Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Anda 13:16, 18 maj 2020

sarenka napisał(a)

Muszę to z mężem obgadac choć jemu szpalery średnio pasują z drzew nie owocowych

To posadz w szpalerze jablonki ozdobne Owocowe, a z owocow mozna robic pyszne nalweki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 13:17, 18 maj 2020

Anda napisał(a)

To posadz w szpalerze jablonki ozdobne Owocowe, a z owocow mozna robic pyszne nalweki

O właśnie i bordowe też są . I nie rosną takie wielkie jak Royal Red.
Zakrecona 13:31, 18 maj 2020

Jablonki są piękne , też się nad nimi zastanawiałam.

Mam dużo miejsca, może gdzieś kiedyś wsadzę
sarenka 13:37, 18 maj 2020

Kasia,ta krzywizna mnie martwi. Choć z braku laku to i taki krzywy krzew te zaakceptuję

Ewa, te owocowe to raczej nie ozdobne by mąż chcial choć muszę poczytać jak duże rosną i jakie korony osoagaja, czy to też zależy od Ciecia narazie o tych grabach czy bukach myślę, już mi się nazwy mieszają
sarenka 13:38, 18 maj 2020

Zakrecona napisał(a)
Jablonki są piękne , też się nad nimi zastanawiałam.

Mam dużo miejsca, może gdzieś kiedyś wsadzę

Mąż sadzil na działce obok lobo ( miał być ligol,ale mu się nazwa pomyliła no i chce teraz drzewa sadzić u nas na trawniku albo gdzieś na rabacie upchnąć jakaś śliwkę czy inne
sarenka 13:58, 18 maj 2020

Sporo owoców będą miały śś. Kurcze, a jakby jakoś pod kątem posadzić ta krzywe śś?
sarenka 14:15, 18 maj 2020

Czy to szkodnika jakiś?
Na 4 trzcinniki 1 słabo zniósł przesadzenie. Mam nadzieję,że od wyjdzie się w nowym miejscu
Zana 14:25, 18 maj 2020

Megi, jeżeli to śś lamarcka, to jest szansa, że będzie puszczała odrosty korzeniowe i przybędzie Ci jej w masie. Ja mam lamarckie i puszczają takie odrosty. Wycinam, bo nie potrzebuję. Posadziłabym tę krzywą tak jak jest, a ewentualnie kiedyś w przyszłości ten pęd do wycięcia.
sarenka 14:49, 18 maj 2020

Aniu, to śś obelisk. Tyle małych zawiązków owoców ma,a może obciąć trzeba będzie ta gałąź.
inka74 14:56, 18 maj 2020

Magda, jak to jest Obelisk to tę krzywą bym zwróciła.
Jeżeli nie przyjmą to posadź ją lekko krzywo, upalikuj tę główną gałązkę i postaw do pionu. Dowiąż do niej te 2 pozostałe tak, aby całość w pion poszła. Obelisk od dołu nie wypuści swoich odrostów bo on jest na innej odmianie szczepiony - zobacz gdzie jest miejsce szczepienia, bardzo nisko powinno być. to co wypuści od korzeni to nie będzie po prostu Obelisk a roślina żywiciel.