Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 20:10, 16 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Jakie ladne i duze sadzonki
U mnie tez koty grzebią

Mnie drażnią te sierściuchy.
I jeszcze na złość obszczywają tuje
Magara 23:19, 16 kwi 2025

Bardzo praktyczne to Twoje "koszmarki"
Juzia 08:48, 17 kwi 2025

Magara napisał(a)
Bardzo praktyczne to Twoje "koszmarki"

Kiedyś miałam przezwisko.... praktyczna pani
Hahahaha!
Roocika 11:16, 17 kwi 2025

Na dużej działce to tak nic nie widać i jak się posadzi małe roślinki (takie małe jakieś odmiany) to wygląda to dziwnie. Przynajmniej ja to tak u siebie odbieram
antracyt 12:39, 17 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Melduję, że ogórki kwitną jak szalone
Swatam

Cukinia też kwitnie... ale póki co... same męskie kwiaty.

Pomidory poszły do większych doniczek...

to samo papryki

Reszta zieloności z parapetów powędrowała już do warzywnika.

Przyjechały mi tyczki kompozytowe i siatka na/przeciw ptakom... u mnie przeciw kotom
Idę siać dalej i montować to ustrojstwo

Przesadziłaś z tymi ogórkami haha
Ciekawa jestem co wpływa na wytwarzanie tylko męskich kwiatów na cukiniach... w zeszłym roku u sąsiadki był ten problem, chyba w ogóle nie doczekała się plonów.
Patrycja_KG_Lu 14:16, 17 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Ciekawa jestem co wpływa na wytwarzanie tylko męskich kwiatów na cukiniach... w zeszłym roku u sąsiadki był ten problem, chyba w ogóle nie doczekała się plonów.

Zauważyłam, że żeńskie pojawiają się dopiero po kilku-kilkunastu dniach po męskich.

W moich notatkach mam takie najczęstsze przyczyny, że potem są tylko męskie (w jednym roku miałam z tym problem):
- zbyt mało słońca (co najmniej 6–8 godzin dziennie)
- zbyt dużo azotu wtedy skupia się na liściach i łodygach kosztem kwiatów żeńskich (to typowe przy nawozie uniwersalnym lub oborniku), trzeba nawóz z większą ilością fosforu i potasu
- za zimno lub za gorąco
- nieregularne podlewanie: zbyt sucha ziemia, a potem nagły nadmiar wody = stres, roślina „decyduje”, że to nie czas na owocowanie

U mnie okazało się, że posadziłam podczas budowy za blisko miedzy - wysokie badyle i trawy na niej prawdopodobnie za mocno cieniowały mój krzaczek. No cóż, chciałam mniej podlewać, bo rzadko bywałam na działce, a finał był taki, że nie pojadłam.
Juzia 17:05, 17 kwi 2025

Roocika napisał(a)
Na dużej działce to tak nic nie widać i jak się posadzi małe roślinki (takie małe jakieś odmiany) to wygląda to dziwnie. Przynajmniej ja to tak u siebie odbieram

Dlatego małych nie ma co sadzić
Juzia 17:07, 17 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Mi w zeszłym sezonie też na początku kwitły tylko męskie. Długo czekałam na owoce.... a później przyszedł grzyb
Sezon cukiniowy nie był zbyt udany.
Juzia 17:08, 17 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zauważyłam, że żeńskie pojawiają się dopiero po kilku-kilkunastu dniach po męskich.

W moich notatkach mam takie najczęstsze przyczyny, że potem są tylko męskie (w jednym roku miałam z tym problem):
- zbyt mało słońca (co najmniej 6–8 godzin dziennie)
- zbyt dużo azotu wtedy skupia się na liściach i łodygach kosztem kwiatów żeńskich (to typowe przy nawozie uniwersalnym lub oborniku), trzeba nawóz z większą ilością fosforu i potasu
- za zimno lub za gorąco
- nieregularne podlewanie: zbyt sucha ziemia, a potem nagły nadmiar wody = stres, roślina „decyduje”, że to nie czas na owocowanie

U mnie okazało się, że posadziłam podczas budowy za blisko miedzy - wysokie badyle i trawy na niej prawdopodobnie za mocno cieniowały mój krzaczek. No cóż, chciałam mniej podlewać, bo rzadko bywałam na działce, a finał był taki, że nie pojadłam.

Oooo! U mnie to pewnie za sucho... a później za mokro
Gruszka_na_w... 20:16, 17 kwi 2025

Zazdroszczę Ci tej czystej ogrodowej karty na tej polnej działce. Choć jednocześnie mam świadomość, ile pracy i wysiłku Cię tam czeka. To piękny czas, kiedy można snuć marzenia, planować, czekać, co się urodzi z tego "brzydkiego kaczątka".
Ten etap jest już za mną i trochę mi żal, że większość emocji związanych z ogrodem uleciała w kosmos. Z tym większą przyjemnością będę szukała tych emocji u Ciebie.
Działaj Juzia, działaj! Mocno Ci kibicuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies