Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Makao 13:18, 12 kwi 2025

Super wysiewy Ci poszły. I to pomidory z tych co jedliście. No ekstra. Niech zdrowo owocują. A powiesz co to za odmiany pomidorów czy to takie kupione w warzywniaku?

Ogórki ja mam jeszcze w nasionach a u Ciebie już kwitną. Może w tym tygodniu zrobię sobie rozsadę.
Inspekt by Ci się przydał na pewno. Hartowanie sadzonek jest wtedy bezpieczniejsze bo nie owiewa tak mocno wiatr. Tylko te kupne inspekty to mają małe przestrzenie między półkami a takie 70 cm by się przydało mieć.
Juzia 20:24, 12 kwi 2025

Makao napisał(a)
Super wysiewy Ci poszły. I to pomidory z tych co jedliście. No ekstra. Niech zdrowo owocują. A powiesz co to za odmiany pomidorów czy to takie kupione w warzywniaku?

Ogórki ja mam jeszcze w nasionach a u Ciebie już kwitną. Może w tym tygodniu zrobię sobie rozsadę.
Inspekt by Ci się przydał na pewno. Hartowanie sadzonek jest wtedy bezpieczniejsze bo nie owiewa tak mocno wiatr. Tylko te kupne inspekty to mają małe przestrzenie między półkami a takie 70 cm by się przydało mieć.

Nie mam pojęcia który pomidor jaki Wiem tylko, że kilka malinowych tam było... i tyle

Chyba będzie tylko folia rozłożona na prętach kompozytowych. Ale to za jakiś czas... niech się zrobi ciut cieplej.

Juzia 20:46, 12 kwi 2025

Opróżniliśmy całą jedną komorę kompostownika.
Nieprzerobione poszło do worów i wywiezione na pole... do kompostowników
Przerobione przesialiśmy i mam uzupełnione wszystkie trumienki warzywne i donice.
Reszta poszła do wolnych wiader i worków. Będzie do sadzenia czegokolwiek na ugorze

Druga komora czeka na przerzucenie do pierwszej... czarne złoto do odzysku... na ugór

Rozsypałam jeszcze jakiś zaległy nawóz.

I nie wiem czy jutro wstanę
mrokasia 20:55, 12 kwi 2025

Wow, brawo!!! .
Najgorsze to przerzucanie, co?
Boszszsz, ta robota jeszcze przede mną… muszę eMa zaangażować.
Gruszka_na_w... 21:47, 12 kwi 2025

Juzia, na widok Twoich wysiewów szczęka mi opadła. Wyglądają zdrowo i nad wyraz krzepko. Ciekawe, czy będą owocowały w domu?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:50, 12 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Opróżniliśmy całą jedną komorę kompostownika.

I nie wiem czy jutro wstanę

Dwa razy opróżniałam komorę w swoim kompostowniku i dwa razy wrzucałam zawartość z powrotem. Szukałam zguby. Następnego dnia wstałam , ale subtelne prace dłońmi trudno mi było wykonać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 11:49, 13 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Wow, brawo!!! .
Najgorsze to przerzucanie, co?
Boszszsz, ta robota jeszcze przede mną… muszę eMa zaangażować.

Przerzucanie, przesiewanie... wszystko w niesprzyjającej kręgosłupowi pozie
Robota nieciekawa, ale po robocie jest banan na gębie
Juzia 11:54, 13 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Juzia, na widok Twoich wysiewów szczęka mi opadła. Wyglądają zdrowo i nad wyraz krzepko. Ciekawe, czy będą owocowały w domu?

Ja się z nasionami nie bawię. Wrzucam do ziemi, podlewam i stawiam na parapet
Raz przepikuję.
Nie rozumiem tej całej zabawy z kiełkowaniem, odkażaniem, doświetlaniem i laniem jakimiś wynalazkami
Wyjdzie to wyjdzie, nie wyjdzie to wysieję jeszcze raz

Wątpię czy będą owocować. Póki co kwitną same męskie kwiatki.

Ale sałatę, rukolę i jarmuż już podskubuję do śniadania czy koktajlu
Juzia 11:55, 13 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dwa razy opróżniałam komorę w swoim kompostowniku i dwa razy wrzucałam zawartość z powrotem. Szukałam zguby. Następnego dnia wstałam , ale subtelne prace dłońmi trudno mi było wykonać.

No czytałam właśnie, że się umordowałaś... ale przynajmniej nie bezowocnie!
Juzia 10:07, 14 kwi 2025

Może jednak będą owoce z tych kwiatków
Dzisiaj zauważyłam jeden żeński na ogórku.... próbowałam zapylić, ale co z tego wyjdzie????

Teraz muszę codziennie do nich zaglądać i bawić się w swatkę