskwinie więc chcieliśmy dwie. Dla ułatwienia można by było posadzić dwie czereśnie (dające wzajemne zapylanie) oraz jedną brzoskwinie samopylną.

Pominę na razie jabłoń na dole. W kolejnym rzędzie na górze są dwie śliwy. Podobają mi się te 4 odmiany więc plan był taki, żeby kupić akurat te co będą. Opal lub President a obok niej Kalipso lub Haganta. Tu rownież na razie pomijamy jabłoń.

Ostatni rząd zaczyna grusza Konferencja z przeszczepioną gałązką Faworytki dla zapylania. Grusze nie lubią towarzystwa jałowców w pobliżu (rdza gruszy).

Teraz jabłonie. Od lewej jedna sztuka letniej odmiany na przetwory (baza do szarlotek zimowych) i dobrej na suszenie - Antonówka Półtorafuntowa lub Papierówka. Antonówka jest w połowie samopylna, czyli owoce da, ale słabsze. Zapyli ją rosnący obok Golden Delicious.

Z jesiennych też wybrałam jedną sztukę - Liberty, polecaną przez sadownika z okolicy jako bezparchową. Zapyli ją rosnący obok Golden Delicious.

Najwiecej mam jabłonek zimowych (4 szt.), bo zima długa, owoców brak oprócz przetworowych i mrożonych. Większość idealna na soki z wyciskarki. Część z nich to smaki z dzieciństwa - Ligol i Szampion, inne nowo poznane jak np. Golden Delicious. Jest on super zapylaczem dla większości moich jabłonek. Jedynie on sam będzie potrzebował gałązki Idared (ciekawie kolorystycznie to będzie wyglądać w miarę dojrzewania jabłek na drzewie). Z najlepszych jabłek na sok na naszym targu - najbardziej wydajnych co do ilości soku z kg owoców jest Honeycrisp. Może jeszcze ją gdzieś wcisnę.

Przy samym płocie mam posadzone krzewy takie jak porzeczki czarne (Titania i Tihope), porzeczki czerwone (biedronkowe czy tam lidlowe Jonkheer Van Tets), agrest (popularny Himnonmaki Rot). Jagody kamczackie trafiły do jagodnika na zachodnią stronę (polecam odmianę Zojka i Wojtek, wzajemnie zapylające się). W jagodniku mam też borówki Blue Crop, Bonus i Chandler. Jak chciałbyś takie co owocują we wrześniu to polecane są Darrow i Elliot. Pomiędzy jabłoniami mam posadzone rzędy podwójne truskawek.
Juzia 09:30, 12 wrz 2024

Ale super ściąga!!!!
Dziekuję pięknie!

A jeszcze tylko mi napisz w jakich odstępach sadziłaś drzewka?
Juzia 09:33, 12 wrz 2024

Muszę pomierzyć i policzyć ile miejsca będę miała na sad.
I jak nie wyjdzie taki duży żeby pomieścić wszystko co chcę, to samopylne drzewka będę sadzić poza sadem
Tak sobie wykombinowałam
Juzia 10:03, 12 wrz 2024

Coś o użyźnianiu gleby:

tu

sylwia_slomc... 10:31, 12 wrz 2024

Juzia napisał(a)
Muszę pomierzyć i policzyć ile miejsca będę miała na sad.
I jak nie wyjdzie taki duży żeby pomieścić wszystko co chcę, to samopylne drzewka będę sadzić poza sadem
Tak sobie wykombinowałam

Juzia te zapylające się wzajemnie też nie musza rosnąć obok siebie Bo to zapylacze pyłek przenoszą, a latają na większą odległość Ja derenie jadalne mam posadzone w odległości najmniej 30-40 metrów od siebie i są zapylane bez problemu