Na dużej działce to tak nic nie widać i jak się posadzi małe roślinki (takie małe jakieś odmiany) to wygląda to dziwnie. Przynajmniej ja to tak u siebie odbieram
Ciekawa jestem co wpływa na wytwarzanie tylko męskich kwiatów na cukiniach... w zeszłym roku u sąsiadki był ten problem, chyba w ogóle nie doczekała się plonów.
Zauważyłam, że żeńskie pojawiają się dopiero po kilku-kilkunastu dniach po męskich.
W moich notatkach mam takie najczęstsze przyczyny, że potem są tylko męskie (w jednym roku miałam z tym problem):
- zbyt mało słońca (co najmniej 6–8 godzin dziennie)
- zbyt dużo azotu wtedy skupia się na liściach i łodygach kosztem kwiatów żeńskich (to typowe przy nawozie uniwersalnym lub oborniku), trzeba nawóz z większą ilością fosforu i potasu
- za zimno lub za gorąco
- nieregularne podlewanie: zbyt sucha ziemia, a potem nagły nadmiar wody = stres, roślina „decyduje”, że to nie czas na owocowanie
U mnie okazało się, że posadziłam podczas budowy za blisko miedzy - wysokie badyle i trawy na niej prawdopodobnie za mocno cieniowały mój krzaczek. No cóż, chciałam mniej podlewać, bo rzadko bywałam na działce, a finał był taki, że nie pojadłam.
Zazdroszczę Ci tej czystej ogrodowej karty na tej polnej działce. Choć jednocześnie mam świadomość, ile pracy i wysiłku Cię tam czeka. To piękny czas, kiedy można snuć marzenia, planować, czekać, co się urodzi z tego "brzydkiego kaczątka".
Ten etap jest już za mną i trochę mi żal, że większość emocji związanych z ogrodem uleciała w kosmos. Z tym większą przyjemnością będę szukała tych emocji u Ciebie.
Działaj Juzia, działaj! Mocno Ci kibicuję.